LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 29 Ιανουαρίου 2024 19:24

Δένδιας - Φρεγάτες “Constellation”: η Ελλάδα στο πρόγραμμα ναυπήγησης των υπερσύγχρονων πλοίων (βίντεο)

Τι αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας για την συμπαραγωγή με τις ΗΠΑ των υπερσύγχρονων φρεγατών.

ΑΣΚΗΣΗ - SNMG-2 - ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ - ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Του Νικόλα Βαφειάδη

Στο πρόγραμμα ναυπήγησης των υπερσύγχρονων αμερικανικών φρεγατών “Constellation” μπαίνει η Ελλάδα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Η αμερικανική επιστολή αποδοχής για τα 20+20 stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, έφτασε στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Έτσι τους επόμενους μήνες, οι δύο πλευρές θα καταλήξουν στην τελική συμφωνία προμήθειας, που θα ορίζει και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των προηγμένων μαχητικών. Παράλληλα θα δοθεί και σημαντική δωρεάν αμυντική βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε σχετικά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά και την επιστολή που είχε λάβει από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Νίκος Δένδιας, αποκάλυψε κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του τη συμπαραγωγή με τις ΗΠΑ, φρεγατών νέας γενιάς “Constellation”.

Πιο συγκεκριμένα, είπε μεταξύ άλλων: "Συζητάμε με τις ΗΠΑ για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς “Constellation”. Πρόκειται για το πιο σύγχρονο πλοίο επόμενης γενιάς από τις φρεγάτες Μπελαρά, το οποίο εντάσσεται σταδιακά στο αμερικανικό ναυτικό, είναι εκτοπίσματος 6.700 τόνων, που διαθέτει μεταξύ άλλων και 32 κελιά εκτόξευσης πυραύλων. Ήδη, στις 16 Ιανουαρίου 2024, παρελήφθη από το ΓΕΝ σχετική επιστολή του αμερικανικού ναυτικού, καταρχήν αποδοχής του ελληνικού ενδιαφέροντος για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή επτά νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία. Η συμφωνία θα προβλέπει επίσης τη δημιουργία σταθμού για την υποστήριξη και των αμερικανικών πλοίων που θα επιχειρούν στην αρμάδα του 6ου Στόλου".

Στην ανάρτησή του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει:  "Συζητάμε με τις ΗΠΑ για τον κοινό σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς Constellation.

Ήδη, παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού επιστολή του Ναυτικού των ΗΠΑ, καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντος της Ελλάδας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία.

Η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξ αρχής, δηλαδή από τον σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, σε ένα τεράστιο άλμα για τον Στόλο μας, αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία."

Στην Τουρικία πάντως έχουν ήδη αρχίσει οι αντιδράσεις για την υπεροπλία που αποκτά η Ελλάδα με τα F-35.

Η πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε τον Υπουργό και τους επιτελείς για την ενημέρωση και τόνισε: "Για μας δεν είναι τα εθνικά θέματα, η άμυνα της χώρας ζήτημα επικοινωνίας, είναι ζήτημα της ασφάλειας της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα.
Μετά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας".


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία “Avgi” - Αττική: Κλειστά σχολεία σε 8 Δήμους

Τέμπη: Ποινική δίωξη σε 15 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ

Ευρωεκλογές: Ο Ερντογάν ιδρύει κόμμα στην... Γερμανία!


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑργοσαρωνικός: Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων λόγω ανέμωνΣήμερα 13:05 | Ειδήσεις

Τα δρομολόγια που ακυρώθηκαν λόγω της ενίσχυσης των ανέμων στα πελάγη.

Έξοδος εκδρομέων: Στο “φουλ” οι πληρότητες και τη Μεγάλη ΠαρασκευήΣήμερα 09:18 | Ειδήσεις

Ουρές σχηματίζουν οι Αθηναίοι σε κάθε σημείο διαφυγής του από την πρωτεύουσα.

ΒΟΑΚ - Τροχαίο: Θρήνος για την 26χρονη Μαρίνα που άφησε ορφανό το αγοράκι της (εικόνες)Σήμερα 10:09 | Τοπικά Νέα

"Τελευταίο αντίο" λένε συγγενείς και φίλοι στην συνεπιβάτιδα της μηχανής, που έχασε την ζωή της, σε τροχαίο, στον ΒΟΑΚ. Πως συνέβη η τραγωδία. 

Τροχαίο στην Βούλα: Δύο μηχανές παρέσυραν την γυναίκα - Την εγκατέλειψε ο ένας οδηγόςΣήμερα 07:29 | Ειδήσεις

Αναζητείται ο οδηγός της πρώτης μηχανής που χτύπησε την άτυχη γυναίκα, η οποία υπέκυψε στα τραύματα της, αφού χτυπήθηκε και από δεύτερη μοτοσικλέτα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δάγκειος πυρετός: “Καμπανάκι” του ΕΟΔΥ για κρούσματα13:54Η Κίνα στέλνει διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης (εικόνες)13:41Επιτάφιος: “Έργα τέχνης”σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (εικόνες)13:27Αργοσαρωνικός: Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων λόγω ανέμων13:12Ναυσικά Γκράτσιου: “Έφυγε” από τη ζωή η δημοσιογράφος12:59Θεσσαλονίκη: Δέμα με... κροτίδες εισαγωγής παρέλαβε 50χρονη (εικόνες)12:45Μεταναστευτικό: Κι άλλη βάρκα έφτασε στην Κρήτη12:32“Παγιδευμένοι”: Το μακάβριο εύρημα για τον Σταύρο (βίντεο)12:18Πέλλα: Φωτιά σε μαντρί έκαψε ζωντανά δεκάδες πρόβατα12:05Θεσσαλονίκη: Ηλικιωμένος πυροβόλησε σκύλο11:51Βόλος – Καταγγελία: Προσπάθησαν να αρπάξουν το παιδί μου έξω από εμπορικό (βίντεο)11:38Τέμπη: Μήνυση κατά Μητσοτάκη και υπουργών από συγγενείς θυμάτων11:24ΝΒΑ: Οι Μπακς αποκλείστηκαν με τον Αντετοκούνμπο στον...πάγκο11:11Formula 1: Grand Prix Μαϊάμι σε ΑΝΤ1+ και ΑΝΤ1 το Πάσχα10:57“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)10:44Γάζα: Η Χαμάς “βλέπει” με…θετικό βλέμμα την πρόταση εκεχειρίας 10:31ΒΟΑΚ - Τροχαίο: Θρήνος για την 26χρονη Μαρίνα που άφησε ορφανό το αγοράκι της (εικόνες)10:17Μεγάλη Παρασκευή: Κορυφώνεται το Θείο Δράμα10:04Ολυμπιακός: “Αποθέωση” στο αεροδρόμιο για το 4-2 επί της Άστον Βίλα (εικόνες)09:50Έξοδος εκδρομέων: Στο “φουλ” οι πληρότητες και τη Μεγάλη Παρασκευή09:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο