LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Φεβρουαρίου 2024 10:42

Αϊτή - Δολοφονία προέδρου: Η χήρα του κατηγορούμενη για συνέργεια

Πενήντα και πλέον πρόσωπα μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του δολοφονημένου προέδρου της Αϊτής στο κάδρο των διώξεων.

AP - Αϊτή - νεκρός πρόεδρος - Ζοβενέλ Μοΐζ

Η αϊτινή δικαιοσύνη άσκησε ποινικές διώξεις σε περίπου πενήντα ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων της πρώην πρώτης κυρίας Μαρτέν Μοΐζ, πρώην πρωθυπουργού και πρώην αρχηγού της αστυνομίας, για τη φερόμενη εμπλοκή τους στη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021, ανέφερε μέσο ενημέρωσης της χώρας.

Ο αϊτινός ειδησεογραφικός ιστότοπος AyiboPost μεταφόρτωσε έγγραφο, κατ’ αυτό δικαστική διαταγή, με έκταση 122 σελίδων, αποτέλεσμα «περίπου 10 ακροάσεων», που όμως δεν επέτρεψαν να «ταυτοποιηθούν» ούτε «οι ηθικοί αυτουργοί» της δολοφονίας, ούτε «οι οικονομικοί βραχίονές τους».

Το έγγραφο ωστόσο καλεί να παραπεμφθούν η κυρία Μοΐζ και άλλοι 50 ύποπτοι σε δίκη για «σύσταση και συμμορία, ένοπλη ληστεία, τρομοκρατία, φόνο και συνέργεια σε φόνο» με θύμα τον πρόεδρο Μοΐζ.

Τα στοιχεία για την «εμπλοκή της πρώην πρώτης κυρίας», της Μαρτέν Μοΐζ, στη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ είναι «επαρκή», τονίζεται ακόμη στο κείμενο, που σημειώνει πως όσα κατέθεσε η πρώην πρώτη κυρία «βρίθουν αντιφάσεων».

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι επίσης ο άλλοτε μεταβατικός πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ και ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Λεόν Σαρλ. Η δικαστική διαταγή κάνει και στις δικές τους υποθέσεις λόγο για «επαρκή» αποδεικτικά στοιχεία.

Την 7η Ιουλίου 2021, ο Ζοβενέλ Μοΐζ δολοφονήθηκε μέσα στην ιδιωτική κατοικία του, σε ηλικία 53 ετών, από ομάδα είκοσι και πλέον εκτελεστών, κυρίως κολομβιανών μισθοφόρων, χωρίς να επέμβουν οι σωματοφύλακές του. Η Μαρτέν Μοΐζ είχε τραυματιστεί στην επίθεση.

Την 9η Φεβρουαρίου ο Ζοζέφ Βενσάν, Αμερικανοαϊτινός ο οποίος κατηγορείται πως ενεπλάκη στη δολοφονία, καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια στη δίκη του στη Φλόριντα.

Η δικαιοσύνη των ΗΠΑ άσκησε διώξεις σε βάρος 11 ανθρώπων που κατηγορούνται ότι είναι αναμεμειγμένα στη δολοφονία, εξαιτίας του γεγονότος πως απεργάστηκαν το σχέδιο για αυτή στη Φλόριντα. Τέσσερις καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ανάμεσά τους ο Ζοζέφ Βενσάν.

Κατά το έγγραφο του αϊτινού δικαστή, η κυρία Μοΐζ συνωμότησε με τον πρώην πρωθυπουργό Ζοζέφ προκειμένου να δολοφονηθεί ο πρόεδρος ώστε να τον αντικαταστήσει εκείνη.

Στη δίκη στις ΗΠΑ, οι εισαγγελείς ερίζουν πως οι δολοφόνοι ήθελαν να αντικαταστήσουν τον πρόεδρο Μοΐζ με τον αμερικανοαϊτινό πάστορα Εμανουέλ Σάνον.

Η κυρία Μοΐζ δεν έχει σχολιάσει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της. Ο κ. Ζοζέφ, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον διάδοχό του —de facto πλέον, η θητεία του έχει εκπνεύσει προ πολλού χωρίς να διεξαχθούν εκλογές— Αριέλ Ανρί πως έχει μετατρέψει «σε όπλο το σύστημα δικαιοσύνης» της Αϊτής στο πλαίσιο προσπάθειάς του να θέσει εκτός μάχης πολιτικούς αντιπάλους του.

Η Αϊτή έχει βυθιστεί σε σοβαρή και πολυδιάστατη κρίση —ασφαλείας, ανθρωπιστική, δημόσιας υγείας, πολιτική...— εξαιτίας της δράσης βαριά οπλισμένων συμμοριών, οι οποίες προοδευτικά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της χώρας, ειδικά της πρωτεύουσας. Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών υπερδιπλασιάστηκε το 2023, σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ.

Η δολοφονία του προέδρου Μοΐζ επιτάχυνε και χειροτέρεψε την κρίση.

Στην Αϊτή έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016. Η προεδρία της φτωχότερης χώρας της Καραϊβικής παραμένει κενή.

Ειδήσεις σήμερα:

Αγία Βαρβάρα: Πεθερός σκότωσε τον γαμπρό του

Μέγαρα: Οι πυροβολισμοί και η συμμορία που “έσπερνε” τον τρόμο (βίντεο ντοκουμέντο)

ΣΥΡΙΖΑ - Εκλογές: ο Κασσελάκης, η Γεροβασίλη και οι αντιρρήσεις

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Τρίτη - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούνΧθες 12:18 | Ειδήσεις

Οι βροχοπτώσεις εκτός της μεγάλης έντασης θα έχουν και μεγάλη διάρκεια.

Πέτρος Κουσουλός για θάνατο Παντελή Παντελίδης - Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τη μοιραία νύχταΧθες 18:56 | Ειδήσεις

Η μαρτυρία «φωτιά» στην εκπομπή του, για την νύχτα που σκοτώθηκε ο δημοφιλής τραγουδιστής.

Κουτσούμπας για την “Ιθάκη” του Τσίπρα: Πολιτικό κουτσομπολιό και δήλωση νομιμοφροσύνης στο σύστημαΧθες 21:47 | Ειδήσεις

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, άσκησε σκληρή κριτική στον πρώην Πρωθυπουργό, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του.

Σκληρό "παζάρι" για το σχέδιο ειρήνευσης στην ΟυκρανίαΧθες 18:57 | Ειδήσεις

Πως σχολιάζει η Μαρία Σαράφογλου την αδυναμία της Ε,Ε να βρει κοινό βηματισμό απέναντι στην πρόταση των ΗΠΑ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Άγρια επίθεση σε διαιτητή μετά από αγώνα ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου23:59Κωνσταντινούπολη: Απαγορεύθηκε η σίτιση των αδέσποτων ζώων23:46Απετράπη τηλεφωνική απάτη σε βάρος γυναίκας στην περιοχή του Ζωγράφου - Άμεση η επέμβαση αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.23:34Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:20Τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ23:07Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο οδικό δίκτυο Π/Ε Πέλλας22:52Ταυτοποιήθηκε 79χρονος για τις απειλές στο διαδίκτυο σε βάρος πολιτικού προσώπου22:39Super League: “Κουρσάροι” από την Κρήτη έκαναν ρεσάλτο… στο κάμπο22:25Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας από αύριο22:11Κουτσούμπας για την “Ιθάκη” του Τσίπρα: Πολιτικό κουτσομπολιό και δήλωση νομιμοφροσύνης στο σύστημα21:57Θεσσαλονίκη: Θύμα επίθεσης κατήγγειλε ότι έπεσε 15χρονος21:43Super League: Το εξπρές… από την Λιβαδιά πέρασε χωρίς στάση κι από τον Βόλο21:29Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη21:16Πέτρος Κουσουλός για θάνατο Παντελή Παντελίδης - Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τη μοιραία νύχτα21:02“Παρέλαση” διαδοχικών και επικίνδυνων κυμάτων κακοκαιρίας20:48ANT1 sports: Νίκες για τους 4 «μεγάλους» πριν τα κρίσιμα ευρωπαϊκά τους ραντεβού (βίντεο)20:35Νέα Δημοκρατία – εσωκομματικές εκλογές: Ανανέωση πάνω από 70% στα συμβούλια20:21Σκληρό "παζάρι" για το σχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία20:07Πύργος: Σοβαρό εργατικό ατύχημα - Στο νοσοκομείο εργάτης που καταπλακώθηκε από σίδερα (εικόνες)19:53Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτόματης απόδοσης Προσωπικού Αριθμού19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο