LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 08 Φεβρουαρίου 2024 16:14 | Ανανέωση: 08 Φεβρουαρίου 2024 17:51

Χατζηδάκης - POS: Το έργο διασύνδεσης με τις ταμειακές θα ολοκληρωθεί πάση θυσία

Mε τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες, αυστηροποιούνται οι κυρώσεις στις εταιρίες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών μηχανημάτων (POS), που δεν θα αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους

Ανέπαφη συναλλαγή - POS

Τους εκπροσώπους των εταιριών των POS, των ταμειακών μηχανών και των τεχνικών εγκατάστασης αυτών συνάντησε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό, Χάρη Θεοχάρη και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

Στόχος της συνάντησης ήταν από την μια να δρομολογηθούν όλες οι ενέργειες που απομένουν με στόχο την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου και από την άλλη να υπάρξει επιτάχυνση όπου απαιτείται.

Το έργο της διασύνδεσης είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο που προϋποθέτει την συνεχή συνεργασία και συντονισμό δεκάδων εταιριών για την αναβάθμιση λογισμικών και την διασύνδεση συστημάτων 400.000 POS και ισόποσων ταμειακών μηχανών. Η πρόοδος που έχει ήδη γίνει είναι σημαντική καθώς από πλευράς Υπουργείου και ΑΑΔΕ ολοκληρώθηκαν εδώ και αρκετό διάστημα 11 νομοθετικές και διοικητικές διαδικασίες που απαιτούνταν προκειμένου το έργο να προχωρήσει.

Αναλυτικά:

  • τον Σεπτέμβριο του 2023 θεσπίστηκε το μητρώο POS και ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβίβαση στοιχείων από τους παρόχους.
  • Τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διασύνδεσης.
  • Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμμένα) και δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή με την συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη, του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και εκπροσώπων όλων των φορέων με στόχο τον συντονισμό και την καλύτερη οργάνωση της πορείας του έργου.
  • Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε πως «η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές αποτελεί έργο-ορόσημο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Τόνισε επίσης πώς «πρόκειται για έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης όπου η τυχόν μη υλοποίηση του θα οδηγήσει στη διακοπή της χρηματοδότησης. Το έργο της διασύνδεσης θα ολοκληρωθεί πάση θυσία», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως «σε καμία περίπτωση η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την διακοπή, έστω και εν μέρει, της χρηματοδότησης της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης, για ένα έργο μάλιστα που είναι προς όφελος της κοινωνίας και θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Όλοι επομένως πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως «η πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε ένα έργο το οποίο είναι απαίτηση της κοινωνίας, πρακτική ανάγκη αλλά και θα βοηθήσει ουσιαστικά την ενίσχυση των μηχανισμών αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, είναι δεδομένη». Συμπλήρωσε δε πως «αναγνωρίζουμε την δυσκολία του εγχειρήματος αλλά από την άλλη περιμένουμε να μας δοθεί χειροπιαστή απόδειξη ότι όλοι οι φορείς της αγοράς θέλουν να έχουν έναν εποικοδομητικό ρόλο ώστε αυτό το έργο να ολοκληρωθεί και μέσα στους καθορισμένους χρόνους. Με αυτό το στόχο εντατικοποιούμε τους ρυθμούς για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι μονόδρομος· δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και αυτό το μήνυμα θελήσαμε να περάσουμε σήμερα».

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η καθημερινή πλέον συνεργασία μέσω της μικτής επιτροπής των στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της ΑΑΔΕ και των εκπροσώπων των παραπάνω εταιριών, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οποιαδήποτε ζητήματα προκύπτουν κατά την υλοποίηση αυτής της πολύ σύνθετης μεταρρύθμισης.

Τέλος, με τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες, αυστηροποιούνται οι κυρώσεις στις εταιρίες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών μηχανημάτων (POS), που δεν θα αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους έως τις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα που εκπνέει και η προθεσμία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές για τις επιχειρήσεις.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία Λυγγερίδη: Απόπειρα αυτοκτονίας από βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσηςΣήμερα 19:25 | Ειδήσεις

Με ποιον τρόπο προσπάθησε να βάλει τέλος στην ζωή του ο κατηγορούμενος. Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Βίντεο - ντοκουμέντο μετά την επίθεση στον αστυνομικόΣήμερα 19:06 | Ειδήσεις

Στο νέο υλικό που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 φαίνεται ο αρχηγός, μέσα στο γήπεδο να δίνει το σύνθημα ώστε να βγουν οι οργανωμένοι έξω και να μοιραστούν τα πολεμοφόδια.

Μητσοτάκης στις “Ημέρες Καριέρας”: Η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται (εικόνες)Σήμερα 13:31 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ανοιχτή εκδήλωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στον Πειραιά.

Πάτρα: Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο με...τιμοκατάλογο στον τοίχο (εικόνες)Σήμερα 17:18 | Τοπικά Νέα

Με απίστευτο θράσος η δράση των ανήλικων διακινητών ναρκωτικών, που είχαν ως ορμητήριο σχολικό συγκρότημα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δολοφονία Λυγγερίδη: Απόπειρα αυτοκτονίας από βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης19:30Δολοφονία Λυγγερίδη: Βίντεο - ντοκουμέντο μετά την επίθεση στον αστυνομικό19:16Κυριακή των Βαΐων – καιρός: Τοπικές νεφώσεις και άνοδος της θερμοκρασίας19:02Κασσελάκης: Συναντήθηκε με πολίτες στην Χίο18:48Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: Δεκάδες προσαγωγές διαδηλωτών στη Βοστώνη18:35Σερβία: ΝΑΤΟϊκη βόμβα εξουδετερώθηκε μετά από 25 χρόνια18:22Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης έδωσε στην Ελλάδα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακρίβειας18:08ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε ΙΧ και σπίτια στην Αττική (εικόνες)17:55Πάτρα: Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο με...τιμοκατάλογο στον τοίχο (εικόνες)17:41Θεσσαλονίκη: 42χρονος διέθετε αναβολικά χάπια και φιαλίδια από το κατάστημά του17:28Κάρολος – Καμίλα: Η φωτογραφία για την επέτειο του γάμου τους17:14Έφυγε από την ζωή ο Τάκης Χατζόπουλος17:01Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ακόμα δύο κατηγορούμενοι16:47Σάββατο του Λαζάρου: Η γιορτή και τα έθιμα16:34Φωτιά στην περιφερειακή Αιγάλεω16:20Κιλκίς: Έκρυβαν στα μπουφάν πλαστά έγγραφα (εικόνες)16:08Γάζα: Πέθανε το μωρό που γεννήθηκε με καισαρική από τη νεκρή μητέρα του15:54Μαδρίτη - Σάκκαρη: Με “κεκτημένη ταχύτητα”, προκρίθηκε στις «16»15:40Βόλος: Ανατίναξαν ΑΤΜ και διέφυγαν με μεγάλη λεία15:27Ο Σπανούλης καλύτερος προπονητής του BCL15:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο