LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 08 Φεβρουαρίου 2024 21:46

Κυβερνοασφάλεια: Υπερψηφίσθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,«μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, η χώρα δέχθηκε 13,3 εκατομμύρια επιθέσεις σε κυβερνητικές ιστοσελίδες με τις 500.000 να είναι πολύ σοβαρές».

Βουλή - Πολυνομοσχέδιο Οικονομικών

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας». Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, πλην της Πλεύσης Ελευθερίας που δήλωσε «παρών».

«Σε μία εποχή αυξημένης εξάρτησης από την τεχνολογία, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ψηφιακού κράτους αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την αδιάλειπτη παροχή σύγχρονων υπηρεσιών, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στον κυβερνοχώρο και την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης», επεσήμανε για άλλη μια φορά, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. «Η Εθνική Αρχή, αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα, τόσο για την διασφάλιση της λειτουργίας κρίσιμων υποδομών της χώρας, όσο και για την ανθεκτικότητα του κράτους απέναντι σε κυβερνοαπειλές», τόνισε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου, «μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, η χώρα δέχθηκε 13,3 εκατομμύρια επιθέσεις σε κυβερνητικές ιστοσελίδες με τις 500.000 να είναι πολύ σοβαρές».

Το νομοσχέδιο δέχτηκε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που επέμειναν «στην ανάγκη να είναι μία εντελώς ανεξάρτητη αρχή και όχι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το οποίο θα ελέγχεται από την κυβέρνηση», ενώ άσκησαν έντονη κριτική για «την απουσία ασφαλιστικών δικλείδων που θα διασφαλίζουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και τους δημοκρατικούς θεσμούς» όπως ανέφεραν.

Τι προβλέπουν οι τροπολογίες

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν και οι τροπολογίες, οι οποίες υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, πάγιο μηχανισμό ενίσχυσης σε αγρότες και επιχειρήσεις λόγω φυσικών καταστροφών και κατάργηση της ειδικής εισφοράς 5% του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα με τις νέες ρυθμίσεις:

  •  Δημιουργείται πάγιος μηχανισμός ενίσχυσης των πληττόμενων περιοχών από φυσικές καταστροφές, αφενός μέσω παροχής ψηφιακής κάρτας σε ενήλικα φυσικά πρόσωπα, αφετέρου μέσω της δημιουργίας ειδικών καθεστώτων ενίσχυσης για επιχειρήσεις και του χαρακτηρισμού τους ως αφορολογήτων, ανεκχώρητων και ακατάσχετων.
  • Καταργείται το καθεστώς της ειδικής εισφοράς 5% επί της τιμής του φυσικού αερίου που επιβάρυνε τους ηλεκτροπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγοράζον για τη λειτουργία των εργοστασίων τους και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είχε επιβληθεί πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2022.
  • Ρυθμίζονται θέματα προσωπικού της ΕΥΠ, που αφορούν μεταξύ άλλων την τοποθέτηση τους, τα καθήκοντα και το ωράριό τους.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα ελέγχου και εκκαθάρισης σε πραγματικό χρόνο, των οριζομένων δαπανών υγείας από ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς, καθώς και ο καθορισμός με κ.υ.α. των φορέων υλοποίησης της δράσης δημόσιας υγείας «Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».
  •  Παρατείνεται κατά 10 μέρες η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εγγραφής, ή ανανεώσεων στο Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Γιώργος Παπακώστας: Θύμα διάρρηξης ο γνωστός σεφ (βίντεο)

Dentist Pass: Αντίστροφη μέτρηση για τη χρήση των voucher

Κως - Δολοφονία Αναστάζια: Εντοπίστηκε η τσάντα της 8 μήνες μετά

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔημοσκόπηση ΑΝΤ1: Η πρόθεση ψήφου, ο ανασχηματισμός και τα νέα πρόσωπα (εικόνες)Χθες 16:25 | Ειδήσεις

Τι θα ψήφιζαν οι πολίτες αν γίνονταν τώρα εκλογές. Ποια η γνώμη τους για τον ανασχηματισμό. Όλα τα στοιχεία της μεγάλης δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1.

Τραμπ για δασμούς: 20% στα προϊόντα από την ΕΕ - 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα (εικόνες)Χθες 23:06 | Ειδήσεις

Αναλυτικά οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Άμεση θα είναι η εφαρμογή τους.

Ετοιμάζεται η Γκίμπερλι Γκίλφοϊλ για την αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα (βίντεο)Χθες 19:48 | Ειδήσεις

Η πορεία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ από τις ΗΠΑ... στην πρεσβεία της Αθήνας μέσα από ένα mini-docu του ant1news.gr.

Πάτρα - Αυτοψία ΑΝΤ1: Δημόσια υπηρεσία στο... “σκοτάδι” για πάνω από 4 μήνες (βίντεο)Χθες 21:31 | Ειδήσεις

Μεσαιωνικές οι συνθήκες που υπάρχουν σε δημόσια υπηρεσία της Πάτρας. Η μαρτυρία πολίτη και η εξήγηση των φορέων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βαλ Κίλμερ: Η δύσκολη διαδρομή του 65χρονου ηθοποιού (βίντεο)23:59Μασκ: "Παραίτηση" βλέπει το Politico - Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος23:48Fiba Europe Cup: Ο ΠΑΟΚ, νίκησε την Σολέ και πάει... τελικό!23:39Εργατικό ατύχημα - Κοζάνη: Σε κρίσιμη κατάσταση εργαζόμενος που έπεσε από φορτηγό 23:29Σημεία για rapid test δωρεάν την Πέμπτη23:21Τραμπ για δασμούς: 20% στα προϊόντα από την ΕΕ - 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα (εικόνες)23:08Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: 4 ανήλικοι στο νοσοκομείο - “Κόπηκε” στα δύο το αυτοκίνητο (εικόνες)22:55Φθιώτιδα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες εν κινήσει (εικόνες)22:42ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Κέρδισε η Ένωση... στον τελικό Κυπέλλου ο Ολυμπιακός22:28Πάτρα - Αυτοψία ΑΝΤ1: Δημόσια υπηρεσία στο... “σκοτάδι” για πάνω από 4 μήνες (βίντεο)22:14Γαλλία: Βρεφονηπιοκόμος σκότωσε μωρό 11 μηνών22:00Χαλάνδρι: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στην Εθνικής Αντιστάσεως21:46Ηράκλειο: Νεκρή μία γυναίκα σε τροχαίο21:33Πάσχα 2025: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Όλες οι αργίες της χρονιάς21:20Ηράκλειο: Ένοχος ο νονός που ασελγούσε στο ανήλικο βαφτιστήρι και την αδερφή του21:06ΠΑΣΟΚ: Παραπέμπεται η Μπατζελή στην Επιτροπή δεοντολογίας20:52Greek Basketball League: Το πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης των πλέι οφ και των πλέι άουτ20:39Θεσσαλονίκη: Παιδάκι τραυματίστηκε με μαχαίρι στο πρόσωπο20:26Παιδική πορνογραφία - Europol: Εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στον κόσμο20:12Ετοιμάζεται η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα (βίντεο)19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο