LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 10 Ιανουαρίου 2024 13:30 | Ανανέωση: 10 Ιανουαρίου 2024 13:40

Ακρίβεια - Σκρέκας: Τα 4 νέα μέτρα για μείωση τιμών

Ποια είναι τα 4 νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και εξειδίκευσε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Super Market - τρόφιμα

Το νέο πλέγμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά, που κρατούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, παρουσιάζει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα μέτρα που ισχύουν ήδη, όπως στη μείωση τιμής κατά 5% για έξι μήνες και στο καλάθι του νοικοκυριού. Παραθέτοντας τα στοιχεία για τους ελέγχους ανέφερε ότι σε όλη τη διάρκεια του 2023 διενεργήθηκαν από τη ΔΙΜΕΑ συνολικά 25.267 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 1.865 πρόστιμα. ύψους 13,416 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τόνισε, διαπιστώνεται ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με υπόλοιπη Ευρώπη, τονίζοντας ότι καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές και δεν πρόκειται να τις ανεχτούμε.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την εφαρμογή 4 «δραστικών» μέτρων:

Μειώνονται οι παροχές προς τα σούπερ μάρκετ και εξασφαλίζονται χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Συγκεκριμένα, περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες. Πώς θα εφαρμοστεί: Το μέτρο αφορά, όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας, τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ είτε αυτές δίνονται επί τιμολογίου είτε αποδίδονται στα σούπερ μάρκετ με πιστωτικά τιμολόγια. Άρα η ΔΙΜΕΑ που θα επωμιστεί τον έλεγχο θα έχει τα συνολικά στοιχεία της τελευταίας κλεισμένης οικονομικής χρήσης. Έτσι θα προσδιοριστούν ποιες είναι οι συνολικές εκπτώσεις και αυτές θα πρέπει να μειωθούν κατά 30%. Η ισόποση αξία θα πρέπει να περάσει στις τιμές των προϊόντων στα ράφια, μειώνοντας αντίστοιχα τις τιμές προς τους καταναλωτές.

Αποτρέπονται αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για 3 μήνες. Το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ. Για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές τις τιμές ή τις μειώνουν των προϊόντων τους επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών. Πώς θα εφαρμοστεί: Όπως εξήγησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σκρέκας, το μέτρο ξεκινάει από σήμερα. «Από σήμερα, όποιο προϊόν ανατιμείται, δεν θα μπορεί να προωθηθεί με ενέργειες μέσα στα καταστήματα στα σούπερ μάρκετ», ανέφερε χαρακτηρίζοντας το μέτρο αποτρεπτικό για τις εταιρείες και δεν θα επιτρέψει αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Σημείωσε επίσης ότι ο έλεγχος θα διενεργείται από τα συνεργεία της ΔΙΜΕΑ και με ηλεκτρονικούς ελέγχους.

Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Για να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, η κυβέρνηση υποχρεώνει τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα. Πώς θα εφαρμοστεί: Όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας, δεν επιτρέπεται να δίνονται εκπτώσεις με πιστωτικά τιμολόγια στα σούπερ μάρκετ. Όλα θα πρέπει να είναι στο τιμολόγιο ώστε να υπάρχει μία καθαρότερη εικόνα και απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την πορεία των προϊόντων από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Διευκρίνισε επίσης ότι το μέτρο θα οριστεί με νόμο. «Δεν είναι ένα έκτακτο μέτρο, είναι μόνιμο».

Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Κώστας Σκρέκας

«Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι μία κρίσιμη και δραστική παρέμβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας, αναφέροντας ότι επιτυγχάνεται:

  • Άμεση μείωση της τιμές σε βασικά αγαθά στα ράφια
  • Επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή καθώς οι όποιες εκπτώσεις και προσφορές θα γίνονται πάνω στις νέες μειωμένες τιμές
  • Αποτρέπεται η παραπλάνηση των καταναλωτών
  • Αυστηροποιούνται και διευρύνονται οι νέες τεχνολογίες για τον εντοπισμό της αισχροκέρδειας

Κληθείς να εξηγήσει πώς θα επηρεαστούν οι τιμές των προϊόντων στα ράφια με τα νέα μέτρα, ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι οι τιμές βασικών προϊόντων, όπως το βρεφικό γάλα, θα μειωθούν από την έναρξη της εφαρμογής αυτών των μέτρων. Όπως είπε, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν εντός Μαρτίου το αργότερο καθώς η κυβέρνηση δίνει ένα περιθώριο 40-50 ημερών προκειμένου να προσαρμοστούν οι εμπορικές πολιτικές και οι τιμές στα ράφια.

Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα προπέτασμα καπνού για να αποπροσανατολίσει απ’ τα πραγματικά αίτια της φτώχειας, δηλαδή τους χαμηλούς μισθούς, την πανάκριβη “πράσινη” ενέργεια, τα διεθνή καρτέλ, τα τεράστια κέρδη των εφοπλιστών και της μεταφορικής αλυσίδας, τον πληθωρισμό της ΕΚΤ, την τεράστια κυβερνητική φοροληστεία. Η κυβέρνηση της ΝΔ “παίζει” με το “πλαφόν” σε ορισμένα εμπορεύματα που, στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη κι αν οδηγήσει σε κάποιες ελάχιστες μειώσεις, την ίδια στιγμή θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις σε άλλα. Η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει πως το ? της τιμής στο σούπερ μάρκετ και πάνω από το 65% της τιμής της βενζίνης είναι οι άδικοι, έμμεσοι φόροι που πληρώνουν οι καταναλωτές στο κράτος, φόρους που εκτόξευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ για να διασφαλίζει τα ματωμένα πλεονάσματα. Χαρακτηριστικό ακόμα της κυβερνητικής κοροϊδίας είναι πως τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι το 0,1% του ετησίου τζίρου τους, που αποδεικνύει πως ακόμα και τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. Λύση για ορισμένες συνέπειες της ακρίβειας μπορεί να δοθεί μόνο με την πάλη των εργαζόμενων, με το ριζοσπαστικό πλαίσιο του ΚΚΕ, απαιτώντας τώρα, μεταξύ άλλων, κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, σύγκρουση με την “πράσινη” πολιτική της ΕΕ που εκτοξεύει τις τιμές στην ενέργεια, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.».

Ειδήσεις σήμερα:

Βόλος: Σκότωσε τον αδερφό της συζύγου του γιατί βίαζε την κόρη του από τα 9 της!

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη – Δημογλίδου: Από την αρχή καταλάβαμε ότι πρόκειται για έγκλημα

Μεταναστευτικό – Λέσβος: Ναυάγιο με νεκρούς τα ξημερώματα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμαΣήμερα 22:43 | Ειδήσεις

Εξετάζεται το σενάριο του αναμμένου τσιγάρου.

Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνωΣήμερα 20:02 | Ειδήσεις

Συγκλονίζει η περιγραφή του ενός από τους τέσσερις ανηλίκους, που έπεσαν από παιχνίδι σε λούνα παρκ στη Ρόδο.

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας Σήμερα 21:55 | Ειδήσεις

Οι ηγέτες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"Σήμερα 22:01 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ουκρανός πρόεδρος μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης της συμμαχίας των "προθύμων"

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"22:15Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας 22:00Τουρκία: Νέα πυρκαγιά, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται από επτά χωριά21:44Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε έως το 2028 τον Νταβίντε Καλάμπρια 21:30"Κατέβασε ρολά" ο Ράγια, σκόραρε ο Καλαφιόρι κι η Άρσεναλ νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ21:14Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου- Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου21:00Δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν - Ζελένσκι στις Βρυξέλλες: Τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία, αυτές είναι αποφάσεις της Ουκρανίας20:45Χανιά: Ο ναυαγοσώστης που έσωσε 5 άτομα, στον ΑΝΤ1: Βούτηξα, χωρίς να έχω εξοπλισμό20:30Αυτοψίες για καταγραφή ζημιών από τις πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο20:16Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έριξε καυστικό υγρό στο πρόσωπο 38χρονου - Το προμηθεύτηκε από γνωστή της 20:02Στην Ουάσινγκτον με τον Ζελένσκι οι ευρωπαίοι ηγέτες19:46Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τέρενς Σταμπ19:32Σύλληψη 21χρονου για συμμετοχή σε ληστρική επίθεση σε βάρος φιλάθλων στην Αθήνα19:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο