LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 17 Ιανουαρίου 2024 10:45

Η γυναικομαστία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Τι δείχνουν τα στοιχεία μελέτης για τη σύνδεση της γυναικομαστίας με τον κίνδυνο πόωρου θανάτου. 

Γιατρός

Οι άνδρες με διογκωμένο ιστό του μαστού, που δεν οφείλεται σε υπερβολικό βάρος, μία κατάσταση επίσημα γνωστή ως γυναικομαστία, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου πριν από την ηλικία των 75 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «BMJ Open».

Ο διογκωμένος ιστός του μαστού στους άνδρες προκαλείται συνήθως από ορμονική ανισορροπία και επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των ανδρών, ανάλογα με την ηλικία. Διαφέρει από τη διόγκωση που σχετίζεται με υπερβολικό βάρος και ονομάζεται ψευδογυναικομαστία. Η γυναικομαστία μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά έχει τρεις διαφορετικές κορυφώσεις κατά τη διάρκεια της ζωής των ανδρών, που προκαλούνται από έντονες αλλαγές στα επίπεδα ορμονών του φύλου: Κατά τη νεογνική περίοδο, κατά την εφηβεία και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, είναι πιο συχνή στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται και συχνά σημειώνεται αύξηση του σωματικού βάρους, που με τη σειρά της μπορεί να την επιδεινώσει.

Στην παρούσα έρευνα η επιστημονική ομάδα βασίστηκε σε δεδομένα από τα εθνικά μητρώα υγείας και πληθυσμού της Δανίας. Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 1995 και 30ής Ιουνίου 2021, 23.429 άνδρες διαγνώστηκαν με γυναικομαστία. Λίγο πάνω από το 44% ήταν ηλικίας 19-40 ετών κατά τη διάγνωση. Ο κάθε ένας από αυτούς τους άνδρες αντιστοιχίστηκε με βάση την ηλικία και την ημερομηνία διάγνωσης με πέντε τυχαία επιλεγμένους άνδρες χωρίς την πάθηση με αποτέλεσμα να συμπληρωθεί ένα σύνολο 140.574 ατόμων.

Οι άνδρες με γυναικομαστία χωρίστηκαν περαιτέρω σε δύο ομάδες, εκείνους με άγνωστης αιτίας (ιδιοπαθή) γυναικομαστία και εκείνους με γνωστή προϋπάρχουσα πάθηση ή λήψη φαρμάκων που σχετίζονται με τη γυναικομαστία.

Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από την ημερομηνία εισόδου στη μελέτη έως τον θάνατό τους ή ως το τέλος Ιουνίου 2021. Συνολικά το 9% των ανδρών πέθαναν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι άνδρες με γυναικομαστία εμφάνισαν 37% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τους άνδρες χωρίς την πάθηση. Όταν έγινε διαστρωμάτωση ανά ομάδα, εντοπίστηκε ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν υψηλότερος σε εκείνους με γνωστή προϋπάρχουσα πάθηση: Οι πιθανότητες ήταν 75% περισσότερες σε σχέση με όσους είχαν γυναικομαστία άγνωστης αιτίας. Οι προϋπάρχοντες καρκίνοι, οι παθήσεις του κυκλοφορικού, των πνευμόνων και του εντέρου σχετίζονταν με τους μεγαλύτερους κινδύνους. Επίσης, μεταξύ των επιμέρους καρκίνων, οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος, των γεννητικών οργάνων και του λεμφικού συστήματος σχετίζονταν με μεγαλύτερο κίνδυνο. Αντίθετα, οι άνδρες με ιδιοπαθή γυναικομαστία δεν διέτρεχαν μεγαλύτερη κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους άνδρες της ομάδας αναφοράς, εκτός από έναν ειδικά αυξημένο κατά δύο φορές κίνδυνο θανάτου από ηπατική νόσο.

Οι ερευνητές σημειώνουν, ωστόσο, ότι πρόκειται για μία μελέτη παρατήρησης που δεν μπορεί να καθορίσει αιτιώδεις παράγοντες, ενώ αναγνωρίζουν ότι δεν ήταν σε θέση να λάβουν υπόψη τους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν, όπως η παχυσαρκία, η έκθεση σε χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, και η χρήση στεροειδών.

Πάντως, ως εξήγηση για τα ευρήματά τους προτείνουν ότι η γυναικομαστία είναι στενά συνυφασμένη με μεταγενέστερους κινδύνους για την υγεία και πολύ πιθανόν με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Παιδοκτονία στην Ημαθία - Μητέρα βρέφους: Τράβηξα σε βίντεο πώς σκότωσα τον βρικόλακα

Κακοκαιρία - Ηλεία: Έρευνες για τον σύντροφο της νεκρής γυναίκας (εικόνες)

Εξαφάνιση - Μεσολόγγι: Η κηλίδα αίματος στην βάρκα και η νέα έρευνα (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜεγάλη Παρασκευή: Το ωράριο των καταστημάτωνΣήμερα 08:54 | Ειδήσεις

Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές. Το πασχαλινό ωράριο για το Μεγάλο Σάββατο. Επάρκεια προϊόντων στην αγορά. Τροποποιήσεις στα ΜΜΜ.

Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράςΧθες 21:18 | Ειδήσεις

Με αλλαγές στα δρομολόγια, μικρότερη συχνότητα και με ολοκλήρωση της βάρδιας νωρίτερα το Μεγάλο Σάββατο θα κινηθούν τα ΜΜΜ έως τα μέσα της εβδομάδας της Διακαινησίμου.

Τροχαίο στην Βούλα: Δύο μηχανές παρέσυραν την γυναίκα - Την εγκατέλειψε ο ένας οδηγόςΣήμερα 07:29 | Ειδήσεις

Αναζητείται ο οδηγός της πρώτης μηχανής που χτύπησε την άτυχη γυναίκα, η οποία υπέκυψε στα τραύματα της, αφού χτυπήθηκε και από δεύτερη μοτοσικλέτα.

Κιργιστάν: Φορτηγό παρέσυρε δεκάδες μαθητές - Πολλοί νοσηλεύονται σε ΜΕΘ (βίντεο)Σήμερα 07:55 | Ειδήσεις

Συγκλονίζουν οι εικόνες με το φορτηγό να τραυματίζει δεκάδες μαθητές, πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται στην Εντατική. Που οφείλεται το ατύχημα, σύμφωνα με τις Αρχές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“5Χ5 Σπέσιαλ”: Πάσχα με Κονιτοπούλου και Τσαμπά (sneak preview)09:23Πού θα βρεις το πιο φθηνό τσουρέκι στην Ελλάδα09:10Μεγάλη Παρασκευή: Το ωράριο των καταστημάτων08:57“FindDoctors” - Αιματολογικές εξετάσεις: H πλατφόρμα για ηλεκτρονικά ραντεβού08:43Μάτι: Από την αρχή08:30Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς08:16Κιργιστάν: Φορτηγό παρέσυρε δεκάδες μαθητές - Πολλοί νοσηλεύονται σε ΜΕΘ (βίντεο)08:03Formula 1: Grand Prix Μαϊάμι σε ΑΝΤ1+ και ΑΝΤ1 το Πάσχα07:49Τροχαίο στην Βούλα: Δύο μηχανές παρέσυραν την γυναίκα - Την εγκατέλειψε ο ένας οδηγός07:36Τελικός Europa League: Η “σίγουρη” Λεβερκούζεν και η μάχη Μαρσέιγ - Αταλάντα07:22Ο καιρός την Μεγάλη Παρασκευή: Τοπικές βροχές και άνεμοι έως 7 μποφόρ07:09Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: “Με το ένα πόδι” στον τελικό του ECL οι “Πειραιώτες”23:59Euroleague: Ο Παναθηναϊκός νίκησε την Μακάμπι - Στο ΟΑΚΑ κρίνεται η πρόκριση στο Final Four23:47Άμστερνταμ: Θέση στάθμευσης πωλείται για 495000 ευρώ!23:21Κατάρρευση 44χρονης μπροστά στο παιδί της: Το αγοράκι έκλαιγε και φώναζε “Μαμά!”23:08Μεγάλη Πέμπτη: Στην Μητρόπολη ο Μητσοτάκης, στην Κέρκυρα ο Κασσελάκης (εικόνες)22:40“Ο Πρώτος από εμάς”: Νέα επεισόδια με απρόσμενες εξελίξεις (εικόνες)22:27ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 10 Μαΐου22:13Τροχαίο: Θρήνος για τον Γιάννη - Η “προφητική” μαντινάδα (εικόνες)21:46Euroleague - Ολυμπιακός: Νίκη και τώρα... Βαρκελώνη για την πρόκριση στο Final Four21:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο