LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 15 Φεβρουαρίου 2024 10:03

Η Γερμανία έγινε η 3η οικονομική δύναμη στον κόσμο, εκθρονίζοντας την...

Με βάση ποια οικονομικά μεγέθη η Γερμανία είναι πλέον η "χάλκινη" της οικονομίας. Ποια η σημασία της νομισματικής σταθερότητας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ - ΑΘΗΝΑ

Η Ιαπωνία έχασε το 2023 τον συμβολικό τίτλο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στον κόσμο, τον οποίο κατέχει πλέον η Γερμανία, κυρίως εξαιτίας της υποτίμησης του νομίσματός της, του γεν, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για το ιαπωνικό ΑΕΠ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Το ονομαστικό ΑΕΠ της Ιαπωνίας ανήλθε σε κάπου 4,2 τρισεκ. δολάρια, έναντι περίπου 4,5 τρισεκ. που ήταν αυτό της Γερμανίας· η αύξηση του τελευταίου αποδόθηκε κυρίως στον πληθωρισμό, που ήταν υψηλός πέρυσι στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Όμως, σε πραγματικές τιμές (προσαρμοσμένες για να ληφθούν υπόψη ο πληθωρισμός και οι εποχικές διακυμάνσεις), η ιαπωνική οικονομία επεκτάθηκε κατά 1,9% την περασμένη χρονιά, ενώ αυτή της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με επίσημους αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν στο Βερολίνο τον Ιανουάριο.

Εξαγωγική δύναμη, η Γερμανία πλήττεται από τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης, το κόστος της ενέργειας για τον μεγάλο βιομηχανικό τομέα της, την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Η επιδείνωση της συγκυρίας σημαίνει πως ο νέος τίτλος της Γερμανίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, εξέλιξη που προεξοφλούσε τον Οκτώβριο στις προβλέψεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκλαμβάνεται ως οφθαλμαπάτη.

Εξάλλου, η Ινδία ενδέχεται να ξεπεράσει τόσο την Ιαπωνία, όσο και τη Γερμανία σε μερικά χρόνια.

Στην Ιαπωνία παρ’ όλ’ αυτά ΜΜΕ σχολίασαν εκτενώς την απώλεια της θέσης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, θυμίζοντας πως πέρα από τον ιδιαίτερο αντίκτυπο της μείωσης της ισοτιμίας του γεν, υπάρχουν κι άλλοι αρνητικοί θεμελιώδεις παράγοντες, όπως η δημοσιογραφική παρακμή στο αρχιπέλαγος και η χρόνια αδυναμία ως προς την παραγωγικότητα.

«Αφού παραχώρησε στην Κίνα τη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ το 2010, τώρα η Ιαπωνία παραδίδει επίσης την τρίτη θέση», ανέφερε, με δηκτικό τόνο, η μεγάλη ιαπωνική οικονομική εφημερίδα Nikkei σε άρθρο της σύνταξής της το Σάββατο.

«Η Ιαπωνία δεν έχει σημειώσει πρόοδο ως προς την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού της. Αυτή η κατάσταση θα όφειλε να αποτελεί σήμα συναγερμού για να επιταχυνθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν παραμεληθεί», πρόσθεσε.

Όπως και η Γερμανία, η Ιαπωνία είναι μεγάλη βιομηχανική και εξαγωγική δύναμη, όμως χάνει ορμή εδώ και καιρό, ενώ η εσωτερική κατανάλωση υπονομεύεται από τον πληθωρισμό και την υποτίμηση του γεν.

Το τέταρτο τρίμηνο, το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε εκ νέου (–0,1% σε πραγματικές τιμές), για δεύτερη συνεχόμενη φορά, έπειτα από την πολύ πιο αισθητή πτώση του το τρίτο (–0,8%, κατά το αναθεωρημένο προς τα κάτω μέγεθος που δημοσιοποιήθηκε σήμερα).

Ειδήσεις σήμερα:

Super Bowl - Κάνσας: Φονικό στους εορτασμούς για το πρωτάθλημα (βίντεο)

Ρουβίκωνας - Λίνα Κλείτου: Διαμαρτυρία στο σπίτι της δημοσιογράφου (εικόνες)

ΕΚΠΑ – Αντιπρύτανης: Παράνομη ενέργεια η διακοπή λειτουργίας του server

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Eurovision 2025 - Β’ Ημιτελικός: Στον μεγάλο τελικό η Ελλάδα 00:23Εσπανιόλ - Μπαρτσελόνα: Αυτοκίνητο έπεσε στο πλήθος φιλάθλων (βίντεο)23:59Τουρκία: Ο ΥΠΕΞ Φιντάν συναντήθηκε με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη23:45Eurovision 2025 - Κλαυδία: Πώς σχολίασε το κοινό την εμφάνιση της Ελλάδας στον Β' Ημιτελικό;23:29Eurovision 2025: Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Κλαυδίας και η “Αστερομάτα” που... μάγεψε!23:15Βρετανία: Kατηγορίες σε 21χρονο Ουκρανό για την φωτιά στο σπίτι του Στάρμερ23:01ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Στους τελικούς οι ερυθρόλευκοι, με... ενδιάμεση στάση το Άμπου Ντάμπι22:46Τραμπ: Πιθανότατα θα επιστρέψω αύριο στις ΗΠΑ22:32Μωρό - Άλιμος: Ο αστυνομικός που το πήρε αγκαλιά μιλά στον ΑΝΤ122:17Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:03Πέτρου Ράλλη: Οι πρώτες εικόνες με το φορτηγό που έπεσε από τη γέφυρα (βίντεο)21:48Ο Θοδωρής Κυριακού στο δείπνο του Εμίρη του Κατάρ προς τιμήν του Ντόναλντ Τραμπ 21:34Ρωσία - Ουκρανία: Την Παρασκευή οι ειρηνευτικές συνομιλίες21:18Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος έστελνε ερωτικά μηνύματα σε ανήλικη!21:04Τέμπη: Συγκίνηση στην απονομή του πτυχίου της Θώμης Πλακιά (βίντεο)20:48ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70000 vouchers20:33Φορτηγό έπεσε από τη γέφυρα στην Πέτρου Ράλλη στη Θηβών20:18Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:04Θεσσαλονίκη: Καταδίκη γυναίκας που τραυμάτισε το σκυλί του συζύγου της19:49Πάτρα: 15χρονος έσβηνε τσιγάρα σε ανήλικη19:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο