LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 26 Φεβρουαρίου 2024 22:58

Διάστημα - “Odysseus”: Οι πρώτες φωτογραφίες από τον νότιο πόλο της Σελήνης (εικόνες)

Το διαστημόπλοιο "Odysseus" έστειλε εικόνες από το νοτιότερο μέρος της Σελήνης, όπου ποτέ δεν είχε προσεληνωθεί μέχρι σήμερα άλλο σκάφος.

Σελήνη - Odysseus - Intuitive Machines

Το διαστημόπλοιο Odysseus της Intuitive Machines έστειλε τις πρώτες εικόνες από το νοτιότερο μέρος της Σελήνης, όπου κανένα άλλο σκάφος δεν είχε προσσεληνωθεί ποτέ και η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία μοιράστηκε δύο από αυτές τις φωτογραφίες στην πλατφόρμα Χ.

Το διαστημόπλοιο, ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων, προσσεληνώθηκε στη 01.23 τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής (ώρα Ελλάδας). Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ιδιωτική εταιρεία έστειλε σκάφος στη Σελήνη και, ταυτόχρονα, η πρώτη προσσελήνωση για τις ΗΠΑ έπειτα από 50 χρόνια. Ωστόσο η τελική κάθοδος περιπλέχθηκε λόγω μιας βλάβης στο σύστημα πλοήγησης και ο Odysseus, αντί να κατέβει κάθετα, βρέθηκε πεσμένος στο πλευρό.

«Ο Odysseus εξακολουθεί να επικοινωνεί με τους ελεγκτές πτήσης της Nova Control από την επιφάνεια της Σελήνης» ανέφερε η εταιρεία σήμερα, δίνοντας στη δημοσιότητα τις δύο φωτογραφίες, μία κατά τη διάρκεια της καθόδου και μία άλλη, 35 δευτερόλεπτα μετά την πτώση του, που δείχνει τον ρηγόλιθο του κρατήρα Malapert.

Το σκάφος μεταφέρει επιστημονικά εργαλεία της NASA, που ήθελε να εξερευνήσει τον νότιο πόλο της Σελήνης προτού στείλει εκεί αστροναύτες, στο πλαίσιο των αποστολών Artemis. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αποφάσισε να αναθέσει αυτό το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες. Με τη στρατηγική αυτή θα καταφέρει να κάνει το ταξίδι προς τη Σελήνη συχνότερα και φθηνότερα.

Να σημειωθεί επίσης ότι η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία Jaxa ανακοίνωσε νωρίτερα ότι και το ιαπωνικό διαστημόπλοιο SLIM, που είχε προσσεληνωθεί στα τέλη Ιανουαρίου, έχει δραστηριοποιηθεί ξανά. Το SLIM είχε γείρει επίσης κατά τη διάρκεια της καθόδου του και τα φωτοβολταϊκά του στράφηκαν προς τη δύση, με αποτέλεσμα να μην συλλέγουν το φως του ήλιου.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτομαγιά: πότε μεταφέρεται η αργία

Απεργία 28/02: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Ποιοι κλάδοι συμμετέχουν

Σόλωνος: Θρίλερ για σορό εμβρύου σε αποχέτευση

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο - Αγρότες: Προχώρησαν σε κατάληψη κτιρίου της ΑΑΔΕ13:06Υπουργείο Ανάπτυξης: Διακινείται ψευδεπίγραφο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για δωρεάν πακέτο γιορτών12:52Συνάντηση Μητσοτάκη με Αλγερινό ΥΠΕΞ: Αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Αλγερίας12:38Θεσσαλονίκη: Σύλληψη οπαδού ομάδας - Στην κατοχή του βρέθηκαν όπλο και φωτοβολίδες12:24Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων στα Χανιά12:10Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί των αγροτοκτηνοτροφικών μπλόκων σε 4 τελωνεία της Μακεδονίας11:56Στο λιμάνι του Βόλου οι αγρότες της Θεσσαλίας (εικόνες)11:42Μαρόκο: Αναφορές για 19 νεκρούς από κατάρρευση δύο κτηρίων 11:28Σε τέσσερα σημεία παραμένει αποκλεισμένη η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας11:14Δωρεάν φάρμακα και προληπτικές εξετάσεις για την παχυσαρκία και τη νεφρική δυσλειτουργία11:10Θεσσαλονίκη: O χάρτης των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Μακεδονία10:56Παντελής Παντελίδης - Η Μίνα Αρναούτη στο "Πρωινό": Η κοινωνία έβγαλε όλο τον σεξισμό και τα στερεότυπα, που έχει, πάνω μου10:42Βόλος: Αστυνομικός κλήθηκε σε σπίτι και μαχαιρώθηκε από διαρρήκτη 10:28Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:14Βασίλης Κικίλιας: Τους επόμενους μήνες θα υπογραφούν συμφωνίες με τις ΗΠΑ στον τομέα της Ναυτιλίας10:00Μπλόκα αγροτών στο λιμάνι του Βόλου (βίντεο)09:46Αθήνα: Πλήθος ναρκωτικών βρέθηκαν στην κατοχή 49χρονου και συνελήφθη - Από αναβολικά μέχρι... παραισθησιογόνα μανιτάρια (βίντεο)09:32Πυγμαχία: Ο Μάικ Τάισον επιστρέφει στο ρινγκ για να αντιμετωπίσει τον Φλόιντ Μεϊγουέδερ 09:18Λάρισα: Στο μπλόκο της Νίκαιας παραμένουν οι αγρότες09:02Κοζάνη: Χάος στο άναμμα του δέντρου - Επικίνδυνα πυροτεχνήματα, πανικός και τραυματισμοί08:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο