LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Ιανουαρίου 2024 13:05

Μελόνι - Ερντογάν: Αφήνουν πίσω τους παλιές διαφωνίες (εικόνες)

Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες κατά την επίσημη συνάντηση της Ιταλίδας Πρωθυπουργού σητν Τουρκία.

ΜΕΛΟΝΙ - ΑΡΝΤΟΓΑΝ - 2024

Στην Τουρκία φτάνει το Σάββατο η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί στις 18.30 (17.30 ώρα Ελλάδας) στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Μελόνι στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννα Ανδρέου, η Μελόνι είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον Ερντογάν πριν αναλάβει πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2022. Σχολιάζεται ότι η Μελόνι θεωρούσε τον Ερντογάν μεταξύ των «εχθρών» της όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά αφού έγινε πρωθυπουργός, κατάλαβε τη σημασία της ισχυρής συνεργασίας με την Άγκυρα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, η επίσκεψη θα γίνει στο πλαίσιο των επισκέψεων στις χώρες μέλη της G7, της οποίας η Ιταλία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος Ερντογάν είχαν συναντηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της COP28 στο Ντουμπάι. Μιλώντας στο DHA πριν από την επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για την Ιταλία και είπε: «Έχουμε μια ιστορική φιλία».

«Υποστηρίζουμε τη λύση δύο κρατών»

Ο Ταγιάνι είπε ότι η Τουρκία, ως μουσουλμανική χώρα, μπορεί εύκολα να δημιουργήσει διάλογο με όλες τις μουσουλμανικές χώρες για να μειώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι «Πρέπει να αποτρέψουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. Έχουμε τον ίδιο στόχο. Υποστηρίζουμε λύση δύο κρατών. Το Ισραήλ πρέπει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος και η Παλαιστίνη να αναγνωρίσει το Ισραήλ». Τόνισε ότι η Τουρκία και η Ιταλία θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή για «μεγαλύτερη ειρήνη» αντί για «μεγαλύτερο πόλεμο».

Τι είχε πει η Μελόνι για τον Ερντογάν

Η Μελόνι, η οποία ήταν στην αντιπολίτευση όταν ο Ερντογάν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία το 2018, είχε πει: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται στην Ιταλία. Εφόσον δεν του μεταφέρει το μήνυμα του ιταλικού λαού η αριστερή μας κυβέρνηση, ας το κάνουμε εμείς: ΟΧΙ η Τουρκία στην Ευρώπη. ΟΧΙ στον εξισλαμισμό της Ευρώπης».

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά σε κτήριο στην Ηρώδου Αττικού

Ομόφυλα ζευγάρια - Καλλιάνος: Θα απέχω από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο (βίντεο)

“Υγεία πάνω απ’ όλα”: έρπης ζωστήρας, πόνος στον καρπό και μοναχοπαίδια


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θηρασία: Βίντεο από κατολίσθηση στο λιμάνι 23:37Βόλεϊ γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά23:23Καρδίτσα - ΑΕΚ: Νίκη..γοήτρου για τους γηπεδούχους23:11ΠΑΟΚ: Κέρδισε το Μαρούσι κι “έκλεισε” μια θέση στα play off22:59Λαύριο: Συντριβή του υποβιβασμένου Απόλλωνα Πατρών22:47Ο Βόλος έκανε το...καθήκον του απέναντι στον Πανσερραϊκό22:33Ο ΠΑΣ …πήρε μαζί του την Κηφισιά στη Super League 222:21Ο Παναιτωλικός νίκησε τον Ατρόμητο και... γιόρτασε την παραμονή του22:10Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ: Ισόπαλοι και...άνετοι στην παραμονή τους21:59Φλώρινα: Σύλληψη “εισπράκτορα” τηλεφωνικών απατών21:47Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεο21:33Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στον Μπάλο21:19Καλλιάνος: Θλίψη στην κηδεία του πατέρα του βουλευτή (εικόνες)21:05Ιπποκράτειος Πολιτεία: Λειτουργούσαν παράνομο κέντρο απεξάρτησης (εικόνες)20:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)19:43Δολοφονία Λυγγερίδη: Απόπειρα αυτοκτονίας από βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης19:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο