LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Φεβρουαρίου 2024 10:42

Αϊτή - Δολοφονία προέδρου: Η χήρα του κατηγορούμενη για συνέργεια

Πενήντα και πλέον πρόσωπα μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του δολοφονημένου προέδρου της Αϊτής στο κάδρο των διώξεων.

AP - Αϊτή - νεκρός πρόεδρος - Ζοβενέλ Μοΐζ

Η αϊτινή δικαιοσύνη άσκησε ποινικές διώξεις σε περίπου πενήντα ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων της πρώην πρώτης κυρίας Μαρτέν Μοΐζ, πρώην πρωθυπουργού και πρώην αρχηγού της αστυνομίας, για τη φερόμενη εμπλοκή τους στη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021, ανέφερε μέσο ενημέρωσης της χώρας.

Ο αϊτινός ειδησεογραφικός ιστότοπος AyiboPost μεταφόρτωσε έγγραφο, κατ’ αυτό δικαστική διαταγή, με έκταση 122 σελίδων, αποτέλεσμα «περίπου 10 ακροάσεων», που όμως δεν επέτρεψαν να «ταυτοποιηθούν» ούτε «οι ηθικοί αυτουργοί» της δολοφονίας, ούτε «οι οικονομικοί βραχίονές τους».

Το έγγραφο ωστόσο καλεί να παραπεμφθούν η κυρία Μοΐζ και άλλοι 50 ύποπτοι σε δίκη για «σύσταση και συμμορία, ένοπλη ληστεία, τρομοκρατία, φόνο και συνέργεια σε φόνο» με θύμα τον πρόεδρο Μοΐζ.

Τα στοιχεία για την «εμπλοκή της πρώην πρώτης κυρίας», της Μαρτέν Μοΐζ, στη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ είναι «επαρκή», τονίζεται ακόμη στο κείμενο, που σημειώνει πως όσα κατέθεσε η πρώην πρώτη κυρία «βρίθουν αντιφάσεων».

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι επίσης ο άλλοτε μεταβατικός πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ και ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Λεόν Σαρλ. Η δικαστική διαταγή κάνει και στις δικές τους υποθέσεις λόγο για «επαρκή» αποδεικτικά στοιχεία.

Την 7η Ιουλίου 2021, ο Ζοβενέλ Μοΐζ δολοφονήθηκε μέσα στην ιδιωτική κατοικία του, σε ηλικία 53 ετών, από ομάδα είκοσι και πλέον εκτελεστών, κυρίως κολομβιανών μισθοφόρων, χωρίς να επέμβουν οι σωματοφύλακές του. Η Μαρτέν Μοΐζ είχε τραυματιστεί στην επίθεση.

Την 9η Φεβρουαρίου ο Ζοζέφ Βενσάν, Αμερικανοαϊτινός ο οποίος κατηγορείται πως ενεπλάκη στη δολοφονία, καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια στη δίκη του στη Φλόριντα.

Η δικαιοσύνη των ΗΠΑ άσκησε διώξεις σε βάρος 11 ανθρώπων που κατηγορούνται ότι είναι αναμεμειγμένα στη δολοφονία, εξαιτίας του γεγονότος πως απεργάστηκαν το σχέδιο για αυτή στη Φλόριντα. Τέσσερις καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ανάμεσά τους ο Ζοζέφ Βενσάν.

Κατά το έγγραφο του αϊτινού δικαστή, η κυρία Μοΐζ συνωμότησε με τον πρώην πρωθυπουργό Ζοζέφ προκειμένου να δολοφονηθεί ο πρόεδρος ώστε να τον αντικαταστήσει εκείνη.

Στη δίκη στις ΗΠΑ, οι εισαγγελείς ερίζουν πως οι δολοφόνοι ήθελαν να αντικαταστήσουν τον πρόεδρο Μοΐζ με τον αμερικανοαϊτινό πάστορα Εμανουέλ Σάνον.

Η κυρία Μοΐζ δεν έχει σχολιάσει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της. Ο κ. Ζοζέφ, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον διάδοχό του —de facto πλέον, η θητεία του έχει εκπνεύσει προ πολλού χωρίς να διεξαχθούν εκλογές— Αριέλ Ανρί πως έχει μετατρέψει «σε όπλο το σύστημα δικαιοσύνης» της Αϊτής στο πλαίσιο προσπάθειάς του να θέσει εκτός μάχης πολιτικούς αντιπάλους του.

Η Αϊτή έχει βυθιστεί σε σοβαρή και πολυδιάστατη κρίση —ασφαλείας, ανθρωπιστική, δημόσιας υγείας, πολιτική...— εξαιτίας της δράσης βαριά οπλισμένων συμμοριών, οι οποίες προοδευτικά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της χώρας, ειδικά της πρωτεύουσας. Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών υπερδιπλασιάστηκε το 2023, σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ.

Η δολοφονία του προέδρου Μοΐζ επιτάχυνε και χειροτέρεψε την κρίση.

Στην Αϊτή έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016. Η προεδρία της φτωχότερης χώρας της Καραϊβικής παραμένει κενή.

Ειδήσεις σήμερα:

Αγία Βαρβάρα: Πεθερός σκότωσε τον γαμπρό του

Μέγαρα: Οι πυροβολισμοί και η συμμορία που “έσπερνε” τον τρόμο (βίντεο ντοκουμέντο)

ΣΥΡΙΖΑ - Εκλογές: ο Κασσελάκης, η Γεροβασίλη και οι αντιρρήσεις

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘεσσαλονίκη: Οι αγρότες έκλεισαν την εθνική οδό και στα Μάλγαρα (εικόνες)Σήμερα 12:32 | Ειδήσεις

Πώς κατάφεραν να αιφνιδιάσουν την Αστυνομία και να φτάσουν στα διόδια τα οποία απέκλεισαν.

Μπλόκο Καρδίτσα: Έστησαν σκηνές οι αγρότες - Περισσότερα από 1.500 τρακτέρ στον Ε65 (εικόνες)Σήμερα 12:58 | Ειδήσεις

Οι αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από την Κυβέρνηση.

Επιστροφή Ενοικίου: Τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο από σήμεραΣήμερα 12:02 | Ειδήσεις

Επιπλέον, οι δικαιούχοι που δεν έχουν δηλώσει IBAN, καλούνται να το πράξουν άμεσα, ώστε να λάβουν την ενίσχυση που δικαιούνται.

Mητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Η γνώση είναι η πιο αποτελεσματική πρόληψηΣήμερα 10:44 | Ειδήσεις

«Και η κατανόηση η ασπίδα απέναντι στον φόβο και στις προκαταλήψεις. Αυτά είναι τα όπλα μας στη μάχη για ένα μέλλον χωρίς HIV/AIDS», τονίζει ο πρωθυπουργός

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εύβοια: Ανήλικη βρέθηκε αναίσθητη στο λιμάνι13:59Ο Πούτιν χορηγεί σε Κινέζους πολίτες πρόσβαση χωρίς βίζα στη Ρωσία για έως και 30 ημέρες13:45“Αθλητές της Χρονιάς”: Σε Ντουπλάντις και ΜακΛάφλιν-Λεβρόν το βραβείο13:31Τέλη κυκλοφορίας 2026: Η προθεσμία για πληρωμή -Τέλος οι παρατάσεις13:18Μπλόκο Καρδίτσα: Έστησαν σκηνές οι αγρότες - Περισσότερα από 1.500 τρακτέρ στον Ε65 (εικόνες)13:04Θεσσαλονίκη: Οι αγρότες έκλεισαν την εθνική οδό και στα Μάλγαρα (εικόνες)12:50Γεωργιάδης: Στο 4,07 με άριστα το 5 η αξιολόγηση πολιτών που νοσηλεύτηκαν στο ΕΣΥ12:35Τροχαίο δυστύχημα στην Λούτσα: Για κακούργημα διώκεται ο 29χρονος12:21Επιστροφή Ενοικίου: Τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο από σήμερα12:07Ανδρουλάκης: Καλώ τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να συνεννοηθούμε για την αναθεώρηση του άρθρου 8611:53Ρούμπιο: Οι συνομιλίες έχουν στόχο να ανοίξουν τον δρόμο σε μια κυρίαρχη Ουκρανία11:39ΥΠΕΝ: Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη δέσμευση, χρήση, μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα11:25Πρέβεζα: Επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης ψαρά11:11Mητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Η γνώση είναι η πιο αποτελεσματική πρόληψη10:58Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις διαρρηκτών μετά από κυνηγητό σε ταράτσες και μπαλκόνια10:43Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:29Αττική: Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα10:15Τηλέφωνο για βόμβα στα δικαστήρια της Ευελπίδων10:01Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης - Θα μιλήσει σε επενδυτικό συνέδριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την Μόργκαν Στάνλεϊ09:47IRIS: Υποχρεωτικό από σήμερα σε όλες τις επιχειρήσεις09:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο