LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 06 Φεβρουαρίου 2024 21:13

Επιχείρηση “Illuminati” - Διακίνηση Μεταναστών: “χρυσά” εισιτήρια και πάνω από 1000 πλαστά έγγραφα (βίντεο)

Πως δρούσε η εγληματική οργάνωση. Τι βρήκε και κατέσχεσε η αστυνομία.

ΕΛΑΣ - Επιχείρηση Illuminati

Κύκλωμα πλαστογραφίας και παράνομης διακίνησης μεταναστών εξουδετέερωσε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «ILLUMINATI»Εκτιμάται ότι το κύκλωμα έχει αποκομίσει χρηματικά ποσά που αγγίζουν τις 450.000 ευρώ, ενώ είχε οργανώσει την παράνομη διακίνηση τουλάχιστον 50 μεταναστών.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: 

Από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, εξαρθρώθηκε, στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «ILLUMINATI», εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν στην πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων και στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, σε περιοχή της Αθήνας, -2- μέλη της οργάνωσης κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, κατ΄ εξακολούθηση, ενώ αναζητούνται ακόμη -2- μέλη της.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2023, λειτουργούσαν υπερσύγχρονο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, ακόμα και νέου τύπου με τη μορφή πλαστικής κάρτας, ώστε να διευκολύνουν την παράνομη είσοδο – έξοδο μεταναστών στη χώρα, αποκομίζοντας έτσι οικονομικό όφελος που ανερχόταν από -4.500- έως -6.000- για κάθε άτομο.

Συγκεκριμένα, με τη χρήση πλαστών εγγράφων τα οποία κατήρτιζαν οι ίδιοι, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης οργάνωναν παράνομες προωθήσεις μεταναστών αεροπορικά από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με κυριότερους προορισμούς τη Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία και την Πολωνία.

ΕΛΑΣ - Επιχείρηση Illuminati

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράση τους:

  • αφού συνεννοούνταν με τους υπό προώθηση μετανάστες, έκαναν κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων με εικονικά στοιχεία επιβατών,
  • ακολούθως ο πλαστογράφος λάμβανε σε ψηφιακή μορφή φωτογραφίες τους και κατήρτιζε ανάλογα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, σύμφωνα με τα εικονικά στοιχεία που αναγράφονταν στις κάρτες επιβίβασης,
  • έπειτα, έστελνε τα έγγραφα που είχε καταρτίσει σε ψηφιακή μορφή για τελική έγκριση σε έτερο μέλος, το οποίο είχε συνάψει την αντίστοιχη συμφωνία παράνομης προώθησης και κανόνιζε την παράδοση των εγγράφων σε φυσική μορφή.

Η ιδιαίτερα έντονη δράση της οργάνωσης καταδεικνύεται από το ότι διακινούσαν πλαστά έγγραφα και σε συνεργαζόμενα δίκτυα παράνομης διακίνησης ή «νομιμοποίησης» μεταναστών, γεγονός που ενισχύεται και από τα συνολικά -1.014- ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και αμφιβόλου γνησιότητας που βρέθηκαν.

Παράλληλα, οι τεράστιες δυνατότητες που είχαν στην κατ’ επάγγελμα κατάρτιση και εμπορία πλαστών εγγράφων, με ικανό απόθεμα ώστε να καλύψουν την οποιαδήποτε ανάγκη, επιβεβαιώνεται και από το μεγάλο εύρος των χωρών των εγγράφων που διέθεταν.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -800- πλαστικές λευκές κενές κάρτες για κατάρτιση πλαστών εγγράφων,
  • πλήρως καταρτισμένα έγγραφα διαφόρων χωρών (-182- Δελτία Ταυτότητας, -115- Διαβατήρια, -21- Άδειες Διαμονής, -19- Άδειες Ικανότητας Οδήγησης),
  • υπό κατάρτιση πλαστά έγγραφα (-374- Δελτία Ταυτότητας , -275- Άδειες Παραμονής, -23- Κάρτες Πολίτη, -5- Δελτία Αιτούντος Άσυλο),
  • επαγγελματικός εκτυπωτής με δυνατότητα μαζικής εκτύπωσης σε διάφορες επιφάνειες και με διαφορετικές ποιότητες εκτύπωσης,
  • -2- συσκευές εκτύπωσης και εγχάραξης πλαστικών καρτών πλαστικοποιητής,
  • -2- συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων USB,
  • -2- φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • πλήθος γραφικής ύλης και μικροϋλικών που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων,
  • -3- κινητά τηλέφωνα ,
  • -12.680- ευρώ και
  • δίκυκλη μοτοσυκλέτα, ως μέσο μεταφοράς - διανομής πλαστών εγγράφων.

Εκτιμάται ότι το κύκλωμα έχει αποκομίσει χρηματικά ποσά που αγγίζουν τις -450.000- ευρώ, ενώ είχε οργανώσει την παράνομη διακίνηση τουλάχιστον -50- μεταναστών.

Για τη συγκεκριμένη επιχείρηση διατηρήθηκε στενή συνεργασία, με το European Migrant Smuggling Center (E.M.S.C.) της EUROPOL πραγματοποιώντας ανταλλαγή και ανάλυση επιχειρησιακών πληροφοριών που οδήγησαν στη ταυτοποίηση των βασικών υπόπτων της οργάνωσης. Κατά την Ημέρα Δράσης (Action Day) κλήθηκε ειδικός εμπειρογνώμονας της EUROPOL προκειμένου να συνδράμει στην ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των πληροφορικών στοιχείων με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της EUROPOL, «MOBILE OFFICE».

Από ελληνικής πλευράς, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ) και της δράσης EMPACT 2.2 EAST MED του κύκλου πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ηγείται η Ελλάδα, ενώ με πρωτοβουλία της ανωτέρω υπηρεσίας έχει κινηθεί σχετικός επιχειρησιακός φάκελος στην EUROPOL υπό τη κωδική ονομασία Op. ILLUMINATI.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΕΛΑΣ - Επιχείρηση Illuminati

Ειδήσεις σήμερα:

Πειραιάς: Ανήλικοι δέχτηκαν επίθεση από 30 άτομα!

Ρέθυμνο - Βιασμοί ανήλικης: Οι έρευνες, η καταγγελία και οι εμπλεκόμενοι

Οι αγρότες κλιμακώνουν: Αποφάσισαν κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ και συλλαλητήριο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μεξικό: Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους κοντά στις ακτές των ΗΠΑ09:08Παναθηναϊκός: Η «σκληρή» ομιλία και τα μηνύματα του Μπενίτεθ στα αποδυτήρια μετά τον ΠΑΟΚ08:54Βραβεία ΠΣΑΤ: Κορυφαίος αθλητής για το 2025 ο Καραλής08:40Ολλανδία: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς στην Νούνσπετ – Τουλάχιστον 9 τραυματίες (βίντεο)08:26Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε περιπολικό (εικόνες)08:12Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 23 Δεκεμβρίου07:58Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο07:44Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη07:30Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1: 3.330.000 είναι το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε για τα παιδιά02:14Ηλεκτρονικές πληρωμές: Διαρθρωτική αλλαγή στην ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία01:53Νετανιάχου προς Ιράν: Οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του Ισραήλ θα αντιμετωπιστεί με πολύ αυστηρή απάντηση01:33To Παιδικό χωριό SOS Αλεξανδρούπολης στον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1 (βίντεο)01:12Η Κεφαλονιά στηρίζει τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1 (βίντεο)00:52Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 για τα παιδιά: Παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ έχουν συγκεντρωθεί00:32Η μικρή Ανδριανή μιλά για την ευχή που της πραγματοποίησε το "Make- A- Wish" (βίντεο)00:17Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι00:00Συνάντηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ με τον υπουργό Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου23:46Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 για τα παιδιά: Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ23:32Αστυνομικές Πηγές: Επιβεβλημένη η ρύθμιση και η εκτροπή κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων23:18"Υπόθεση Πελικό" στη Βρετανία: Άνδρας νάρκωνε και βίαζε τη σύζυγο του επί χρόνια μαζί με άλλου πέντε23:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο