LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 09 Φεβρουαρίου 2024 08:00 | Ανανέωση: 09 Φεβρουαρίου 2024 09:04

“Πρόσωπο Με Πρόσωπο” - Γεωργιάδης: Δεν θα σταματήσουν τα χειρουργεία στο “Αγλαΐα Κυριακού” (βίντεο)

Η κατηγορηματική διαβεβαίωση του Υπουργού Υγείας, μετά την χθεσινή ανακοίνωση των γιατρών του Νοσοκομείου.

Γενικό Νοσοκομείο Παίδων - Αγλαΐα Κυριακού - κτίριο

Για την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ότι θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού, μίλησε ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή «Πρόσωπο Με Πρόσωπο».

«Είναι μια απόφαση που έλαβαν γύρω στις 18:00 το απόγευμα. Θα υπάρχει συνάντηση με τους γιατρούς και το θέμα θα διευθετηθεί. Το έλλειμα των αναισθησιολόγων είναι γνωστό. Τα χειρουργεία δεν θα σταματήσουν τη Δευτέρα. Θα συνεχιστούν κανονικά», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Το ΚΚΕ, σχολιάζοντας το θέμα, αναφέρει ότι, "η αναστολή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων σε ένα από τα τρία Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής, το “Παίδων Αγλαΐα Κυριακού”, αναδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων και της υποστελέχωσης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι πρόκληση να παραμένουν κλειστά 8 από τα 10 χειρουργικά τραπέζια του νοσοκομείου και η κυβέρνηση να κομπάζει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει τα απογευματινά χειρουργεία, μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν το νόμιμο “φακελάκι”. Είναι επίσης, τεράστιες οι ευθύνες του υπουργείου Υγείας, γιατί παρά τις δραματικές εκκλήσεις και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των υγειονομικών δεν έχει κάνει καμία ενέργεια έως τώρα για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, ούτε έχει προκηρύξει τις διαθέσιμες οργανικές θέσεις ώστε να καλυφθούν τα κενά. Απαιτούμε να δοθεί λύση τώρα και να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν όλα τα χειρουργικά τραπέζια και να μην υπάρχουν αναμονές τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων".

Η ανακοίνωση των ιατρών ανέφερε τα εξής:

«Στη σημερινή (σημ: την Πέμπτη) συνεδρίασή του, ο Χειρουργικός Τομέας (ιατροί χειρουργοί όλων των ειδικοτήτων και αναισθησιολόγοι) του Νοσοκομείου Παίδων Αγλ. Κυριακού αποφάσισε την διακοπή των προγραμματισμένων τακτικών επεμβάσεων της λίστας χειρουργείων, και τη λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών μόνο για επείγοντα περιστατικά, απο 12 Φεβρουαρίου, λόγω της έλλειψης προσωπικού, και συγκεκριμένα ιατρών αναισθησιολόγων, και νοσηλευτών Αναισθησιολογικού και χειρουργείου.

Το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού εφημερεύει εναλλάξ με το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» 15 ημέρες τον μήνα. Παρά το μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία του, υπάρχει εδώ και καιρό το πρόβλημα υποστελέχωσης. Έτσι, τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν, και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνο οι 2!

Το Τμήμα Αναισθησιολογίας του Νοσ. Παίδων Αγλ. Κυριακού αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης εδώ και αρκετούς μήνες, και περισσότερο μετά τη συνταξιοδότηση δύο ιατρών και την μη ανανέωση της σύμβασης ιδιώτη ιατρού (ΦΕΚ Α΄ 215/22.12.2023). Οι εναπομείναντες ιατροί αναισθησιολόγοι υπερεφημερεύουν κατ' επανάληψη, και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις τους επιβαρύνουν πολύ περισσότερο, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου. Από τον Ιούνιο του 2023 έχουν ενημερωθεί τόσο η Διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια., αλλά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ούτε έχουν προκηρυχθεί οι διαθέσιμες οργανικές θέσεις.

Καθώς η ύπαρξη περισσότερων ιατρών αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών χειρουργείου και αναισθησιολογικού είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν περισσότερες χειρουργικές αίθουσες, οι κλινικές/τμήματα του Χειρουργικού Τομέα διακόπτουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις σε παιδιά, αναγνωρίζοντας ως ζήτημα ασφάλειας την ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού».

Ειδήσεις σήμερα:

ΟΑΣΘ: Λεωφορείο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητα (εικόνες)

Παιανία: Ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς - Αναζητείται ο δράστης (βίντεο)

Μπάιντεν: Έκτακτο διάγγελμα για την... μνήμη του

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)23:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Έξι προφυλακίσεις κατηγορουμένων23:50Θηρασία: Βίντεο από κατολίσθηση στο λιμάνι 23:37Βόλεϊ γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά23:23Καρδίτσα - ΑΕΚ: Νίκη..γοήτρου για τους γηπεδούχους23:11ΠΑΟΚ: Κέρδισε το Μαρούσι κι “έκλεισε” μια θέση στα play off22:59Λαύριο: Συντριβή του υποβιβασμένου Απόλλωνα Πατρών22:47Ο Βόλος έκανε το...καθήκον του απέναντι στον Πανσερραϊκό22:33Ο ΠΑΣ …πήρε μαζί του την Κηφισιά στη Super League 222:21Ο Παναιτωλικός νίκησε τον Ατρόμητο και... γιόρτασε την παραμονή του22:10Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ: Ισόπαλοι και...άνετοι στην παραμονή τους21:59Φλώρινα: Σύλληψη “εισπράκτορα” τηλεφωνικών απατών21:47Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεο21:33Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στον Μπάλο21:19Καλλιάνος: Θλίψη στην κηδεία του πατέρα του βουλευτή (εικόνες)21:05Ιπποκράτειος Πολιτεία: Λειτουργούσαν παράνομο κέντρο απεξάρτησης (εικόνες)20:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο