LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 26 Φεβρουαρίου 2024 22:58

Διάστημα - “Odysseus”: Οι πρώτες φωτογραφίες από τον νότιο πόλο της Σελήνης (εικόνες)

Το διαστημόπλοιο "Odysseus" έστειλε εικόνες από το νοτιότερο μέρος της Σελήνης, όπου ποτέ δεν είχε προσεληνωθεί μέχρι σήμερα άλλο σκάφος.

Σελήνη - Odysseus - Intuitive Machines

Το διαστημόπλοιο Odysseus της Intuitive Machines έστειλε τις πρώτες εικόνες από το νοτιότερο μέρος της Σελήνης, όπου κανένα άλλο σκάφος δεν είχε προσσεληνωθεί ποτέ και η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία μοιράστηκε δύο από αυτές τις φωτογραφίες στην πλατφόρμα Χ.

Το διαστημόπλοιο, ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων, προσσεληνώθηκε στη 01.23 τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής (ώρα Ελλάδας). Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ιδιωτική εταιρεία έστειλε σκάφος στη Σελήνη και, ταυτόχρονα, η πρώτη προσσελήνωση για τις ΗΠΑ έπειτα από 50 χρόνια. Ωστόσο η τελική κάθοδος περιπλέχθηκε λόγω μιας βλάβης στο σύστημα πλοήγησης και ο Odysseus, αντί να κατέβει κάθετα, βρέθηκε πεσμένος στο πλευρό.

«Ο Odysseus εξακολουθεί να επικοινωνεί με τους ελεγκτές πτήσης της Nova Control από την επιφάνεια της Σελήνης» ανέφερε η εταιρεία σήμερα, δίνοντας στη δημοσιότητα τις δύο φωτογραφίες, μία κατά τη διάρκεια της καθόδου και μία άλλη, 35 δευτερόλεπτα μετά την πτώση του, που δείχνει τον ρηγόλιθο του κρατήρα Malapert.

Το σκάφος μεταφέρει επιστημονικά εργαλεία της NASA, που ήθελε να εξερευνήσει τον νότιο πόλο της Σελήνης προτού στείλει εκεί αστροναύτες, στο πλαίσιο των αποστολών Artemis. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αποφάσισε να αναθέσει αυτό το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες. Με τη στρατηγική αυτή θα καταφέρει να κάνει το ταξίδι προς τη Σελήνη συχνότερα και φθηνότερα.

Να σημειωθεί επίσης ότι η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία Jaxa ανακοίνωσε νωρίτερα ότι και το ιαπωνικό διαστημόπλοιο SLIM, που είχε προσσεληνωθεί στα τέλη Ιανουαρίου, έχει δραστηριοποιηθεί ξανά. Το SLIM είχε γείρει επίσης κατά τη διάρκεια της καθόδου του και τα φωτοβολταϊκά του στράφηκαν προς τη δύση, με αποτέλεσμα να μην συλλέγουν το φως του ήλιου.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτομαγιά: πότε μεταφέρεται η αργία

Απεργία 28/02: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Ποιοι κλάδοι συμμετέχουν

Σόλωνος: Θρίλερ για σορό εμβρύου σε αποχέτευση

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟλυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι 2024: Η τελετή έναρξης και οι στιγμές που ξεχώρισαν (εικόνες)Σήμερα 08:43 | Ειδήσεις

Με νηοπομπή στον Σηκουάνα έγινε η παρουσίαση των αποστολών, με πρώτη την ελληνική. Τα μηνύματα Μακρόν και Μπαχ, οι λαμπαδηδρόμοι, ο βωμός - αερόστατο της Ολυμπιακής Φλόγας και οι στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη όλων.

Ολυμπιακοί Αγώνες - Αντετοκούνμπο: Η μεγαλύτερη τιμή!Σήμερα 08:06 | Ειδήσεις

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ένας από τους δύο σημαιοφόρους της ελληνικής αποστολής που "άνοιξε" την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Τροχαίο στην Ελαία: Διπλή οικογενειακή τραγωδία - Θρήνος για παιδιά και γονείς (εικόνες)Σήμερα 07:43 | Ειδήσεις

Σοκ σε όλη την Ελλάδα προκαλεί η πολύνεκρη τραγωδία, στο δυστύχημα με την εμπλοκή μιας νταλίκας και τριών ΙΧ αυτοκινήτων. Ένα μωρό 12 μηνών και ένα έφηβο κορίτσι συγκαταλέγονται στους νεκρούς.

Ακίνητα: ΑΑΔΕ και Κτηματολόγιο σφίγγουν τον κλοιό ελέγχουΣήμερα 08:02 | Ειδήσεις

Έρχεται το "μεγάλο μάτι" της εφορίας στα ακίνητα για 7 εκατομμύρια φορολογουμένους, με την σύνδεση Εφορίας και Κτηματολογίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ελληνικές συμμετοχές της πρώτης ημέρας09:12Γάζα - Ρώμη: Συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός08:59Ολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι 2024: Η τελετή έναρξης και οι στιγμές που ξεχώρισαν (εικόνες)08:45Ακίνητα: ΑΑΔΕ και Κτηματολόγιο σφίγγουν τον κλοιό ελέγχου08:31ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι τελευταίες πληρωμές του Ιουλίου08:17Ολυμπιακοί Αγώνες - Αντετοκούνμπο: Η μεγαλύτερη τιμή!08:04Τροχαίο στην Ελαία: Διπλή οικογενειακή τραγωδία - Θρήνος για παιδιά και γονείς (εικόνες)07:50Συντάξεις Αυγούστου: Πότε πληρώνονται οι μισθωτοί07:36Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 8 νησιά το Σάββατο (χάρτης)07:23Καιρός: ζέστη, βοριάδες και νεφώσεις το Σάββατο07:09Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στην πόλη του φωτός (εικόνες)00:00Γερμανοτουρκικός "πόλεμος" για το... ντονέρ23:48Καναδάς: Αποκλείστηκε προπονήτρια για κατασκοπεία αντιπάλων με drone23:37ΑΝΤ1+: Αυτό το καλοκαίρι φέρνει το Χόλιγουντ στην οθόνη σου23:24Τρίκαλα: Φωτιά σε χωματερή - Δύσκολο το βράδυ (εικόνες)23:10Ολυμπιακοί Αγώνες - Κασσελάκης: Κόποι, στόχοι, απογοητεύσεις, όνειρα, επιτυχία...22:56Φωτιά στα Καλύβια - Κικίλιας: Εντοπίστηκε από drone και τέθηκε υπό έλεγχο σε 20 λεπτά22:41Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ανάρτηση των Μπακς για τον Αντετοκούνμπο22:27Χανιά: “Ξεριζώθηκε” χασισοφυτεία με περισσότερα από 800 δενδρύλλια22:13Υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους σχετίζονται με την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον21:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο