LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 04 Φεβρουαρίου 2024 16:42

Ερυθρά Θάλασσα – Χούθι: Έρχονται αντίποινα για τα πλήγματα της Δύσης

Τι είδους απειλές εξαπολύουν οι αντάρτες της Ερυθράς Θάλασσας και πώς συσχετίζουν τις πράξεις τους με το Μεσανατολικό.

Ερυθρά Θάλασσα - Χούθι - Υεμένη

Οι αντάρτες Χούθι δεσμεύθηκαν την Κυριακή να ανταποδώσουν τα αμερικανικά και βρετανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον δεκάδων στόχων στην Υεμένη, που πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι επιδρομές ακολούθησαν σειρά αμερικανικών πληγμάτων εναντίον ιρανικών επίλεκτων δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ, σε αντίποινα για την επίθεση σε αεροπορική βάση στην Ιορδανία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί την 28η Ιανουαρίου.

Με βάση όσα είναι γνωστά, η επιχείρηση του Σαββάτου ήταν η τρίτη κοινή επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των Χούθι στην Υεμένη. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μόνες αρκετές άλλες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών.

Παρά τα πλήγματα αυτά οι Χούθι συνέχισαν να προχωρούν σε επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, λέγοντας πως στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

Οι βομβαρδισμοί του Σαββάτου έπληξαν 36 στόχους των ανταρτών σε «13 τοποθεσίες στην Υεμένη σε ανταπόδοση για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς εμπορικής ναυσιπλοΐας καθώς και πολεμικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων χωρών που παρείχαν υποστήριξη στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο στόχαστρο μπήκαν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών, πυραυλικά συστήματα, εκτοξευτήρες, ραντάρ και άλλες εγκαταστάσεις.

Τα νέα πλήγματα «δεν θα κλονίσουν» την «υποστήριξη των Χούθι στον παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται στη Γάζα και δεν θα περάσουν χωρίς απάντηση και τιμωρία», προειδοποίησε ο Γιαχία Σαρί, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι.

Χωρίς να αναφερθεί σε θύματα, έκανε λόγο για 48 πλήγματα «στη διάρκεια των τελευταίων ωρών» σε έξι επαρχίες, μεταξύ των οποίων 13 στην πρωτεύουσα Σαναά και στα περίχωρά της και εννέα στην περιοχή της Χοντέιντα, που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι.

«Είτε θα υπάρξει ειρήνη για εμάς, την Παλαιστίνη και τη Γάζα, ή δεν θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια για εσάς στην περιοχή μας» είχε προειδοποιήσει το Σάββατο, ένας άλλος εκπρόσωπος των Χούθι, ο Νασρ αντ Ντιν Αμέρ. «(Θα απαντήσουμε με) κλιμάκωση στην κλιμάκωση».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε πως τα πλήγματα του Σαββάτου, σκοπό είχαν να μειώσουν «τις δυνατότητες των υποστηριζόμενων από το Ιράν παραστρατιωτικών Χούθι να διεξάγουν τις αποσταθεροποιητικές επιθέσεις τους».

Τις πρώτες πρωινές της Κυριακής, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν νέο πλήγμα εναντίον πυραύλου κρουζ κατά πλοίων επιφανείας των Χούθι που ήταν «έτοιμος να εκτοξευθεί προς πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα». Πλήγματα έθεσαν στο στόχαστρο το Σάββατο έξι αντιπλοϊκούς πυραύλους των Χούθι.

Ακόμη, ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε την Παρασκευή οκτώ drones στα ανοικτά της Υεμένης και άλλα τέσσερα στο έδαφος για να «προστατεύσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» από τις επιθέσεις των Χούθι.

Ειδήσεις σήμερα:

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: Τα στοιχεία για την Ελλάδα

“Στούντιο με Θέα”: Χαώδης η διαφορά στις αμοιβές των γιατρών σε Ελλάδα και Κύπρο

Τροχαίο δυστύχημα: Πατέρας πολύτεκνης οικογένειας σκοτώθηκε δίπλα στο σπίτι του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈξοδος εκδρομέων: Κίνηση και ουρές στα διόδια της ΑττικήςΣήμερα 13:53 | Ειδήσεις

Καθυστερήσεις στα διόδια εξόδου από την Αττική. Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τον Πειραιά και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ από Κηφισό και Λιόσια.

Αργοσαρωνικός: Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων λόγω ανέμωνΣήμερα 13:05 | Ειδήσεις

Τα δρομολόγια που ακυρώθηκαν λόγω της ενίσχυσης των ανέμων στα πελάγη.

Επιτάφιος: “Έργα τέχνης”σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (εικόνες)Σήμερα 13:13 | Ειδήσεις

Φωτογραφίες από ορισμένους από τους πλέον εντυπωσιακούς επιταφίους, που είναι στολισμένοι σε εκκλησίες ανά την Ελλάδα.

ΒΟΑΚ - Τροχαίο: Θρήνος για την 26χρονη Μαρίνα που άφησε ορφανό το αγοράκι της (εικόνες)Σήμερα 10:09 | Ειδήσεις

"Τελευταίο αντίο" λένε συγγενείς και φίλοι στην συνεπιβάτιδα της μηχανής, που έχασε την ζωή της, σε τροχαίο, στον ΒΟΑΚ. Πως συνέβη η τραγωδία. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ - Πανεπιστήμια: Η αρχή της “έκρηξης” και οι πολιτικές αντιδράσεις 15:55Ηράκλειο: Στη φυλακή ο νονός που βίαζε το βαφτιστήρι του15:42Πάσχα: Πού θα κάνουν Ανάσταση οι πολιτικοί αρχηγοί 15:28ΗΠΑ - Πανεπιστήμια: Οι Χούθι καλούν τους φοιτητές στην Υεμένη15:15Κοκαΐνη περιείχε το...γράμμα που έλαβε από το Ηνωμένο Βασίλειο15:01Βοιωτία: Φωτιά στην Αγία Τριάδα 14:48Η Τουρκία υποστηρίζει τον Ρούτε για επικεφαλής του ΝΑΤΟ14:353 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου14:21Έξοδος εκδρομέων: Κίνηση και ουρές στα διόδια της Αττικής14:08Δάγκειος πυρετός: “Καμπανάκι” του ΕΟΔΥ για κρούσματα13:54Η Κίνα στέλνει διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης (εικόνες)13:41Επιτάφιος: “Έργα τέχνης”σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (εικόνες)13:27Αργοσαρωνικός: Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων λόγω ανέμων13:12Ναυσικά Γκράτσιου: “Έφυγε” από τη ζωή η δημοσιογράφος12:59Θεσσαλονίκη: Δέμα με... κροτίδες εισαγωγής παρέλαβε 50χρονη (εικόνες)12:45Μεταναστευτικό: Κι άλλη βάρκα έφτασε στην Κρήτη12:32“Παγιδευμένοι”: Το μακάβριο εύρημα για τον Σταύρο (βίντεο)12:18Πέλλα: Φωτιά σε μαντρί έκαψε ζωντανά δεκάδες πρόβατα12:05Θεσσαλονίκη: Ηλικιωμένος πυροβόλησε σκύλο11:51Βόλος – Καταγγελία: Προσπάθησαν να αρπάξουν το παιδί μου έξω από εμπορικό (βίντεο)11:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο