LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 14 Ιανουαρίου 2024 14:03

Α' Εθνοσυνέλευση - ΠτΔ: Η σημερινή επέτειος μας θυμίζει τις καταβολές της συνύπαρξής μας

Στις επετειακές εκδηλώσεις στην Επίδαυρο βρέθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η κατάθεση στεφάνου και το μήνυμά της.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Επίδαυρος - Επέτειος Α Εθνοσυνέλευσης

Πάνω από δύο αιώνες μετράει πλέον η Ελληνική Δημοκρατία, καθώς συμπληρώθηκαν 202 χρόνια από την Πρώτη Εθνοσυνέλευση που έλαβε χώρα στη Νέα Επίδαυρο και στην οποία καθορίστηκε το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδος.

Τις εκδηλώσεις που έγιναν σήμερα στο ιστορικό αυτό χωριό της Αργολίδας, τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ενώ από τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του σώματος κ. Γιώργος Γεωργαντάς. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των κομμάτων, της Νομαρχιακής και Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη διάρκεια των εργασιών της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, που άρχισαν στις 20 Δεκεμβρίου του 1821 και ολοκληρώθηκαν στις 15 Ιανουαρίου 1822, γράφτηκε η «Διακήρυξις της Εθνικής Συνελεύσεως» και ορίστηκε ο τρόπος της προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Την πρώτη Ιανουαρίου του 1822 ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε η μορφή και τα χρώματα του εθνικού μας συμβόλου, της Ελληνικής Σημαίας.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Επίδαυρος - Επέτειος Α Εθνοσυνέλευσης

Το Σύνταγμα που ψηφίστηκε καθόριζε τη μορφή του πολιτεύματος, και προέβλεπε προστασία των ατομικών ελευθεριών και τη διάκριση των εξουσιών. Συγκεκριμένα, ορίστηκε ότι η «Διοίκησις» θα γινόταν από το «Βουλευτικόν» και το «Εκτελεστικόν», ενώ το «Δικαστικόν» θα ήταν ανεξάρτητο όργανο.

Στη συνέλευση συμμετείχαν οι λεγόμενοι παραστάτες, οι οποίοι είχαν και δικαίωμα ψήφου στα τελικά κείμενα της Συνέλευσης. Ήταν πληρεξούσιοι ή αντιπρόσωποι από διάφορες περιοχές και συγκεκριμένα της Ανατολικής Χέρσου, (κεντροανατολική Ελλάδα και Μακεδονία), της Δυτικής Χέρσου (Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο), της Πελοποννήσου και των ναυτικών νήσων (Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά, Κάσος).

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Επίδαυρος - Επέτειος Α Εθνοσυνέλευσης

Πρόεδρος της Συνέλευσης εξελέγη ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, αντιπρόεδρος ο Αθανάσιος Κανακάρης και εκτελεστικά μέλη οι Αναγνώστης Παπαγιαννόπουλος, Ιωάννης Ορλάνδος και Ιωάννης Λογοθέτης.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Επίδαυρος - Επέτειος Α Εθνοσυνέλευσης

Από το Σεπτέμβριο του 1821 είχαν αρχίσει οι διεργασίες για τη Συνέλευση. Αρχικά ως τόπος διεξαγωγής της είχε ορισθεί το Άργος, αλλά τελικά και για λόγους ασφαλείας επελέγη το χωριό Πιάδα, η σημερινή Νέα Επίδαυρος Αργολίδος. Στην πλατεία του χωριού έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, ενώ στον περιβάλλοντα υπαίθριο χώρο έχει τοποθετηθεί αναθηματική στήλη με τον Φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του, συμβολίζοντας την αναγέννηση του έθνους, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Τιμής ένεκεν, το 1823 με εισήγηση του Ιωάννη Κωλέττη η Πιάδα ανακηρύχθηκε σε Δήμο και μετονομάστηκε σε Νέα Επίδαυρος.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Επίδαυρος - Επέτειος Α Εθνοσυνέλευσης

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Επίδαυρος - Επέτειος Α Εθνοσυνέλευσης

Μιλώντας στη διάρκεια της εκδήλωσης η υπουργός Πολιτισμού αφού έκανε μια μικρή αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα, τόνισε ότι 9 μόλις μήνες από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 πραγματοποιήθηκε η Α΄ Εθνοσυνέλευση μετατρέποντας στην ουσία τους μέχρι πρότινος εμπόλεμους κατοίκους σε πολίτες της Ελλάδος. Πρόσθεσε επίσης ότι ο εορτασμός συνδέει τη σημερινή Δημοκρατία με τους αγώνες των προπατόρων μας.

«Το Σύνταγμα της Επιδαύρου συνιστά την ιδρυτική πράξη του ελληνικού συνταγματισμού. Αποτυπώνει τη βούληση των Ελλήνων όχι μόνο για την ανεξαρτησία, αλλά και για πολιτική κυριαρχία και ελευθερία. Το "Προσωρινόν πολίτευμα της Ελλάδας", μαζί με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, εμφορείται από τις αξίες του Διαφωτισμού και των μεγάλων επαναστάσεων. Στις αρχές του τέθηκαν τα θεμέλια του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η σημερινή επέτειος μας θυμίζει τον ένδοξο αγώνα των Ελλήνων και τις καταβολές της συνύπαρξής μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Επίδαυρος - Επέτειος Α Εθνοσυνέλευσης

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργαντάς χαρακτήρισε την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου κορυφαία στιγμή του ελληνικού κράτους και πρωτοποριακό το κείμενο που γράφτηκε, βασικά στοιχεία του οποίου ήταν Δημοκρατία, Ελευθερία και Ισότητα, κάτι που αποτελεί οδηγό προς το μέλλον και πηγή έμπνευσης για τις επερχόμενες γενιές.

Ειδήσεις σήμερα:

Ομόφυλα ζευγάρια - Μητσοτάκης: Δεν θέλω να διχάσω, αλλά...

“Σώσε με” στο Netflix – Ανδρακάκος: Οι δουλειές μας μπορούν να “ταξιδέψουν” έξω

Αιγιαλός - TikTok: Η παραλία, ο Χατζηδάκης και η... θεία η Λία (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ας είμαστε ειλικρινείς, αποτύχαμε -Όποιος πήρε αποζημιώσεις που δεν δικαιούται θα τις επιστρέψειΣήμερα 10:32 | Ειδήσεις

Όλα όσα αναφέρει στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη ΔευτέραΣήμερα 16:16 | Ειδήσεις

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς κατά τόπους τη Δευτέρα (30/06), λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων. Αναλυτικά οι περιοχές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21Formula 1 - GP Αυστρίας: Νικητής ο Νόρι - "1-2" η McLaren19:07Κικίλιας για την ασφάλεια στην ακτοπλοΐα: Η νομοθεσία πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα18:51Τη Δευτέρα στις 10 η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης – Στις 12 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο18:37Μυτιλήνη: 35χρονος δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές σε πανηγύρι - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση18:22Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα18:08Παναθηναϊκός: Η 33μελής αποστολή για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Αυστρία17:53Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσα17:39Κρήτη: Διανομέας τραυματίστηκε μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο (εικόνες)17:24Φωτιά στο Τατόι κοντά στο αεροδρόμιο17:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο