LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 03 Φεβρουαρίου 2024 11:33

Κρις βαν Χόλεν: “Ναι” στην πώληση F-16, αλλά με αστερίσκους

Οι ενστάσεις που διατυπώνει ο Αμερικανός γερουσιαστής σχετικά με την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία.

AP - Αμερικανικό F-16

Την απόφαση του να μην αντιταχθεί στη πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία ανακοίνωσε ο γερουσιαστής Κρις βαν Χόλεν, σημειώνοντας, όμως, ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να παραμείνει υπό στενή επιτήρηση. Ο γερουσιαστής του Μέριλαντ εξήγησε ότι εξακολουθεί να είναι ανήσυχος για τις ενέργειες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, στην Αρμενία και στη Συρία. Ωστόσο, μετά τις διαβεβαιώσεις και την ενημέρωση που έλαβε από την αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να καταψηφίσει την πώληση F-16 καταθέτοντας ένα ψήφισμα αποδοκιμασίας.

Όσον αφορά την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, ανάφερε «η (αμερικανική) κυβέρνηση με ενημέρωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά αυτό το θέμα προκειμένου να ενθαρρύνει τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κρις βαν Χόλεν δήλωσε ότι θα παραμείνει σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την κυβέρνηση, καθώς είναι σημαντικό η τουρκική συμπεριφορά να παραμείνει στο μικροσκόπιο του Κογκρέσου για το επόμενο διάστημα.

Η Ανακοίνωση του Γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν για την Πώληση των F-16 στην Τουρκία

«Η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία μπορεί να καθυστέρησε πολύ, αλλά είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός και ένα σημαντικό μήνυμα προς την κοινότητα του ΝΑΤΟ. Τούτου λεχθέντος, συνεχίζω να έχω σοβαρές ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του προέδρου Ερντογάν κατά των Κούρδων συμμάχων μας στη Συρία, τις επιθετικές του ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο που έπαιξε στην υποστήριξη των στρατιωτικών επιθέσεων του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εκτιμώ το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αφιέρωσε χρόνο για να με ενημερώσει σχετικά με αυτά τα θέματα και να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες μου.

Αν και χάρηκα που διαπίστωσα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν σταμάτησε τις παραβιάσεις στρατιωτικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο, η κυβέρνηση με ενημέρωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά αυτό το θέμα, προκειμένου να ενθαρρύνει τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επιπλέον, έλαβα διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει να προειδοποιεί το Αζερμπαϊτζάν να μην λάβει περαιτέρω στρατιωτική δράση κατά της Αρμενίας και ότι θα συνεργαστεί με την Τουρκία για να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης.

Παραμένω βαθιά προβληματισμένος από τις επιθέσεις του προέδρου Ερντογάν κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βορειοανατολική Συρία. Ωστόσο, η κυβέρνηση με διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει να εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις της σε αυτές τις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της απειλής για αμερικανικές δυνάμεις που συνεργάζονται με τις SDF, και επιβεβαίωσε τη αδιάλειπτη δέσμευσή της για την υποστήριξη αυτού του κρίσιμου εταίρου - ο οποίος έχει χρησιμεύσει ως αιχμή του δόρατος στην εκστρατεία μας για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Η κυβέρνηση μου είπε ότι γνωστοποιήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια αυτή τη δέσμευση μας προς τις SDF προκειμένου να κατευναστούν οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για μειωμένη αμερικανική δέσμευση στη συνεργασία μας.

Με βάση αυτές τις διαβεβαιώσεις και τις πρόσθετες πληροφορίες που έλαβα από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια αυτής της ενημέρωσης, δεν σκοπεύω να εμποδίσω την πώληση F-16 στην Τουρκία καταθέτοντας ένα ψήφισμα αποδοκιμασίας. Ωστόσο, θα συνεχίσω να παραμένω σε τακτική επικοινωνία με τη κυβέρνηση σχετικά με τις διαβεβαιώσεις της για αυτά και άλλα βασικά ζητήματα. Είναι σαφές ότι πρέπει να παρακολουθούμε στενά την Τουρκία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες - οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια».

Ειδήσεις σήμερα:

Παρίσι: Επίθεση με μαχαίρι σε σταθμό του τρένου (βίντεο)

Αγρίνιο: Κτηνοτρόφος βρέθηκε νεκρός στο μαντρί του

Έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας: Η Αντιτρομοκρατική αναλαμβάνει την έρευνα


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣυμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας για την πώληση 20 μαχητικών αεροσκαφών TyphoonΧθες 18:57 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τη συμφωνία παραγωγής του Typhoon, περισσότερο από το ένα τρίτο (37%) κάθε αεροσκάφους θα κατασκευάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα υπόλοιπα μέρη θα παράγονται από τα κράτη-εταίρους του προγράμματος Eurofighter.

Κρήτη: Σε επιφυλακή η αστυνομία στο Έλος Κισσάμου - Φόβοι για αντεκδίκησηΧθες 19:17 | Ειδήσεις

οι αστυνομικοί έχουν ξεκαθαρίσει στις δύο οικογένειες ότι πρέπει να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους και να παραμείνουν στις περιοχές τους.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι ο λογιστής και ο πατέρας του φερόμενου ως αρχηγού του κυκλώματοςΧθες 20:25 | Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων Συνολικά 13 από αυτούς πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία (βίντεο)Χθες 22:19 | Ειδήσεις

Παρότι το επίκεντρο ήταν στα βορειοδυτικά, η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές πόλεις, από την Κωνσταντινούπολη έως και τη Σμύρνη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πατρών - Πύργου: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Τραυματίστηκε 11χρονο κοριτσάκι23:59Η Κιμ Καρντάσιαν αποκάλυψε ότι έχει ανεύρυσμα εγκεφάλου23:44Τασούλας στα εγκαίνια της έκθεσης «Ζωντανεύοντας την Ιστορία»: Κάθε δικαίωμα, για να ανασάνει, έχει και την άλλη όψη του, την όψη της ευθύνης23:29Πέθανε ο Μπιορν Αντρέσεν23:14Κρήτη: Τρόμος στον ΒΟΑΚ - Οδηγός έπεφτε με μανία πάνω σε προπορευόμενα αυτοκίνητα22:59Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία (βίντεο)22:45Ναύπλιο: Τρίκροκο αυγό 114 γραμμαρίων για ρεκόρ Γκίνες (Βίντεο)22:30ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου22:15NBA: Τραυματίστηκε το ανερχόμενο "πρόσωπο" του πρωταθλήματος - Εκτός δράσης ο Άντονι Έντουαρντς22:01Γάζα: Ο Ερυθρός Σταυρός θα παραλάβει ακόμη μια σορό ομήρου από την Χαμάς21:47Ρόδος: Τροχαίο στον περιφερειακό - Σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων (Εικόνες) 21:3328η Οκτωβρίου: Με “αντιφασιστικό μουσακά” θα γιορτάσουν οι Ιταλοί παρτιζάνοι21:19Χαλκίδα: Φωτιά σε σπίτι - Παρέμβαση τριών οχημάτων της Πυροσβεστικής (Εικόνες)21:05ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι ο λογιστής και ο πατέρας του φερόμενου ως αρχηγού του κυκλώματος20:51Συνέντευξη τύπου Στάρμερ - Ερντογάν: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προμηθεύσει την Τουρκία με 20 Eurofighter Typhoon20:38Μοσχάτο: Επίθεση σε δύο ανηλίκους - Τραυματίστηκε 12χρονος20:24Συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας για την πώληση 20 μαχητικών αεροσκαφών Typhoon20:10Ινδία: Ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου στην χώρα θα συμμορφωθεί με τις δυτικές κυρώσεις19:55Κρήτη: Σε επιφυλακή η αστυνομία στο Έλος Κισσάμου - Φόβοι για αντεκδίκηση 19:40ΟΦΗ - Ράσταβατς: Θα είστε μέλη της οικογένειάς μου ως το τέλος της ζωής μου19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο