LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: 23 Φεβρουαρίου 2024 15:30

“Τρύπησαν” διατηρητέο για χρυσές λίρες - Έσκαψαν 24 μέτρα λάκκο!

Έξι άτομα ταξίδεψαν μέχρι την πόλη της Μακεδονίας για να βρούν τον ''θησαυρό''.

Θησαυρός - λίρες

Έσκαβαν σε βάθος 24 μέτρων για να βρουν χρυσές λίρες από την εποχή της γερμανικής κατοχής εντός διατηρητέου κτηρίου στην ιστορική συνοικία Κυριώτισσα, στη Βέροια. Ο λόγος για έξι άτομα, οι περισσότεροι φίλοι μεταξύ τους, που για τον σκοπό αυτό εγκαταστάθηκαν επί 40 μέρες στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, όπου διέμεναν σε ξενοδοχείο, ενώ σχεδόν καθημερινά εισέρχονταν στο ιστορικό κτίριο με επαγγελματικό εξοπλισμό, όπως ανιχνευτή μετάλλων, ηλεκτρικό κομπρεσέρ, σκεπάρνια, βενζινοκίνητη γεννήτρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες κ.ά.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στο σημείο της παράνομης ανασκαφής. Έκπληκτοι οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι σύγχρονοι χρυσοθήρες είχαν ανοίξει μία τρύπα μήκους ενός μέτρου και είχαν σκάψει σε βάθος 24 μέτρων. Η ανασκαφή τους δεν καρποφόρησε, καθώς δεν βρήκαν ούτε αρχαιολογικό θησαυρό ούτε λίρες που αναζητούσαν, όπως τους απέδιδε το κατηγορητήριο.

Από την αστυνομική έρευνα φαίνεται να προέκυψε ότι ένας 74χρονος, κάτοικος της Βέροιας και εκ των κατηγορούμενων, «ενέπνευσε» τους υπόλοιπους να ψάξουν στο σημείο, ισχυριζόμενος ότι κάτω από το διατηρητέο κτίριο ήταν κρυμμένα δύο κιβώτια με συνολικά 18.000 χρυσές λίρες. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πέντε συγκατηγορούμενοί του αποφάσισαν να ταξιδέψουν στη Βέροια από διάφορες περιοχές της επικράτειας, κυρίως από την Αττική, κυνηγώντας τον ...κρυμμένο θησαυρό.

Πρωτόδικα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον 74χρονο σε κάθειρξη 10 ετών (δικάστηκε ερήμην) και τους υπόλοιπους πέντε σε συνολική φυλάκιση 5 ετών (με αναγνώριση ελαφρυντικού).

Κληρονομία - λίρες

Οι ποινές

Η υπόθεση αναβίωσε την Παρασκευή στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, το οποίο μείωσε τις ποινές τους. Οι δικαστές δέχθηκαν ότι επρόκειτο για παράνομη ανασκαφή, όχι όμως σε χαρακτηριζόμενο «αρχαιολογικό χώρο» και γι' αυτόν τον λόγο τους αθώωσαν για την κακουργηματική πράξη που αντιμετώπιζαν. Αντίθετα, τους έκριναν ένοχους για τη χρήση ανιχνευτή μετάλλου και φθορά μνημείου (σε βαθμό πλημμελήματος).

Κατά συνέπεια επέβαλε στον ηλικιωμένο εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 ετών και στους 5 συγκατηγορούμενούς του 12μηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή.

«Σκάβαμε όλη τη μέρα»

Στις απολογίες τους ανέφεραν ότι έψαχναν μόνο για λίρες, τις οποίες θα μοιράζονταν, ενώ επικαλέστηκαν οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν εκείνη την περίοδο. «Πήγαμε για ένα καλύτερο αύριο. Ξεκινούσαμε στις 6 το πρωί και φεύγαμε στις 8 το βράδυ» είπε χαρακτηριστικά ένας, ενώ άλλος απολογήθηκε ότι δεν είχαν ιδιαίτερες γνώσεις από ανασκαφές. «Χτυπούσε ο ανιχνευτής μετάλλων και κατεβαίναμε πιο κάτω» σημείωσε.

Νωρίτερα, αστυνομικός που συμμετείχε στις έρευνες, καταθέτοντας ως μάρτυρας, ανέφερε ότι «για μας ήταν μεγάλο σοκ όταν κατεβήκαμε κάτω», ενώ αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας τόνισε ότι «με την πίεση των χωμάτων», το διατηρητέο κτίριο υπέστη ζημιές στη στατικότητά του. 

Ειδήσεις σήμερα:

Πανσέληνος: Το “Φεγγάρι του Χιονιού” στην Ακρόπολη (εικόνες)

Παλαιό Φάληρο - ηλεκτροπληξία: Δημοσιογράφος ο νεκρός

Γεωπονική Σχολή - Επεισόδια: Φωτιά σε λεωφορεία και ΙΧ (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Κλειστά αύριο όλα τα σχολεία της ΑττικήςΣήμερα 15:58 | Ειδήσεις

Δείτε την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Μητσοτάκης σε Τασούλα: Να πρυτανεύσει η λογική και ο διάλογος για να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑΣήμερα 11:26 | Ειδήσεις

«Το 2026 μπήκε με πρωτοφανείς προκλήσεις για το διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

"Αποκαλύψεις" - Έγκλημα στο Αγρίνιο: Η πρώτη αντίδραση της συζύγου του δολοφονημένου κοινοτάρχηΣήμερα 15:16 | Ειδήσεις

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ψυχική υγεία του παιδιού μου».

Μαρία Καρυστιανού: Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσειςΣήμερα 11:12 | Ειδήσεις

Δείτε την αναλυτική ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις της για τις αμβλώσεις.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Globiled: Ολοκληρωμένη λύση φωτισμού με "Pay As You Save"16:16Κακοκαιρία: Κλειστά αύριο όλα τα σχολεία της Αττικής16:02Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία15:48Τσιάρας για αγρότες: Eίναι η στιγμή ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί15:34"Αποκαλύψεις" - Έγκλημα στο Αγρίνιο: Η πρώτη αντίδραση της συζύγου του δολοφονημένου κοινοτάρχη15:24Ανυποχώρητοι οι αγρότες στα Μάλγαρα15:10Φυλακές Κορυδαλλού: Έρευνα σε κελιά της Γ' πτέρυγας μετά την δολοφονία κρατουμένου14:56Χατζηδάκης - Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 202614:42Δεμένα τα πλοία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Κυλλήνη14:28Κακοκαιρία: Σε κατάσταση κινητοποίησης "Red Code" πέντε περιοχές της χώρας14:18Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με πάνω από 300 drones και με πυραύλους - Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ζητά επείγουσα στήριξη14:04Θεσσαλονίκη: Νεκρή μια γυναίκα που έπεσε από μπαλκόνι - Η ΕΛ.ΑΣ ερευνά τα αίτια της τραγωδίας13:50Ουκρανία: Χιλιάδες πολυκατοικίες χωρίς θέρμανση στο Κίεβο έπειτα από νέα ρωσική επίθεση13:36Αιτωλοακαρνανία: Δοκιμαστική Ήχηση Ηλεκτροκίνητων και Ηλεκτρονικών Σειρήνων Συναγερμού 13:22Ισπανία: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα - Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια13:08Γροιλανδία: Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ12:54Μαρία Καρυστιανού: Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσεις12:40Hellenic Train: Ακυρώνονται δρομολόγια στη γραμμή Διακοπτό - Καλάβρυτα12:26Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στην Αττική12:12Μητσοτάκης σε Τασούλα: Να πρυτανεύσει η λογική και ο διάλογος για να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ12:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο