LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 13 Φεβρουαρίου 2024 18:17 | Ανανέωση: 13 Φεβρουαρίου 2024 18:36

Δίκη για το Μάτι: “Καταπέλτης” ο Εισαγγελέας κατά των ηγεσιών Πυροσβεστικής και Συντονιστικού Κέντρου

Τι ανέφερε για εγκληματικές παραλείψεις των επιτελών ο εισαγγελικός λειτουργός. Ποιες οι αντιδράσεις των συγγενών.

φωτιά - πυρκαγιά - Μάτι - καταστροφές - κόσμος

«Δεύτερη μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία όλων των εποχών» χαρακτήρισε ο αρμόδιος εισαγγελέας την Τρίτη κατά την αγόρευση του στη δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 104 νεκρούς. «Πρόκειται για μείζονος σημασίας γεγονότα που καθόρισαν τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Υπήρξαν δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε μία φωτιά που διήρκεσε δύο με δυόμισι ώρες. Πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε την απάντηση στο ερώτημα, ποιος έφταιξε και τι έγινε λάθος και φτάσαμε σε αυτό το ολέθριο αποτέλεσμα», ανέφερε σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δικαστικής συντάκτριας του ΑΝΤ1 Λίας Κοντοπούλου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ήταν καταπέλτης σε βάρος του αξιωματικού της Πυροσβεστικής Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος μετά τις πέντε το απόγευμα είχε αναλάβει επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης στη φωτιά της Ανατολικής Αττικής. Υποστήριξε ότι ήταν ο μοναδικός αρμόδιος να δώσει εισήγηση για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών. «Αποδείχθηκε πως συνέτρεχαν όλες οι προϋποθέσεις για να δοθεί η εισήγηση από τις 17.20 έως τις 17.30 το αργότερο. Υπήρχε και χρόνος για να αντιδράσει η πολιτική προστασία. Πρόκειται για σοβαρό επιχειρησιακό σφάλμα και παράλειψη που συνέβαλε στο τραγικό αποτέλεσμα», τόνισε ο εισαγγελέας.

Ο Εισαγγελέας ζήτησε επίσης την ενοχή του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη και του διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Γιάννη Φωστιέρη, για την εκτροπή ελικοπτέρου, από το Μάτι, σε άλλη φωτιά που είχε ξεσπάσει κοντά στα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους. Στον Γιάννη Φωστιέρη επέρριψε επιπλέον ευθύνες, και επειδή δεν σηκώθηκαν δύο ελικόπτερα Σινούν της Αεροπορίας Στρατού. Εξάλλου, εισηγήθηκε την ενοχή του τότε Υπαρχηγού και μετέπειτα Αρχηγού του ΠΣ, Βασίλη Ματθαιόπουλου, επειδή δεν κάλεσε τα τρία πλωτά μέσα της πυροσβεστικής που βρίσκονταν ελλιμενισμένα στον Πειραιά.

Από την άλλη ζήτησε την απαλλαγή από όλες τις κατηγορίες για τρεις αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Για τους υπόλοιπους 14 κατηγορούμενους θα προτείνει στις 20 Φεβρουαρίου.

Μετά την εισαγγελική αγόρευση, ο συγγενής θύματος Άρης Χερουβείμ σημείωσε: «Έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο ώστε ποτέ και για τίποτα να μην μπορούν να διωχθούν. Όλοι ήταν αισιόδοξοι για τη σημερινή μέρα, εγώ είμαι εξοργισμένος, δεν ξέρω αν πρέπει να εκφέρω την άποψή μου, ίσως πρέπει να προφυλάξω τον εαυτό μου». Ο συγγενής θύματος Γιάννης Οικονομίδης από την πλευρά του δήλωσε: «Αυτός ο εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία. Από αυτόν θα εξαρτηθεί εάν θα γίνει αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από πλημμέλημα σε κακούργημα». Τέλος η εγκαυματίας Κατερίνα Ορφανοπούλου υπογράμμισε: «Ελπίζουμε να τιμωρηθούν, είναι πολύ άδικο για μας και συνεχίζει να είναι».

Ειδήσεις σήμερα:

Γλυφάδα - Ναυτιλιακή εταιρεία: “Τους σκότωσε ο… άνθρωπος τους” (βίντεο)

Αγρότες - Μητσοτάκης: Η συνάντηση στο Μαξίμου, τα μέτρα και οι προσδοκίες

Μενίδι - Ξυλοδαρμός αστυνομικού: Υπήρχε καταγγελία από κορίτσι για τον γιό του (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜεγάλη Πέμπτη: Στην Μητρόπολη ο Μητσοτάκης, στην Κέρκυρα ο Κασσελάκης (εικόνες)Χθες 22:15 | Ειδήσεις

Στην Μητρόπολη για την Ακολουθία των Αχράντων Παθών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου, βρέθηκε ο Πρωθυπουργός. Πάσχα στην Κέρκυρα θα κάνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιχαλολιάκος: Έφεση για την αποφυλάκιση θα ασκήσει ο εισαγγελέαςΧθες 18:57 | Ειδήσεις

Θα βασιστεί στην εισαγγελική πρόταση που δεν υιοθετήθηκε από τους δικαστές και έκαναν δεκτή την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Κατάρρευση 44χρονης μπροστά στο παιδί της: Το αγοράκι έκλαιγε και φώναζε “Μαμά!”Χθες 23:11 | Ειδήσεις

Θρήνος στην Κρήτη για την γυναίκα που κατέρρευσε στον δρόμο, μπροστά στο μικρό παιδί της, με το οποίο βγήκαν βόλτα για να του αγοράσει λαμπάδα...

Τροχαίο: Θρήνος για τον Γιάννη - Η “προφητική” μαντινάδα (εικόνες)Χθες 21:52 | Ειδήσεις

Ανείπωτος θρήνος για τον 23χρονο Γιάννη που "έσβησε" στην άσφαλτο την Μεγάλη Πέμπτη. Τι "'έλεγε" η μαντινάδα που είχε αναρτήσει στα social media.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: “Με το ένα πόδι” στον τελικό του ECL οι “Πειραιώτες”23:59Euroleague: Ο Παναθηναϊκός νίκησε την Μακάμπι - Στο ΟΑΚΑ κρίνεται η πρόκριση στο Final Four23:47Πού θα βρεις το πιο φθηνό τσουρέκι στην Ελλάδα23:34Άμστερνταμ: Θέση στάθμευσης πωλείται για 495000 ευρώ!23:21Κατάρρευση 44χρονης μπροστά στο παιδί της: Το αγοράκι έκλαιγε και φώναζε “Μαμά!”23:08“5Χ5 Σπέσιαλ”: Πάσχα με Κονιτοπούλου και Τσαμπά (sneak preview)22:54Μεγάλη Πέμπτη: Στην Μητρόπολη ο Μητσοτάκης, στην Κέρκυρα ο Κασσελάκης (εικόνες)22:40“Ο Πρώτος από εμάς”: Νέα επεισόδια με απρόσμενες εξελίξεις (εικόνες)22:27ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 10 Μαΐου22:13Καιρός - Μεγάλη Παρασκευή: Τοπικές βροχές και άνεμοι έως 7 μποφόρ21:59Τροχαίο: Θρήνος για τον Γιάννη - Η “προφητική” μαντινάδα (εικόνες)21:46Euroleague - Ολυμπιακός: Νίκη και τώρα... Βαρκελώνη για την πρόκριση στο Final Four21:32Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς21:18Αναιμία: αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση21:05Formula 1: Grand Prix Μαϊάμι σε ΑΝΤ1+ και ΑΝΤ1 το Πάσχα20:51ΗΠΑ καταλήψεις: Ο Ερντογάν τάσσεται υπέρ των φοιτητών20:38“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)20:24Bία ανηλίκων: Ανήλικη απείλησε με μαχαίρι 14χρονη, την ξυλοκόπησε και τη λήστεψε20:11ΑΑΔΕ - Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Σε λειτουργία στο myCar19:57Τροχαίο - Βούλα: Θανάσιμη παράσυρση πεζής19:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο