LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Φεβρουαρίου 2024 11:31

Ασάνζ: Ύστατη προσπάθεια για να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ

«Εάν ηττηθεί, δεν έχει έχει πλέον καμιά δυνατότητα να ασκήσει έφεση»  τόνισε η σύζυγός του.

AP - Τζούλιαν Ασάνζ - wikileaks

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου η διήμερη ακροαματική διαδικασία εξέτασης της έφεσης του Τζούλιαν Ασάνζ κατά της απόφασης έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Αγγλία, Ισαάκ Καρυπίδης, αυτή είναι η ύστατη προσπάθεια που κάνει ο Τζούλιαν Ασάνζ να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ καθώς εκεί μεταξύ άλλων αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες για κατασκοπεία.

Και αυτό γιατί το 2010 ο Ασάνζ δημοσιοποίησε χιλιάδες  απόρρητα  έγραφα  που αφορούσαν στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των Αμερικανών.

Σήμερα έξω από το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου για να τον στηρίξει καθώς είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι Ασάνζ δεν έκανε τίποτα παραπάνω από την ευσυνείδητη  δουλειά ενός καλού δημοσιογράφου. Οι δικηγόροι του μέσα στο δικαστήριο υποστήριξαν ότι αν εκδοθεί στις ΗΠΑ υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μην δικαστεί δίκαια. Χαρακτήρισαν την δίωξη του άνευ προηγουμένου υποστηρίζοντας πως επιδιώκει να ποινικοποιήσει την εφαρμογή μια συνηθισμένης δημοσιογραφικής πρακτικής  απόκτησης και δημοσίευσης εγγράφων.

AP - Wikileaks - Τζούλιαν Ασάνζ

«Αλκατράζ των Βραχωδών Ορέων»

Προσπαθώντας να καθησυχάσουν για τη μεταχείρισή του, οι ΗΠΑ είχαν διαβεβαιώσει πως δεν θα φυλακιστεί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας ADX στη Φλόρενς (Κολοράντο), γνωστή με το προσωνύμιο «Αλκατράζ των Βραχωδών Ορέων» και ότι θα έχει κλινική και ψυχιατρική φροντίδα. Είχαν αναφερθεί επίσης στην πιθανότητα να εκτίσει την ποινή του στην Αυστραλία.

Οι εγγυήσεις αυτές έπεισαν τη βρετανική δικαιοσύνη μεν, αλλά καθόλου τους υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ, που θεωρούν τη δίωξή του πολιτική.

Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, δικαστεί και καταδικαστεί, αντιμετωπίζει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως ακόμη και 175 ετών διότι έφερε στο φως από το 2010 και μετά πάνω από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Στο υλικό που αποκάλυψε συμπεριλαμβάνεται βίντεο που δείχνει αμάχους, ανάμεσά τους δυο δημοσιογράφους και φωτοειδησεογράφους του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, να σκοτώνονται από πυρά επιθετικού ελικοπτέρου στο Ιράκ τον Ιούλιο του 2007.

Τα έγγραφα αυτά εξασφαλίστηκαν χάρη στην Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού. Μετά την καταδίκη της τον Αύγουστο του 2013 να εκτίσει 35 χρόνια κάθειρξης από στρατοδικείο, εντέλει αποφυλακίστηκε έπειτα από επτά χρόνια, με απόφαση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Τις τελευταίες ημέρες οι εκδηλώσεις υποστήριξης στον Τζούλιαν Ασάνζ πολλαπλασιάστηκαν. Υπέρ του Αυστραλού έχουν ταχθεί πολλές δημοσιογραφικές οργανώσεις.

Wikileaks - Ασάνζ - γάτος

«Αρκετά»

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι επέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη δίωξη των αρχών των ΗΠΑ σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks, τοποθετούμενος στη συνεδρίαση κατά την οποία το αυστραλιανό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητεί να τερματιστεί.

«Αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να να διαρκεί επ’ αόριστον», τόνισε ο κ. Αλμπανέζι στο ημικύκλιο, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι Αυστραλοί συμφωνούν, ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων, ότι αυτή η ιστορία έχει κρατήσει «αρκετά».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως ήγειρε το ζήτημα της υπόθεσης του κ. Ασάνζ «στο ύψιστο επίπεδο» στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, έπειτα από επτά χρόνια που παρέμενε κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία εξαιτίας κατηγοριών για σεξουαλικές επιθέσεις που μπήκαν έκτοτε στο αρχείο, κρατείται τα τελευταία χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Στις αρχές του μήνα, η Άλις Τζιλ Έντουαρντς, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να τερματίσει τη διαδικασία έκδοσης: «Ο Τζούλιαν Ασάνζ πάσχει από χρόνια κατάθλιψη και υποτροπές. Έχει εκτιμηθεί πως υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει», εξήγησε.

Κατά την άποψή της, «ο κίνδυνος να τεθεί σε απομόνωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα παρά την επισφαλή κατάσταση της ψυχικής υγείας του και η επιβολή δυνητικά δυσανάλογης ποινής εγείρουν ερωτήματα για το εάν η έκδοση του κ. Ασάνζ στις ΗΠΑ θα ήταν συμβατή με τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ειδήσεις σήμερα:

Ρόδος - Καταγγελία: Δάσκαλος καράτε ασέγλησε σε ανήλικη

Κορινθία - Παλαιοχριστιανοί: “Eπανέφερε τα παιδιά στο σχολείο” έλεγε η νονά στον πατέρα

Δάφνη: Ληστεία σε φούρνο μέρα μεσημέρι - Την απείλησαν με μαχαίρι (βίντεο)


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερΣήμερα 20:33 | Ειδήσεις

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος περιγράφεται ως ένας εκ των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής ομάδας, αρνείται όσα του αποδίδονται.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Βίντεο - ντοκουμέντο μετά την επίθεση στον αστυνομικόΣήμερα 19:06 | Ειδήσεις

Στο νέο υλικό που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 φαίνεται ο αρχηγός, μέσα στο γήπεδο να δίνει το σύνθημα ώστε να βγουν οι οργανωμένοι έξω και να μοιραστούν τα πολεμοφόδια.

Πάτρα: Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο με...τιμοκατάλογο στον τοίχο (εικόνες)Σήμερα 17:18 | Τοπικά Νέα

Με απίστευτο θράσος η δράση των ανήλικων διακινητών ναρκωτικών, που είχαν ως ορμητήριο σχολικό συγκρότημα.

Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεοΣήμερα 21:15 | Ειδήσεις

Ισραηλινοί όμηροι εμφανίστηκαν σε βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς. Το μήνυμά τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΠΑΟΚ: Κέρδισε το Μαρούσι κι “έκλεισε” μια θέση στα play off22:59Λαύριο: Συντριβή του υποβιβασμένου Απόλλωνα Πατρών22:47Ο Βόλος έκανε το...καθήκον του απέναντι στον Πανσερραϊκό22:33Ο ΠΑΣ …πήρε μαζί του την Κηφισιά στη Super League 222:21Ο Παναιτωλικός νίκησε τον Ατρόμητο και... γιόρτασε την παραμονή του22:10Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ: Ισόπαλοι και...άνετοι στην παραμονή τους21:59Φλώρινα: Σύλληψη “εισπράκτορα” τηλεφωνικών απατών21:47Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεο21:33Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στον Μπάλο21:19Καλλιάνος: Θλίψη στην κηδεία του πατέρα του βουλευτή (εικόνες)21:05Ιπποκράτειος Πολιτεία: Λειτουργούσαν παράνομο κέντρο απεξάρτησης (εικόνες)20:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)19:43Δολοφονία Λυγγερίδη: Απόπειρα αυτοκτονίας από βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης19:30Δολοφονία Λυγγερίδη: Βίντεο - ντοκουμέντο μετά την επίθεση στον αστυνομικό19:16Κυριακή των Βαΐων – καιρός: Τοπικές νεφώσεις και άνοδος της θερμοκρασίας19:02Κασσελάκης: Συναντήθηκε με πολίτες στην Χίο18:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο