LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 08 Φεβρουαρίου 2024 21:46

Κυβερνοασφάλεια: Υπερψηφίσθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,«μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, η χώρα δέχθηκε 13,3 εκατομμύρια επιθέσεις σε κυβερνητικές ιστοσελίδες με τις 500.000 να είναι πολύ σοβαρές».

Βουλή - Πολυνομοσχέδιο Οικονομικών

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας». Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, πλην της Πλεύσης Ελευθερίας που δήλωσε «παρών».

«Σε μία εποχή αυξημένης εξάρτησης από την τεχνολογία, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ψηφιακού κράτους αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την αδιάλειπτη παροχή σύγχρονων υπηρεσιών, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στον κυβερνοχώρο και την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης», επεσήμανε για άλλη μια φορά, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. «Η Εθνική Αρχή, αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα, τόσο για την διασφάλιση της λειτουργίας κρίσιμων υποδομών της χώρας, όσο και για την ανθεκτικότητα του κράτους απέναντι σε κυβερνοαπειλές», τόνισε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου, «μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, η χώρα δέχθηκε 13,3 εκατομμύρια επιθέσεις σε κυβερνητικές ιστοσελίδες με τις 500.000 να είναι πολύ σοβαρές».

Το νομοσχέδιο δέχτηκε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που επέμειναν «στην ανάγκη να είναι μία εντελώς ανεξάρτητη αρχή και όχι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το οποίο θα ελέγχεται από την κυβέρνηση», ενώ άσκησαν έντονη κριτική για «την απουσία ασφαλιστικών δικλείδων που θα διασφαλίζουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και τους δημοκρατικούς θεσμούς» όπως ανέφεραν.

Τι προβλέπουν οι τροπολογίες

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν και οι τροπολογίες, οι οποίες υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, πάγιο μηχανισμό ενίσχυσης σε αγρότες και επιχειρήσεις λόγω φυσικών καταστροφών και κατάργηση της ειδικής εισφοράς 5% του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα με τις νέες ρυθμίσεις:

  •  Δημιουργείται πάγιος μηχανισμός ενίσχυσης των πληττόμενων περιοχών από φυσικές καταστροφές, αφενός μέσω παροχής ψηφιακής κάρτας σε ενήλικα φυσικά πρόσωπα, αφετέρου μέσω της δημιουργίας ειδικών καθεστώτων ενίσχυσης για επιχειρήσεις και του χαρακτηρισμού τους ως αφορολογήτων, ανεκχώρητων και ακατάσχετων.
  • Καταργείται το καθεστώς της ειδικής εισφοράς 5% επί της τιμής του φυσικού αερίου που επιβάρυνε τους ηλεκτροπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγοράζον για τη λειτουργία των εργοστασίων τους και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είχε επιβληθεί πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2022.
  • Ρυθμίζονται θέματα προσωπικού της ΕΥΠ, που αφορούν μεταξύ άλλων την τοποθέτηση τους, τα καθήκοντα και το ωράριό τους.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα ελέγχου και εκκαθάρισης σε πραγματικό χρόνο, των οριζομένων δαπανών υγείας από ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς, καθώς και ο καθορισμός με κ.υ.α. των φορέων υλοποίησης της δράσης δημόσιας υγείας «Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».
  •  Παρατείνεται κατά 10 μέρες η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εγγραφής, ή ανανεώσεων στο Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Γιώργος Παπακώστας: Θύμα διάρρηξης ο γνωστός σεφ (βίντεο)

Dentist Pass: Αντίστροφη μέτρηση για τη χρήση των voucher

Κως - Δολοφονία Αναστάζια: Εντοπίστηκε η τσάντα της 8 μήνες μετά

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο