LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 18 Ιανουαρίου 2024 09:15

Διατροφή: Η πρωτεΐνη “ασπίδα” στη γυναικεία υγεία

Τα συμπεράσματα επιστημονικής έρευνας για την επίδραση των πρωτεϊνών στον γυναικείο οργανισμό κατά τη γήρανση.

Φρούτα - Λαχανικά - Γάλα

Οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης, ιδίως από φυτικές πηγές, εμφανίζουν λιγότερες χρόνιες ασθένειες και έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι συνολικά πιο υγιείς καθώς γερνούν, όπως διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής το πανεπιστήμιο Tufts.

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition», αναλύθηκαν δεδομένα για περισσότερες από 48.000 γυναίκες ηλικίας 38-59 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικά λιγότερες καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και μείωση της γνωστικής και ψυχικής υγείας στις γυναίκες που συμπεριλάμβαναν περισσότερες πρωτεΐνες στη διατροφή τους από πηγές, όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, όσπρια και ζυμαρικά, σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν λιγότερες. Συγκεκριμένα, όσες έτρωγαν περισσότερη φυτική πρωτεΐνη είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς, καθώς γερνούσαν. Η ζωική πρωτεΐνη συνδεόταν σε μικρό βαθμό με λιγότερους φυσικούς περιορισμούς σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά η φυτική πρωτεΐνη είχε ισχυρότερη και πιο σταθερή συσχέτιση σε όλα τα παρατηρούμενα μοντέλα και συνδεόταν στενότερα και με την καλή ψυχική υγεία αργότερα στη ζωή.

«Η κατανάλωση πρωτεϊνών στη μέση ηλικία συνδέεται με την προώθηση της καλής υγείας στην τρίτη ηλικία», δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινης Διατροφής για τη Γήρανση «Jean Mayer» του Πανεπιστημίου Tufts, Αντρέ Άρντισον Κοράτ. Ο ίδιος προσθέτει ότι «η πηγή της πρωτεΐνης έχει σημασία. Το να λαμβάνετε την πλειονότητα της πρωτεΐνης από φυτικές πηγές στη μέση ηλικία συν μια μικρή ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης φαίνεται να ευνοεί την καλή υγεία και την καλή επιβίωση σε μεγαλύτερες ηλικίες».

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν βέβαια ότι τα οφέλη της φυτικής πρωτεΐνης μπορεί να προέρχονται από το μεγαλύτερο ποσοστό θρεπτικών συστατικών των φυτικών τροφίμων και όχι την πρωτεΐνη.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία “Avgi” - Σχολεία: Τηλεκπαίδευση για τα κλειστά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια

Θεσσαλονίκη: Ζούσε με την νεκρή αδελφή του στο διαμέρισμα για μέρες

H “παγίδα” σε 43χρονο που “πήγε” σε... ραντεβού με ανήλικη! (βίντεο ντοκουμέντο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘάνος Πλεύρης: Βασικές προτεραιότητες είναι οι επιστροφές και η πάταξη της λαθρομετανάστευσηςΣήμερα 16:39 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσαν στην τελετή παράδοσης-παραλαβής για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο νέος Υπουργός και ο Μάκης Βορίδης.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των επτά κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις προτείνει η ΕισαγγελέαςΣήμερα 13:01 | Ειδήσεις

Η υπόθεση αφορά απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σε νέους ή νεοεισερχόμενους αγρότες το χρονικό διάστημα 2019-2020.

Ηράκλειο: Αθωώθηκε η μητέρα που έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με κάνναβηΣήμερα 19:23 | Ειδήσεις

Τα δύο αγόρια μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου νοσηλεύτηκαν προληπτικά.

Λέσβος: Θρίλερ με ακέφαλη σορό σε νησίδαΣήμερα 16:46 | Ειδήσεις

Η σορός από την οποία λείπουν και τα άνω άκρα, παραδόθηκε στον ιατροδικαστή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Εξετάζει να διακόψει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες για αλλαγές φύλου σε παιδιά και εφήβους20:10Κυρανάκης: Επιστολή σε δημάρχους για την εφαρμογή του ΚΟΚ – Ποιες ενέργειες αναλαμβάνουν δήμοι και περιφέρειες19:52Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Τιμά τα 64α γενέθλια της μητέρας του19:33ΗΠΑ: Αντιμέτωπες οι χώρες με υψηλότερους δασμούς μετά την προθεσμία της 9ης Ιουλίου19:15Ηράκλειο: Αθωώθηκε η μητέρα που έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με κάνναβη18:57Υπουργικό Συμβούλιο: Τα θέματα που συζητήθηκαν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν18:43Φθιώτιδα: Πυρκαγιά σε γεωργική έκταση18:29Κρήτη: Στη φυλακή ο διευθυντής Γυμνασίου που διώκεται για τον βιασμό μαθήτριας18:15Λέσβος: Θρίλερ με ακέφαλη σορό σε νησίδα18:01Γουίμπλεντον: Εγκατέλειψε ο Τσιτσιπάς στην πρεμιέρα17:48Χαλκιδική: Στη φυλακή ο αρχηγός της "μαφίας των λουκουμάδων"17:34Κυπριακό: Άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο17:19Θάνος Πλεύρης: Βασικές προτεραιότητες είναι οι επιστροφές και η πάταξη της λαθρομετανάστευσης17:06Καπνοί στο τρένο Έδεσσα- Θεσσαλονίκη16:52Φωτιά στη Σμύρνη: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους16:38Νάπολη: Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών - Διακόπηκε η κυκλοφορία των τρένων16:25Τεντόγλου: Στα Δρόμεια θα προσπαθήσω για πανελλήνιο ρεκόρ16:11Ισπανία: Θερμοκρασία 46° Κελσίου καταγράφηκε το Σάββατο - Ρεκόρ για τον Ιούνιο15:57Μύκονος: Απειλούσε πολίτες με πιστόλι έξω από νυχτερινό κέντρο15:43Χαλκιδική: 7χρονος παρασύρθηκε με φουσκωτό στην θάλασσα15:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο