LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 10 Φεβρουαρίου 2024 12:00 | Ανανέωση: 10 Φεβρουαρίου 2024 12:15

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Οι αντιρρήσεις 8 συνταγματολόγων και η απάντηση Πιερρακάκη

Ποιοι πανεπιστημιακοί ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο δεν ειναι συμβατό με το Σύνταγμα. Τι απάντησε μέσω του ΑΝΤ1 ο Υπ. Παιδείας.

Πτυχίο

Δημόσια δήλωση με την οποία αξιολογούν ως ασύμβατο με το Σύνταγμα της Ελλάδος το επικείμενο νομοσχέδιο για μη κρατικά ΑΕΙ στη χώρας εξέδωσαν οκτώ πανεπιστημιακοί καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου.

Αναλυτικά το κείμενό αναφέρει:

«Με αφορμή ορισμένες γνωμοδοτήσεις και τοποθετήσεις συναδέλφων, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η πλειονότητα των καθηγητών συνταγματικού δικαίου τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνταγματικότητας των κυβερνητικών σχεδίων για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Αισθανόμαστε λοιπόν την ανάγκη να δηλώσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ότι οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. Κατά τη γνώμη μας η ρητή αυτή απαγόρευση δεν μπορεί να παρακαμφθεί με βάση μία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος. Άλλωστε η Ελλάδα ούτε έχει καταδικασθεί ποτέ από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου εξαιτίας της απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτε καν έχει παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο. Συνεπώς για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, κερδοσκοπικών ή μη, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Διευκρινίζουμε ότι η τοποθέτησή μας απέναντι στην ως άνω αντίθετη προς το Σύνταγμα ερμηνεία δεν οφείλεται σε πολιτική αντίθεσή μας ως προς τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, επί της οποίας καθένας από εμάς διατηρεί τη προσωπική του άποψη υπέρ ή κατά, αλλά στην υποχρέωσή μας να προασπίσουμε την τήρηση του Συντάγματος. Άλλωστε, σε τριάμισι χρόνια από τώρα είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, οπότε το ζήτημα της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπορούσε να τεθεί ευχερώς στην ορθή συνταγματική του βάση».

Το κείμενο υπογράφουν οι:

  • Γιάννης Δρόσος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Παναγιώτης Μαντζούφας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης
  • Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
  • Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Ακρίτας Καϊδατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Την δήλωση των συνταγματολόγων δημοσίευσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας Στέφανος Κασσελακης:

Η απάντηση Πιερρακάκη

Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Στούντιο με θέα» απέκρουσε τις αναφορές περί αντισυνταγματικότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά «το βήμα που έχουμε κάνει είναι στέρεο. Πολλοί συνταγματολόγοι το έχουν ελέγξει. και ταχθεί υπέρ και τονίζουν μάλιστα ότι πρέπει να ιδωθεί το νομοσχέδιο υπό το φως του ενωσιακού δικαίου Τα κριτήρια αυτά που έχουμε θεσπίσει είναι τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη».


Ειδήσεις σήμερα:

Κάλυμνος: Γυναικολόγος ξέχασε το κεφάλι εμβρύου στην κοιλιά εγκύου!

Τροχαίο - Προυσός: Νεκρός ο οδηγός μηχανής που έπεσε σε γκρεμό

Συντάξεις Μαρτίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαιρός: Άστατος με τοπικές βροχές τη Μεγάλη ΠέμπτηΧθες 16:50 | Ειδήσεις

Σε ποιες περιοχές αναμένονται τα φαινόμενα. Πού θα κυμανθεί η θερμοκρασία. Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για τη Μεγάλη Πέμπτη.

Παράταση για την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων που έληγαν στις 30 ΑπριλίουΤρίτη 30 Απριλίου 2024 20:50 | Ειδήσεις

Παράταση πήραν όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις Απριλίου των πολιτών, που κανονικά είχαν προθεσμία μέχρι σήμερα.

Βασιλιάς Κάρολος: Σε κλινική για τον καρκίνο η πρώτη επίσκεψή του (εικόνες)Τρίτη 30 Απριλίου 2024 14:34 | Ειδήσεις

Με τη βασίλισσα Καμίλα στο πλευρό του, ο Κάρολος, επισκέφτηκε ασθενείς που μάχονται με τον καρκίνο.

Πρόγραμμα σταθερότητας: Ανάπτυξη στο 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% το 2024Τρίτη 30 Απριλίου 2024 17:34 | Ειδήσεις

Τι περιλαμβάνει για χρέος, πληθωρισμό, ανεργία, επενδύσεις και συντάξεις

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κέβιν Σπέισι: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του ηθοποιού23:59Ολυμπιακός: Ηττημένος από τη Barcelona “στην κόψη του ξυραφιού” (εικόνες)23:55“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)23:50Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο για θεραπεία πάσης ασθένειας23:45ΗΠΑ - Κολούμπια: Τιμωρεί φοιτητές που διαμαρτύρονται υπέρ της Γάζας23:40Ευρωεκλογές 2024: “Να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα” (βίντεο)23:32“Έρωτας φυγάς”: κίνδυνοι και συναντήσεις στο επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (εικόνες)23:25Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: Με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία23:16Πρωτομαγιά: Απεργία στα ΜΜΕ23:07Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 23:07Euroleague – Παναθηναϊκός: Τον “προσπέρασε” η Μακάμπι Τελ-Αβίβ (εικόνες)22:55Φαράγγι Σαμαριάς: Πότε ανοίγει για τους επισκέπτες22:41“Ψυχοκόρες”: Sneak Preview από το επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (βίντεο)22:30Αττική: Εξιχνιάστηκαν κι άλλα χτυπήματα από την “άγουρη συμμορία”22:23Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Προσέφερε και φέτος “Δέματα αγάπης” (εικόνες)22:10Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι επιτροπές και το νομοθετικό έργο21:56Θεσσαλονίκη – Καταγγελία μητέρας: Νηπιαγωγός… κούρεψε το παιδί μου21:44Πάτρα – Ναρκωτικά σε σχολείο: Προφυλακίστηκαν τρεις κατηγορούμενοι21:40ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού21:30Πάσχα στο ΑΝΤ1+ μαζί με όλη την οικογένεια21:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο