Ανάποδη μηλόπιτα από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου
Συνταγή για ανάποδη κολοκυθόπιτα ετοίμασε την Πέμπτη στην κουζίανα της εκπομπής 'Το Πρωινό", ο Αλέξανδρος Παπανδρέου.
Όπως είπε ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, η συνταγή είναι εύκολη και πολύ νόστιμη.
Υλικά - Για 4-6 άτομα
- 3 μήλα
- 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
- 60 γραμμάρια φουντούκια χοντροσπασμένα
- 60 γραμμάρια ξανθές σταφίδες αποξηραμένες
- 170 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 3 ασπράδια μαρέγκα
- 3 κρόκους
- 1 σφηνάκι λικέρ
- 90 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα μήλα, αφαιρείτε τα κουκούτσια με το ειδικό κυλινδρικό εργαλείο και σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε στην μέση και μετά σε φέτες.
- Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει.
- Σοτάρετε μήλα για 3-4 λεπτά, πασπαλίζοντας με την καστανή ζάχαρη, μέχρι να ξεκινήσουν να μαλακώνουν και να βγάζουν τα αρώματα τους.
- Αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά και στρώνετε τα μήλα καλά σε ένα μικρό στρογγυλό αντικολλητικό ταψί.
- Στον κάδο ενός μίξερ προσθέτετε τα 3 ασπράδια και τα χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μία μαρέγκα, προσθέτοντας σε 3 δόσεις την κρυσταλλική ζάχαρη.
- Αποσύρετε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτετε τους κρόκους, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης.
- Μόλις ομογενοποιηθούν οι κρόκοι προσθέτετε σε δόσεις το λικέρ και το αλεύρι ανακατεύοντας κυκλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Προσθέτετε διάσπαρτα στο τηγάνι, πάνω από τα μήλα, τα φουντούκια και τις ξανθές σταφίδες, περιχύνετε το μείγμα και τοποθετείτε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 20-25 λεπτά.
- Όταν η μηλόπιτα είναι έτοιμη την αποσύρετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν την αναποδογυρίσετε.