LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 26 Ιανουαρίου 2024 17:01 | Ανανέωση: 26 Ιανουαρίου 2024 17:33

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματη υποβολή από την ΑΑΔΕ για τους “ξεχασιάρηδες”

Τι σχεδιάζει η ΑΑΔΕ εντός του έτους και από πότε θα ξεκινήσει να γίνεται η αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Εφορία - χρήματα - εκκαθαριστικό - πληρωμές

Κάποτε ήταν «επανάσταση» η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σήμερα, απέχουμε μόλις λίγους μήνες από την ώρα που η ΑΑΔΕ όχι μόνο θα συμπληρώσει αλλά και θα υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων… στην εφορία.

Παράλληλα, στο τελικό στάδιο δοκιμών βρίσκεται ειδική εφαρμογή για κινητά, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι αφενός θα μπορούν απευθείας να πληρώνουν τους φόρους τους και αφετέρου να παρακολουθούν την εξέλιξη των αιτημάτων τους ή να αποθηκεύουν βασικά φορολογικά τους έγγραφα.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2024, έκανε γνωστό ότι φέτος οι δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων εκτός από προσυμπληρωμένες θα υποβάλλονται και αυτόματα στην ΑΑΔΕ, αν ο φορολογούμενος, για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν προχωρήσει στην εμπρόθεσμη υποβολή τους.

Το μέτρο αφορά δυνητικά έως και 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν αποκλειστικά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν το προηγούμενο έτος μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση. Τα κουτάκια της δήλωσης θα συμπληρωθούν αυτόματα, ο φορολογούμενος απλώς θα τσεκάρει αν έχουν συμπληρωθεί σωστά και αν δεν χρειάζονται αλλαγές, με το πάτημα ενός κουμπιού η δήλωση θα υποβάλλεται με την αυτόματη έκδοση του εκκαθαριστικού.

Αν διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες. Στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης -απαιτούνται διατάξεις νόμου οι οποίες θα δώσουν σαφέστερη εικόνα για τον χρόνο και τις διαδικασίες-, αν ο φορολογούμενος δεν έχει προχωρήσει στην υποβολή της δήλωσης, θα το κάνει μόνη της η ΑΑΔΕ, ενημερώνοντας τον φορολογούμενο για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης. Κάπως έτσι, μια μεγάλη μερίδα εκπρόθεσμων δηλώσεων βγαίνει από το κάδρο.

Το τρίτο τρίμηνο του 2024 σχεδιάζεται, σύμφωνα με το euro2day.gr, η προσυμπλήρωση του εντύπου Ε9 για δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων, ενώ ακολουθεί το 2025, η προσυμπλήρωση και του εντύπου Ε2 για τα εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρείες και ακίνητα. Στα σκαριά βρίσκονται και οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3, χωρίς να υπάρχει οριστικό χρονοδιάγραμμα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, άλλωστε, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει εντός του έτους:

  • Εφαρμογή κινητού για φορολογικές υπηρεσίες (πληρωμή φόρων, εξατομικευμένες ενημερώσεις και alerts, wallet με σημαντικά φορολογικά έγγραφα)
  • Δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου και δελτίου αποστολής από το κινητό
  • Ενισχυμένο Τηλεφωνικό Κέντρο ΑΑΔΕ και Chatbot τεχνητής νοημοσύνης για παροχή ενημέρωσης και πλοήγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
  • End-to-end ψηφιακή διακοπή επιχείρησης (α' τρίμηνο)
  • Ηλεκτρονική εφαρμογή για μείωση ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα (α' τρίμηνο)
  • Ψηφιοποίηση λοιπών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου (β' τρίμηνο)
  • Αναλυτικές ψηφιακές βεβαιώσεις Μητρώου με QR (β' τρίμηνο)
  • Οίκοθεν ΑΦΜ σε ανήλικα από 1 έως 12 έτη (β' τρίμηνο)
  • Διαδοχή κληρονόμων στη διαχείριση αποβιωσάντων (β' τρίμηνο)
  • Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων (γ' τρίμηνο)
  • Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (γ' τρίμηνο)
  • Διασύνδεση με ΓΕΜΗ για νέες μεταβολές λοιπών νομικών προσώπων (γ' τρίμηνο)
  • End-to-end ψηφιακές μεταβολές έδρας και ΚΑΔ επιχείρησης (γ' τρίμηνο)


Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαία - Κόντρες: Συλλήψεις και πρόστιμα σε εκατοντάδες παραβάτες

Ηλεία: Διαρρήκτες “άνοιξε” σπίτι την ώρα κηδείας

Βάφτιση παιδιών ομόφυλων - Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δημόσια διαφωνία με Ιερώνυμο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στις “Ημέρες Καριέρας”: Η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται (εικόνες)Σήμερα 13:31 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ανοιχτή εκδήλωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στον Πειραιά.

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο στα σκουπίδια και του έβαλαν φωτιάΣήμερα 06:35 | Τοπικά Νέα

Η κτηνωδία σημειώθηκε έξω από το κοιμητήριο της Νέας Λαμψάκου στη Χαλκίδα.

Υπόθεση Καλλιάνου – Δικηγόροι γιατρού: Ποτέ δεν έλαβε “φακελάκι”, θα υποβάλει μήνυσηΣήμερα 11:12 | Ειδήσεις

Τι ανέφεραν οι νομικοί εκπρόσωποι του αγγειοχειρουργού για την υπόθεση του θανόντος πατέρα του βουλευτή, σε δημόσια απάντησή τους.

Μαδρίτη - Σάκκαρη: Με “κεκτημένη ταχύτητα”, προκρίθηκε στις «16»Σήμερα 15:26 | Ειδήσεις

 Η Ελληνίδα τενίστρια επικράτησε άνετα της Αμερικανίδας, Σλόαν Στέφενς και προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φωτιά στην περιφερειακή Αιγάλεω16:20Κιλκίς: Έκρυβαν στα μπουφάν πλαστά έγγραφα (εικόνες)16:08Γάζα: Πέθανε το μωρό που γεννήθηκε με καισαρική από τη νεκρή μητέρα του15:54Μαδρίτη - Σάκκαρη: Με “κεκτημένη ταχύτητα”, προκρίθηκε στις «16»15:40Βόλος: Ανατίναξαν ΑΤΜ και διέφυγαν με μεγάλη λεία15:27Ο Σπανούλης καλύτερος προπονητής του BCL15:13Παίδων “Αγία Σοφία”: Θαλασσαιμικά παιδιά διαμαρτύρονται μαζί με τους γονείς τους14:59Χερσόνησος: Θανατηφόρα σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο (εικόνες)14:45Θεσσαλονικη: Αυτοκίνητο κατέληξε μέσα στην είσοδο του Ιπποκράτειου (εικόνες)14:31Τσιτσιπάς: Αποκλεισμός στην πρεμιέρα του Madrid Open14:17Πάτρα – Μαθητές “βαποράκια”: Αφού δεν πούλησες ουσίες, θα μου δώσεις το χαρτζιλίκι σου14:03ΗΠΑ - εκλογές: Ο Μπάιντεν λέει “ναι” σε ντιμπέιτ με τον Τράμπ13:49Μητσοτάκης στις “Ημέρες Καριέρας”: Η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται (εικόνες)13:35Επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον: Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την αναβολή13:21Ιωάννινα: Ποινή φυλάκισης σε πρώην εισαγγελέα13:07Νίσυρος: Παραδόθηκε ο κατηγορούμενος για ασέλγεια σε ανηλίκους12:53“Peaky Blinders”: Πότε ξεκινάνε τα γυρίσματα της ταινίας12:39Θεσσαλονίκη: πυροβόλησαν και σκότωσαν σκύλο γιατί έμπαινε σε στάνη12:26Βελόπουλος: Ο Μητσοτάκης παγίδευσε τον Ιερώνυμο και τον εργαλειοποιεί12:12Εορταστικό ωράριο: Ποιες ώρες θα λειτουργήσουν λιανική, σούπερ-μάρκετ και Βαρβάκειος11:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο