LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 26 Ιανουαρίου 2024 12:22 | Ανανέωση: 26 Ιανουαρίου 2024 13:31

Τουρκία: Το παρασκήνιο της υπογραφής του πρωτοκόλλου Σουηδίας από τον Ερντογάν

Τι τελεσίγραφο, έστειλε η κυβέρνηση Μπάιντεν στον Ερντογάν, για να ολοκληρωθεί η πώληση των F-16. 

AP - ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ F16

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής υπηρεσίας DW , και με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρτια του ANT1, Άννα Ανδρέου, η διοίκηση Biden είχε προειδοποιήσει εν είδη τελεσιγράφου την Άγκυρα ότι εάν η Τουρκία δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης της Σουηδίας «το συντομότερο δυνατό», τα αιτήματα της Άγκυρας για τα F-16 θα μπορούσαν να «τεθούν σε κίνδυνο». Η διοίκηση Biden, η οποία ετοιμάζεται να ενημερώσει το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία με την ίδια κοινοποίηση με την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, μετέφερε ότι εάν η σουηδική έγκριση καθυστερούσε περαιτέρω, το Κογκρέσο θα έπρεπε να ενημερωθεί μόνο για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Ελλάδα και η πώληση των F-16 στην Τουρκία θα αφαιρούταν από την κοινοποίηση.

Η διοίκηση Biden επεδίωκε να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου, τα οποία είναι επικριτικά απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση υπό τον Erdogan, με κοινοποίηση στην οποία θα συμπεριλαμβανόταν και η Ελλάδα, για την πώληση F-16 στην Τουρκία, παρουσιάζοντάς την ως «πακέτο ενίσχυσης των συμμάχων του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγα». Η ελπίδα ήταν ότι η έγκριση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε τα χέρια της διοίκησης και θα εμπόδιζε τα μέλη του Κογκρέσου να αντιταχθούν στην πώληση. Ωστόσο, αφού η Άγκυρα καθυστέρησε επανειλημμένα την έγκριση της Σουηδίας, η Ουάσινγκτον ενημέρωσε την τουρκική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα, η οποία «περίμενε πολύ καιρό», δεν θα αφηνόταν να περιμένει άλλο. Για την ακρίβεια, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Antony Blinken φέρεται να μετέφερε αυτό το μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του Hakan Fidan και στον Τ/Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, τους οποίους συνάντησε κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Ozgur Unluhisarc?kl?, διευθυντής Τουρκίας του German Marshall Fund (GMF), εκτιμά ότι εάν η αμερικανική κυβέρνηση υπέγραφε αμέσως τη συμφωνία για το αίτημα της Ελλάδας για τα F-35 και ανέβαλε τα αιτήματα της Τουρκίας για αργότερα, το Κογκρέσο θα ήταν λιγότερο πιθανό να εγκρίνει τα F-16. Επιπλέον, ο Erdogan προσδοκά επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Με την έγκριση της Σουηδίας, η επίσκεψη αυτή θα είναι επίσης πιο πιθανό να πραγματοποιηθεί».

Ο Alan Makovsky, ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς ειδικούς για την Τουρκία, επισήμανε ότι: «Κατά τη γνώμη μου, προκειμένου να πειστούν τα μέλη του Κογκρέσου, θα πρέπει να δοθεί έμμεσα, πιθανώς μέσω του αμερικανικού ΥΠΕΞ, κάποιου είδους διαβεβαίωση ότι τα αεροσκάφη που θα πωληθούν στην Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας με οποιονδήποτε τρόπο, ότι δεν θα παραβιαστεί ο ελληνικός εναέριος χώρος. Αυτό ήταν ήδη μέρος του συμβιβασμού, νομίζω ότι αυτή η προσδοκία θα ικανοποιηθεί».

Ειδήσεις σήμερα:

Άγιος Παντελεήμονας: άνδρας επιτέθηκε σε ανήλικες σε ασανσέρ

Φιλοποίμην Φίνος: σαν σήμερα πέθανε ο “πατέρας” του ελληνικού κινηματογράφου

Κόμπι Μπράιαντ: Τέσσερα χρόνια από τον θάνατό του Black Mamba (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στα social media: Η αποχή από τις Ευρωεκλογές δεν είναι απάντησηΣήμερα 10:19 | Ειδήσεις

Σε ποιους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής εστίασε ο π[ρωθυπουργός, κατά την εβδομαδιαία ανασκόπησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο “κοντός”Σήμερα 16:31 | Ειδήσεις

Ο κατηγορούμενος φέρεται να είναι αυτός που έδωσε το… σήμα για την έναρξη των επεισοδίων έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη»

ΕΛΑΣ: Ανήλικοι διακινούσαν ναρκωτικά σε Ψυχικό, Παπάγου, ΧαλάνδριΣήμερα 15:52 | Ειδήσεις

Πως δρούσαν τα ανήλικα μέλη της σπείρας. Τι κατέσχεσαν οι αστυνομικές αρχές.

Εργαζόμενοι του “Αττικόν”: Όταν εμείς φωνάζαμε για ΜΕΘ, ο Καλλιάνος έλεγε δεν υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘΣήμερα 16:59 | Ειδήσεις

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν απαντούν στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, για τη νοσηλεία του πατέρα του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εργαζόμενοι του “Αττικόν”: Όταν εμείς φωνάζαμε για ΜΕΘ, ο Καλλιάνος έλεγε “δεν υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ”17:05Χανιά: Συλλήψεις για όπλα και βεγγαλικά (εικόνες)16:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο “κοντός”16:38Κυριακή των Βαΐων: Έθιμα και παραδόσεις16:25Τούρκοι αναλυτές: Τριγμοί μεταξύ Ερντογάν και Μπαχτσελι;16:12ΕΛΑΣ: Ανήλικοι διακινούσαν ναρκωτικά σε Ψυχικό, Παπάγου, Χαλάνδρι15:58Μεγάλη Δευτέρα – καιρός: Τοπικές βροχές και βοριάδες15:44Πέλλα: Συνελήφθη κρύβοντας λάδι αμφιβόλου ποιότητας 15:30Ρωσία: Συνελήφθη δημοσιογράφος επειδή συνεργαζόταν με τον Ναβάλνι15:16Κρήτη: Συνελήφθη με εκατοντάδες κροτίδες15:02Τούρκος ιστορικός: Η Αγία Σοφία δεν κάνει για ναμάζι14:48ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο “χάρτης πληρωμών” μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη14:34Πρόεδρος Παλαιστίνης: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν την επίθεση του Ισραήλ14:20“Peaky Blinders”: Πότε ξεκινάνε τα γυρίσματα της ταινίας14:06Υπουργικό Συμβούλιο: Τα θέματα της συνεδρίασης13:52Βρούτσης: Καμιά ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές13:38Μυστική συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο Λονδίνο13:24Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Οι προβλέψεις της εβδομάδας (βίντεο)13:10Θεσσαλονίκη: 40χρονη κατήγγειλε τον σύντροφό της ότι την ανάγκαζε να εκδίδεται και την κακοποιούσε12:56“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)12:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο