LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: 25 Ιανουαρίου 2024 20:52

ΗΠΑ - Θανατική ποινή με άζωτο: Σάλος για την πρώτη εκτέλεση

Η πρώτη εφαρμογή της εκτέλεσης θανατοποινίτη με άζωτο εγείρει θύελλα αντιδράσεων, από τον ΟΗΕ και οργανώσεις, που ζητούν ακύρωση της στο "παρά ένα".

Θανατοποινητης

Έκκληση στον Κυβερνήτη της Αλαμπάμα να σταματήσει την εκτέλεση του Κένεθ Σμιθ (Kenneth Smith) με άζωτο «πριν να είναι πολύ αργά» απηύθυνε σήμερα, λίγες ώρες πριν την εκτέλεση της θανατικής ποινής – η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ.

«Η θανατική ποινή είναι η απόλυτη σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία και προτρέπουμε την Κυβερνήτη της Αλαμπάμα Κέι Άιβι να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της επιείκειας για να σταματήσει την εκτέλεση του Κένεθ Σμιθ πριν να είναι πολύ αργά» αναφέρει η οργάνωση.

Ο 58χρονος Αμερικανός θανατοποινίτης θα εκτελεστεί με καθαρό άζωτο αφού έχασε τις προσφυγές της τελευταίας στιγμής.

Η Αλαμπάμα θα γίνει η πρώτη πολιτεία που θα εκτελέσει θανατοποινίτη με αυτόν τον τρόπο και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως.

«Η Αλαμπάμα θα πρέπει να σταματήσει την εκτέλεση του Σμιθ και να καταργήσει εντελώς τη θανατική ποινή» αναφέρει και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΗRW) τονίζοντας ότι η εκτέλεση με άζωτο είναι μία μέθοδος που δεν βασίζεται σε κανένα επιστημονικό στοιχείο.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του ότι η εκτέλεση με άζωτο - που δεν δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ πριν - ενδέχεται να συνιστά «βασανιστήριο» για τον μελλοθάνατο.

Σε αυτού του είδους τις εκτελέσεις ο θάνατος προκαλείται από υποξία του αζώτου, αντικαθιστώντας το οξυγόνο που εισπνέει ο θανατοποινίτης με άζωτο.

Ο Σμιθ έχει καταδικαστεί σε θάνατο για φόνο επί πληρωμή που διέπραξε το 1988.

Η εκτέλεσή του με τη χορήγηση φονικής ένεσης τον Νοέμβριο του 2022 ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή καθώς απέτυχαν όλες προσπάθειες που έγιναν για να του χορηγηθεί το φάρμακο ενδοφλέβια. Πρόκειται για έναν από τους δύο ανθρώπους που είναι ζωντανοί στις ΗΠΑ έπειτα από αποτυχημένες εκτελέσεις.

AP - Θανατική Ποινή

Γιατί καταδικάστηκε

Το 1988 ένας άνδρας είχε προσλάβει τον Σμιθ και έναν ακόμη για να σκοτώσουν τη σύζυγό του. Παρά την αυτοκτονία του άνδρα, οι αρχές εντόπισαν τους δύο δράστες του φόνου.

Ο Σμιθ καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε θάνατο, ποινή που ακυρώθηκε στο εφετείο. Στη δεύτερη δίκη του το 1996 κρίθηκε και πάλι ένοχος για ανθρωποκτονία, όμως οι ένορκοι ήταν διχασμένοι για την ποινή που θα έπρεπε να του επιβληθεί: 11 από τους 12 είχαν προτείνει ισόβια κάθειρξη. Αγνοώντας την πρότασή τους ο δικαστής επέλεξε να του επιβάλει την εσχάτη των ποινών, κάτι που ήταν νόμιμο εκείνη την εποχή, αλλά πλέον απαγορεύεται σε όλες τις ΗΠΑ.

Βασιζόμενοι σε αυτό το γεγονός, οι δικηγόροι του Σμιθ προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αναβληθεί η εκτέλεσή του, αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους.

Οι περισσότερες εκτελέσεις στις ΗΠΑ γίνονται με τη χρήση μεγάλων δόσεων βαρβιτουρικών, αλλά κάποιες πολιτείες δυσκολεύονται να αποκτήσουν τα φάρμακα αυτά διότι η ΕΕ απαγορεύει στις φαρμακευτικές εταιρείες να πωλούν σκευάσματα, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε εκτελέσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Αττική Οδός: Οδηγός μπήκε ανάποδα και προκάλεσε μετωπική σύγκρουση!

Κορονοϊός - Γρίπη: 81 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Ομόφυλα ζευγάρια - Ιερώνυμος για βάπτιση παιδιών: Θα περιμένουμε να μεγαλώσουν και να αποφασίσουν μόνα τους

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση μηχανών – Σε κρίσιμη κατάσταση ο ένας οδηγός09:43ΝΒΑ – Μπακς: Νέα ήττα για τα “ελάφια”09:30Τροχαία: Έκτακτες ρυθμίσεις για την έξοδο του Πάσχα09:17Θοδωρής Αγγελόπουλος: Ο διεθνής σκηνοθέτης με τις σημαντικές διακρίσεις09:03Συλλήψεις στο κέντρο της Αθήνας: Κατασχέθηκαν ναρκωτικά και οπλισμός 08:50Νέα Μάκρη: Βγήκε για λίγο από το σπίτι και την “έγδυσαν”08:36Κακλαμανάκης: Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών (εικόνες)08:23ΗΠΑ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες (εικόνες)08:09Παράνομα τραπεζοκαθίσματα – Δήμος Αθηναίων: Αισθητή αύξηση των εντολών απομάκρυνσης φέτος07:56Εορτολόγιο - Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:42Επίδομα γέννας: Πότε καταβάλλονται τα αναδρομικά για τα “παιδιά του 2023”07:29Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο στα σκουπίδια και του έβαλαν φωτιά07:15“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο07:01Ισπανία - Ουκρανία: Επιβεβαιώνεται η παράδοση πυραύλων Patriot06:48“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο06:34Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δεξαμενόπλοιων06:21Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες06:08Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο