LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 08 Φεβρουαρίου 2024 14:54

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες: Οδηγίες από την ΠΟΜΙΔΑ

Πως συμβουλεύει η Ομοσπονδία τα μέλη της να διαχειριστούν την αίτησή τους, ώστε να είναι επιτυχής.

διαζύγιο - συμβολαιογράφο ι

Αναλυτικές οδηγίες προς τα μέλη της σχετικά με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την έκπτωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ στις υπό προϋποθέσεις ασφαλισμένες κατοικίες, εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Στη σχετικά ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την έκπτωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ στις υπό προϋποθέσεις ασφαλισμένες κατοικίες, ως ένα νέο μέτρο, δημιούργησε πολλά ερωτήματα και απορίες στους ασφαλισμένους ιδιοκτήτες κατοικιών. Με τον Οδηγό αυτό επιχειρούμε να απαντήσουμε σε όσες έχουν εμφανιστεί και γνωρίζουμε ως τώρα, ενώ θα συνεχίσουμε να το εμπλουτίζουμε με όποια νέα δεδομένα προκύπτουν, σε σχέση και με τα ειδικά προγράμματα ασφάλισης των μελών της ΠΟΜΙΔΑ.

Ποιοι δικαιούνται την έκπτωση από τον φόρο

Την έκπτωση δικαιούνται αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας σε κάθε είδους κατοικίες και όχι σε επαγγελματικά ακίνητα. Τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση θεωρούνται κατοικίες και δικαιούνται της έκπτωσης. Εφόσον ο λήπτης της ασφάλισης (δηλαδή αυτός που πληρώνει τα ασφάλιστρα) είναι νομικό πρόσωπο, αλλά ασφαλίζει κατοικία που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, τότε η έκπτωση χορηγείται στο φυσικό πρόσωπο, στου οποίου το Ε9 περιλαμβάνεται η κατοικία αυτή. Η έκπτωση υπολογίζεται τόσο στον κύριο, όσο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που αναλογεί σε κάθε ασφαλισμένη κατοικία, όπως ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ.

Ποιες οι προϋποθέσεις για την έκπτωση

*Το ακίνητο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά  ασφαλισμένο για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα ασφάλισης των μελών της ΠΟΜΙΔΑ καλύπτει εκτός αυτών και πλειάδα άλλων περιστατικών και κινδύνων που μπορεί να απειλήσουν μια κατοικία. Ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα στα μέλη μας να καλυφθούν με αρκετά οικονομικότερο τρόπο από τον κίνδυνο του σεισμού, με απαλλαγή 4% επί του κόστους των ζημιών.

*Η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1000€/ τμ των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης, αποκλείοντας ένα σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών. Για το έτος 2023 η ασφαλισμένη αξία αρκεί να ήταν τουλάχιστον 900€/τμ. Μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνεται στον νόμο για την έκπτωση.

Παράδειγμα 2023: Κατοικία 100τμ με βοηθητικούς χώρους 20τμ θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη με (100+20)=120τμΧ900€ = 108.000€.

Λεπτομέρεια: Ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ δεν ενδιαφέρεται αν είναι ασφαλισμένος ο βοηθητικός χώρος αλλά μόνο αν το ασφαλισμένο κεφάλαιο είναι τουλάχιστον 108.000€. Οπότε αν το κυρίως κτήριο ήταν ασφαλισμένο με 1080€/τμ τότε η έκπτωση δίνεται κανονικά.

Πότε δίνεται ολόκληρη η έκπτωση

Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφόσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες θα δικαιούται αναλογική έκπτωση. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται καμιάς έκπτωσης. Επίσης ακίνητο το οποίο δεν ήταν ασφαλισμένο και για τους τρεις κινδύνους αλλά με πρόσθετη πράξη τους συμπεριέλαβε, ο χρόνος έκπτωσης προσμετράται από την ημερομηνία έναρξης της πρόσθετης πράξης.

Παράδειγμα: Ακίνητο το οποίο προσθέτει σε υφιστάμενο συμβόλαιο πυρός τους κινδύνους πλημμύρας και σεισμού την 01/07/2024 θα δικαιούται έκπτωση 50% (6 μήνες) στον ΕΝΦΙΑ του έτους αναφοράς.

Σε ποιες ασφαλιστικές εταιρίες

Η ασφάλιση θα πρέπει να γίνει μέσω ασφαλιστικής επιχείρησης που είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο ασφαλιστικών επιχειρήσεων, το οποίο τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδας. Μπορείτε να δείτε αυτές τις εταιρίες πατώντας τον πιο κάτω σύνδεσμο:  https://www.bankofgreece.gr/kiries-leitourgies/epopteia/epopteia-idiwtikhs-asfalishs/epixeirhseis-idiwtikhs-asfalishs/pinakas-asfalistikon?order=asc&page=1   

Πως υποβάλλεται η αίτηση

Αν αναζητήσετε μέσω Google την ‘’Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών’’ θα εισαχθείτε κατευθείαν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Διαφορετικά θα εισέλθετε μέσω https://www.myaade.gov.gr και θα ακολουθήσετε τα εξής βήματα: Εφαρμογές-δημοφιλείς εφαρμογές- myProperty-Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών

Εν συνεχεία εισέρχεστε με τους κωδικούς TAXIS στην πλατφόρμα και η περιήγηση συνεχίζεται ως εξής: Δημιουργία νέας αίτησης – Υποβολές αιτήσεων χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ νέα αίτηση - Οι κατοικίες μου . Κάθε κατοικία αντιστοιχεί σε έναν ΑΤΑΚ και στο τέλος της γραμμής υπάρχει το εικονίδιο για να ανοίξει το ασφαλιστήριο. Πατώντας σε αυτό το εικονίδιο ανοίγει νέα οθόνη και πατώντας το + μας εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία των συμβολαίων μας. Για κάθε συμβόλαιο μπορεί να υπάρχουν ως και 4 εγγραφές οι οποίες αφορούν τον τρόπο πληρωμής. Δηλαδή αν ο τρόπος πληρωμής είναι τρίμηνος θα πρέπει να πατάμε ‘’προσθήκη’’ έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το ασφαλιστικό έτος με 4 εγγραφές που αφορούν τα επιμέρους τρίμηνα ασφάλισης.

Δήλωση συνιδιοκτητών

Ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών αν υπάρχουν. Μετά την επιλογή των ασφαλιστηρίων θα εμφανιστεί εικονίδιο στα δεξιά της γραμμής ‘’Συνιδιοκτήτες / Τρίτα πρόσωπα’’ μέσω του οποίου θα δηλωθούν οι συνιδιοκτήτες ή αυτοί για τους οποίους ο λήπτης πληρώνει την ασφάλιση. Αυτά τα πρόσωπα θα ειδοποιηθούν μέσω μηνύματος στην ψηφιακή τους θυρίδα στο myAADE αλλά και στο email που έχει δηλωθεί, έτσι ώστε να υποβάλουν κι αυτοί αίτηση και να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Μπορεί να τροποποιηθεί ήδη υποβληθείσα αίτηση;

Βεβαίως. Επιλέγετε ‘’δημιουργία νέας αίτησης / προβολή αιτήσεων – προβολή αίτησης και πάνω δεξιά ‘’Επιλογές’’ όπου δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης, επισκόπησης ιστορικού και εκτύπωσης της αίτησης

Υπάρχει ενημέρωση για την πορεία της αίτησής;

Ναι, στην πρώτη σελίδα επιλέγετε ‘’Αποτελέσματα αιτήσεων’’ πεδίο στο οποίο δίνεται ενημέρωση ανά ακίνητο για το στάδιο επεξεργασίας καθώς και για την αποδοχή ή όχι της χορήγησης του μειωμένου ΕΝΦΙΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

  • Δεν παρουσιάζεται το συμβόλαιό μου / δεν αναφέρονται όλες οι καλύψεις στο συμβόλαιό μου / τα στοιχεία αναφέρονται λανθασμένα

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρία έτσι ώστε αυτή να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Πάντως μέχρι την ώρα συγγραφής του παρόντος πολλές ασφαλιστικές εταιρίες δεν είχαν στείλει τις καταστάσεις τους στην ΑΑΔΕ ενώ άλλες δεν τις έχουν στείλει ολοκληρωμένες, ή δεν ανέφεραν κρίσιμες καλύψεις για την λήψη της έκπτωσης.

Αν υπάρχει συνιδιοκτησία και δεν ανιχνεύεται το συμβόλαιο, τότε ο συνιδιοκτήτης θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον λήπτη έτσι ώστε αυτός να τον δηλώσει στην πλατφόρμα όπως προαναφέρθηκε.

  • Άκυρο συμβόλαιο το οποίο έχει επανεκδοθεί στην ίδια ή σε διαφορετική εταιρία δεν εμφανίζεται στο σύστημα

Πρέπει να γίνει αίτημα στις εταιρίες για να αποστείλουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην ΑΑΔΕ.

  • Πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα έχει ασφαλιστεί με ένα μόνο συμβόλαιο που καλύπτει όλες τις κατοικίες

Θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να δηλώσει με την προαναφερθείσα διαδικασία όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών. Επειδή είναι πολύ πιθανόν να παρουσιαστούν λάθη, θα πρέπει να σταλεί κατάσταση ιδιοκτητών στην ασφαλιστική εταιρία έτσι ώστε αυτή με την σειρά της να ενημερώσει την ΑΑΔΕ

  • Υπάρχει ελπίδα τροποποιήσεων έτσι ώστε να επωφεληθούν όσοι ασφαλισμένοι έχουν μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους αποκλειστεί από την έκπτωση;

Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς έχει ζητήσει σημαντικές τροποποιήσεις προς όφελος των ασφαλισμένων πολιτών οι οποίες ελπίζουμε να τύχουν της προσοχής που αξίζουν. Δείτε την επιστολή εδώ:

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση insurance@pomida.gr » .

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων: Χτύπησαν μαθήτρια και το κατέγραφαν σε βίντεο

Εξάρχεια: Θρίλερ με νεκρό σε διαμέρισμα

Θεσσαλονίκη: Νεκρός από φωτιά σε μονοκατοικία (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ακόμα δύο κατηγορούμενοιΣήμερα 16:39 | Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι απολογίες των κατηγορούμενων για εμπλοκή στην εγκληματική οργάνωση που χρεώνεται τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Μητσοτάκης στις “Ημέρες Καριέρας”: Η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται (εικόνες)Σήμερα 13:31 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ανοιχτή εκδήλωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στον Πειραιά.

Πάτρα: Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο με...τιμοκατάλογο στον τοίχο (εικόνες)Σήμερα 17:18 | Τοπικά Νέα

Με απίστευτο θράσος η δράση των ανήλικων διακινητών ναρκωτικών, που είχαν ως ορμητήριο σχολικό συγκρότημα.

Μαδρίτη - Σάκκαρη: Με “κεκτημένη ταχύτητα”, προκρίθηκε στις «16»Σήμερα 15:26 | Ειδήσεις

 Η Ελληνίδα τενίστρια επικράτησε άνετα της Αμερικανίδας, Σλόαν Στέφενς και προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο με...τιμοκατάλογο στον τοίχο (εικόνες)17:41Θεσσαλονίκη: 42χρονος διέθετε αναβολικά χάπια και φιαλίδια από το κατάστημά του17:28Κάρολος – Καμίλα: Η φωτογραφία για την επέτειο του γάμου τους17:14Έφυγε από την ζωή ο Τάκης Χατζόπουλος17:01Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ακόμα δύο κατηγορούμενοι16:47Σάββατο του Λαζάρου: Η γιορτή και τα έθιμα16:34Φωτιά στην περιφερειακή Αιγάλεω16:20Κιλκίς: Έκρυβαν στα μπουφάν πλαστά έγγραφα (εικόνες)16:08Γάζα: Πέθανε το μωρό που γεννήθηκε με καισαρική από τη νεκρή μητέρα του15:54Μαδρίτη - Σάκκαρη: Με “κεκτημένη ταχύτητα”, προκρίθηκε στις «16»15:40Βόλος: Ανατίναξαν ΑΤΜ και διέφυγαν με μεγάλη λεία15:27Ο Σπανούλης καλύτερος προπονητής του BCL15:13Παίδων “Αγία Σοφία”: Θαλασσαιμικά παιδιά διαμαρτύρονται μαζί με τους γονείς τους14:59Χερσόνησος: Θανατηφόρα σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο (εικόνες)14:45Θεσσαλονικη: Αυτοκίνητο κατέληξε μέσα στην είσοδο του Ιπποκράτειου (εικόνες)14:31Τσιτσιπάς: Αποκλεισμός στην πρεμιέρα του Madrid Open14:17Πάτρα – Μαθητές “βαποράκια”: Αφού δεν πούλησες ουσίες, θα μου δώσεις το χαρτζιλίκι σου14:03ΗΠΑ - εκλογές: Ο Μπάιντεν λέει “ναι” σε ντιμπέιτ με τον Τράμπ13:49Μητσοτάκης στις “Ημέρες Καριέρας”: Η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται (εικόνες)13:35Επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον: Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την αναβολή13:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο