LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 29 Φεβρουαρίου 2024 14:01

Στεγαστική κρίση: Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» ξεκινά

Ποιοι θα είναι οι όροι του προγράμματος. Πώς θα συμβάλει στην έλλειψη κατοικιών μέσω της μακροχρόνιας εκμίσθωσης.

σπίτι - κτίσμα - ανακαίνιση - εργασίες - κατασκευή - εξοικονομώ

Την άμεση έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» για την ανακαίνιση σχεδόν 12.500 κλειστών κατοικιών που θα διατεθούν αποκλειστικά για μακροχρόνια μίσθωση, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η ρύθμιση, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, το οποίο ψηφίζεται σήμερα και όπως ενημέρωσε η κ. Ζαχαράκη μετά την ψήφισή της, η οποία θα επιτρέψει και την άμεση έναρξη του προγράμματος, θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα των αιτήσεων.

Η διάταξη προβλέπει τη δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης στους δικαιούχους του προγράμματος και της δυνατότητας συμμετοχής στο πρόγραμμα των ιδιοκτητών ή επικαρπωτών με ποσοστό κυριότητας επικαρπίας ίσο με το 50%.

Αμέσως μετά την ψήφιση, θα γίνει η μεταφορά των πόρων του προγράμματος από το Εθνικής Οικονομίας στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ,  ώστε εντός της επόμενης εβδομάδας κι αφού έχει γίνει η μεταφορά των πόρων, να έχει εγκριθεί από το ΔΣ της και να δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Την ημέρα που θα δημοσιευθεί η ΚΥΑ θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, στο gov.gr .

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 50 εκατ. ευρώ - και προβλέπει την επιδότηση του 40% της ανακαίνισης έως του ποσού των 10.000 ευρώ.

Για τα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής διατίθενται συνολικά 2,3 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε η υπουργός.

«Για να είναι πιο ελκυστικό το πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή περίπου κατά το ήμισυ αυτής της επιδότησης του 40% επί του τελικού ποσού της ανακαίνισης το οποίο μπορεί να φτάσει τις 10.000 ευρώ», υπογράμμισε η κ. Ζαχαράκη και διευκρίνισε ότι βελτίωση που επέρχεται –πέραν της δυνατότητας όλων των άλλων αναβαθμίσεων, και κυρίως των ενεργειακών αναβαθμίσεων– δίνει και την δυνατότητα των λειτουργικών αναβαθμίσεων των υπό ανακαίνιση οικημάτων.

«Στόχος μιας είναι όλα αυτά τα κενά διαμερίσματα, τα οποία είναι εκατοντάδες χιλιάδες, να δώσουμε ένα κίνητρο στους ιδιοκτήτες να μπορέσουν να ανοίξουν κάποια εξ αυτών, τα οποία δηλώνονται κενά τα τελευταία τρία χρόνια στο Ε2», εξήγησε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Προσέθεσε ότι στη χώρα μας που και τα ενοίκια ανεβαίνουν, πρέπει νέοι άνθρωποι και νέες οικογένειες, όπως και οι υπόλοιποι, να έχουν επιλογές, απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρυνθεί και το οικιστικό απόθεμα και να καταπολεμηθεί η άνοδος των ενοικίων.

Η κ. Ζαχαράκη, υπογράμμισε επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αποτελεί το μόνο μέτρο, αλλά εντάσσεται σε μια δομημένη στεγαστική πολιτική, την οποία παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής για την άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος η αρμόδια υπουργός ανέφερε ότι διατίθενται 2,3 δισεκατομμύρια σε στεγαστικά προγράμματα. Όπως ενημέρωσε ήδη για το Πρόγραμμα «Σπίτι μου» εκταμιεύθηκαν 4.200 δάνεια και στο τέλος του έτους θα φτάσουν τα 9.800, ενώ πλέον θα αρχίσει να «τρέχει» και το Πρόγραμμα των ανακαινίσεων κλειστών σπιτιών και θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη - Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση μνήμης στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό (εικόνες)

Υπουργικό Συμβούλιο: Τα θέματα της συνεδρίασης

Τουρκία - F-16: Στην Άγκυρα τα σχέδια των επιστολών προσφοράς και αποδοχής τους

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερΣήμερα 20:33 | Ειδήσεις

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος περιγράφεται ως ένας εκ των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής ομάδας, αρνείται όσα του αποδίδονται.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Βίντεο - ντοκουμέντο μετά την επίθεση στον αστυνομικόΣήμερα 19:06 | Ειδήσεις

Στο νέο υλικό που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 φαίνεται ο αρχηγός, μέσα στο γήπεδο να δίνει το σύνθημα ώστε να βγουν οι οργανωμένοι έξω και να μοιραστούν τα πολεμοφόδια.

Πάτρα: Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο με...τιμοκατάλογο στον τοίχο (εικόνες)Σήμερα 17:18 | Τοπικά Νέα

Με απίστευτο θράσος η δράση των ανήλικων διακινητών ναρκωτικών, που είχαν ως ορμητήριο σχολικό συγκρότημα.

Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεοΣήμερα 21:15 | Ειδήσεις

Ισραηλινοί όμηροι εμφανίστηκαν σε βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς. Το μήνυμά τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο ΠΑΣ …πήρε μαζί του την Κηφισιά στη Super League 222:21Ο Παναιτωλικός νίκησε τον Ατρόμητο και... γιόρτασε την παραμονή του22:10Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ: Ισόπαλοι και...άνετοι στην παραμονή τους21:59Φλώρινα: Σύλληψη “εισπράκτορα” τηλεφωνικών απατών21:47Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεο21:33Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στον Μπάλο21:19Καλλιάνος: Θλίψη στην κηδεία του πατέρα του βουλευτή (εικόνες)21:05Ιπποκράτειος Πολιτεία: Λειτουργούσαν παράνομο κέντρο απεξάρτησης (εικόνες)20:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)19:43Δολοφονία Λυγγερίδη: Απόπειρα αυτοκτονίας από βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης19:30Δολοφονία Λυγγερίδη: Βίντεο - ντοκουμέντο μετά την επίθεση στον αστυνομικό19:16Κυριακή των Βαΐων – καιρός: Τοπικές νεφώσεις και άνοδος της θερμοκρασίας19:02Κασσελάκης: Συναντήθηκε με πολίτες στην Χίο18:48Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: Δεκάδες προσαγωγές διαδηλωτών στη Βοστώνη18:35Σερβία: ΝΑΤΟϊκη βόμβα εξουδετερώθηκε μετά από 25 χρόνια18:22Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης έδωσε στην Ελλάδα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακρίβειας18:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο