LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 22 Φεβρουαρίου 2024 09:11 | Ανανέωση: 22 Φεβρουαρίου 2024 09:27

ΑΑΔΕ - Μειωμένος ΕΝΦΙΑ: Παράταση για δηλώσεις ασφάλισης κατοικίας

Μέχρι πότε παρατείνεται η διορία για τις δηλώσεις ασφάλισης κατοικίας από ιδιοκτήτες, προκειμένου να τύχουν της μείωσης του ΕΝΦΙΑ

Ακίνητα - ΕΝΦΙΑ - Ε9 - σπίτια

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ:

τον ορισμό νέας προθεσμίας, έως την 1η Μαρτίου 2024 (αντί της 22/2/2024), για την υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων και την επιβεβαίωση των απαραίτητων στοιχείων, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το τρέχον έτος, προχώρησαν με κοινή τους απόφαση ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης και Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής.

Ο εν λόγω όρος της ασφάλισης κατοικιών φυσικών προσώπων, σε συνάρτηση με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, όπως θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση, αφορά ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα) για το έτος 2024.

Ειδικότερα, με την απόφαση των κ.κ. Θεοχάρη και Πιτσιλή, για το έτος 2024 προβλέπεται ότι:

  • Οι αιτήσεις των φορολογούμενων για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες και οι τροποποιήσεις και διορθώσεις αυτών υποβάλλονται το αργότερο έως 1/3/2024.
  • Η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις πραγματοποιείται το αργότερο έως 19/3/2024.
Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Χάρης Θεοχάρης «η σύνδεση της ασφάλισης κατοικιών με εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ αποτελεί μια καινοτομία της Κυβέρνησης, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων, όπως και η επιβεβαίωση των στοιχείων των ασφαλισμένων κατοικιών είναι μια σύνθετη διαδικασία, πολλώ δε μάλλον όταν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία. Ως εκ τούτου, κρίναμε απαραίτητη την παράταση των αρχικών προθεσμιών για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους δικαιούχους, πλέον ως την 1η Μαρτίου 2024 (και 19/3/2024 για την επιβεβαίωση των στοιχείων). Κατ' αυτό τον τρόπο, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διευκολύνουμε τους φορολογούμενους, αλλά και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις».
Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διευκολύνουμε τους πολίτες που δικαιούνται την μείωση ΕΝΦΙΑ να ολοκληρώσουν την υποβολή των αιτήσεων τους».

Σημειώνεται επίσης ότι οι αιτήσεις και οι διορθώσεις ή τροποποιήσεις κ.λπ. των δηλώσεων ασφάλισης κατοικίας υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές/ Δημοφιλείς Εφαρμογές/ myPROPERTY/ Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.


Ειδήσεις σήμερα:

“Sports Pass”: Ποιους μαθητές αφορά το voucher

Ζάκυνθος: Προκάλεσε αποβολή στην έγκυο σύντροφο του διά της βίας

Ισραήλ: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε αυτοκινητόδρομο (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λαβρόφ γαι συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι: Θα πρέπει να είναι η αποκορύφωση των διαπραγματεύσεων16:31Φωτιά στην Ηλεία16:17Ιαπωνία: Μια εξαιρετικά λαμπρή πύρινη σφαίρα διέσχισε τον ουρανό (βίντεο)16:03Αττική: Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση ομάδων της τουρκικής μαφίας – Έξι συλληφθέντες μέχρι στιγμής15:49Χαλκιδική: Ξηλώνονται ομπρέλες και κατασκευές από γνωστό κάμπινγκ (εικόνες)15:35Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:21Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν15:07Σοκαριστικό τροχαίο στην Κυπαρισσία: 74χρονος "καρφώθηκε" σε κολώνα και εκτινάχθηκε (εικόνες)14:52Περιοδεία σε πυρόπληκτες περιοχές πραγματοποιούν Σ. Φάμελλος και Δ. Κουτσούμπας14:38Ο Τραμπ προτείνει τη Βουδαπέστη για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι14:24Αφιέρωμα στο 33ο τουρνουά Ακρόπολις: Η ώρα του Αντετοκούνμπο14:10Σκουπίδια στο Ηράκλειο: Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία έδειξαν οι έλεγχοι13:56Φυλακές Κορυδαλλού: Συνελήφθησαν 4 έγκλειστοι σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. – Τι βρήκαν και κατέσχεσαν οι αστυνομικοί (εικόνες)13:42Δανία: Κατάργηση του ΦΠΑ στα βιβλία θέλει η κυβέρνηση – Στόχος η ενθάρρυνση της ανάγνωσης 13:28Γαύδος: Νέο περιστατικό διάσωσης – 25 μετανάστες μεταφέρονται στα Χανιά13:14Πορτογαλία: Τρίτος νεκρός από τις πυρκαγιές13:00Ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει πως τυχόν συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία θα τον βοηθούσε να "πάει στον Παράδεισο"12:45Τετάρτη 20 Αυγούστου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας12:31Τροχαίο στην Πέτρου Ράλλη: Ένας νεκρός κι ένας σοβαρά τραυματισμένος12:17Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει νέους πυραύλους σε περίπτωση που δεχθεί εκ νέου επίθεση από το Ισραήλ12:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο