LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 09 Ιανουαρίου 2024 12:22 | Ανανέωση: 09 Ιανουαρίου 2024 12:30

Υπουργικό Συμβούλιο - Μητσοτάκης: Έρχονται νέες πρωτοβουλίες κατά της ακρίβειας (εικόνες)

Σε ποιες άλλες εξαγγελίες προχώρησε ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Υπουργικό Συμβούλιο

Ευχές για μια καλή χρονιά έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όπως είπε είναι το πρώτο υπουργικό συμβούλιο για το 2024 και μάλιστα με νέα σύνθεση.

Υπουργικό Συμβούλιο

«Να ευχηθώ υγεία και δύναμη. Είναι μια καινούργια αφετηρία για την κυβέρνηση όμως οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι: σημαντικές μεταρρυθμίσεις με πρώτο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα», τόνισε.

Όπως μεταδίδει ο πολιτικός συντάκτης του ΑΝΤΕ Σπύρος Μουρελάτος, ο πρωθυπουργός είπε πως την Τετάρτη ολοκληρώνεται η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στη συνέχεια για άμεση ψήφιση. Επίσης σε λίγες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης ενώ αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου παράλληλα με τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.

Υπουργικό Συμβούλιο

«Και βέβαια την καλύτερη ζωή των πολιτών υπηρετούν και τα θέματα της σημερινής ατζέντας του Υπουργικού μας Συμβουλίου» ανέφερε ο πρωθυπουργός ξεχωρίζοντας από το σύνολό τους το πρόγραμμα Κωνσταντίνος Δοξιάδης «με βάση το οποίο όλη η επικράτεια θα αποκτήσει επιτέλους σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια». Μίλησε για μια διαδικασία που διαρκεί ουσιαστικά έναν ολόκληρο αιώνα κι αυτό κάτι λέει για το πόσο έχουμε καθυστερήσει να οργανώσουμε τις χρήσεις γης σε όλη την επικράτεια.

Υπουργικό Συμβούλιο

Ανέφερε ότι με μια σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δρομολογείται τώρα η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια, θα οριοθετηθούν οι οικισμοί με συντελεστή δόμησης σε 800 δημοτικές ενότητες και βέβαια με τα συγκεκριμένα μέτρα ανοίγει ο δρόμος να λυθεί το πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων.

Σημαντικές είναι και οι νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, που όπως είπε θα παρουσιαστούν στη συνέχεια από τον υπουργό Περιβάλλοντος.

«Το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία και μια μεγάλη καινοτομία είναι ότι πια έχουμε τη δυνατότητα με τη χρήση της τεχνολογίας να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια», είπε επίσης τονίζοντας ότι πρόκειται «για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο».

Υπουργικό Συμβούλιο

Υπογράμμισε ότι όλα θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και απαράβατη προτεραιότητα το σεβασμό του περιβάλλοντος.

Έκανε σύντομη αναφορά σε άλλα θέματα του υπουργικού συμβουλίου και τόνισε: «Να κλείσω επαναλαμβάνοντας ότι βαδίζουμε συντονισμένα με οδηγό αυτά για τα οποία μας εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες πολίτες. Ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε οι πρώτοι αυστηροί κριτές της δικιάς μας απόδοσης και μονίμως να φροντίζουμε ώστε να αυξάνουμε τους ρυθμούς μας και σίγουρα πια οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες παραγωγής αποτελεσμάτων σύντομα μάλιστα, και αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τον υπουργό Ανάπτυξης νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Υπουργικό Συμβούλιο

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την εισήγησή του κάνοντας αναφορά στη θετική εξέλιξη που όπως υποστήριξε είχαμε στα τιμολόγια ρεύματος συγχαίροντας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνοντας ότι ο ανταγωνισμός δούλεψε κι έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους.

«Συνέπεια και δουλειά είναι αυτά που θα μας χαρακτηρίσουν και το νέο χρόνο», είπε κλείνοντας καλωσορίζοντας νέους και παλιούς υπουργούς και ευχόμενος καλή χρονιά, πρώτα και πάνω απ' όλα με υγεία.

Υπουργικό Συμβούλιο

Μετά την εισήγηση του Πρωθυπουργού ακολουθούν:

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/252/ΕΕ σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα: α) Πρόταση για τη δημιουργία της «Νέος ΟΣΕ Α.Ε.», β) Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων του σιδηροδρομικού τομέα,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Υπουργικό Συμβούλιο

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Νικητιάδης δήλωσε «Ενώ επί δύο χρόνια η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού εξαγγέλλει το καθιερωμένο πλέον «τροπάριο» μέτρων για τη μείωση των τιμών: πάλι “καλάθια”, πάλι pass και πάλι ανεπαρκείς έλεγχοι. Στον αντίποδα, μεταξύ άλλων, έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων, το ακριβότερο βρεφικό γάλα και τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στην ΕΕ. O κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθενται να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα, επιτιθέμενοι στους μόνους συμμάχους που μπορούν να έχουν, την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην οποία άλλαξε ασμένως τον Πρόεδρο, και τις καταναλωτικές οργανώσεις. Η Κυβέρνηση έχει χάσει τη μάχη με την ακρίβεια ούσα ανίκανη και μη αποδεχόμενη τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ενίσχυση των ελέγχων και της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ενδυνάμωση των καταναλωτικών οργανώσεων που είναι τα μόνα μέτρα που μπορούν να καταπολεμήσουν την ακρίβεια».

Το ΚΚΕ αναφέρει σε σχόλιο του ότι «Οποιαδήποτε μέτρα-ασπιρίνες κι αν ανακοινώσει η κυβέρνηση, η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, όσο παραμένουν οι πραγματικές αιτίες πίσω από το φαινόμενο της ακρίβειας. Αυτό δείχνει, άλλωστε και η πρόσφατη πείρα των “καλαθιών” και των “pass”.Η πραγματικότητα είναι ότι η λαϊκή οικογένεια “ματώνει” για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε τομέα, ανάμεσά τους και οι εταιρείες τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, που μετρούν τεράστια αύξηση στην κερδοφορία τους, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται πλέον να προμηθευτούν ακόμα και τα πιο αναγκαία είδη. Αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια έστω και σε έναν βαθμό, θα είχε δεχτεί τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο για κάθε παιδί, κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε ρεύμα και καύσιμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος».

Ειδήσεις σήμερα: 

Bullying - Αγία Παρασκευή: Αποβλήθηκε μόνιμα ο μαθητής - “νταής” απο το σχολείο

Ενδοοικογενειακή βία – Βόλος: Γεμίζω την καραμπίνα κι έρχομαι να σε σκοτώσω...

Βορίδης για ομόφυλα ζευγάρια: Οι απόψεις μου δεν έχουν αλλάξει

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)23:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Έξι προφυλακίσεις κατηγορουμένων23:50Θηρασία: Βίντεο από κατολίσθηση στο λιμάνι 23:37Βόλεϊ γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά23:23Καρδίτσα - ΑΕΚ: Νίκη..γοήτρου για τους γηπεδούχους23:11ΠΑΟΚ: Κέρδισε το Μαρούσι κι “έκλεισε” μια θέση στα play off22:59Λαύριο: Συντριβή του υποβιβασμένου Απόλλωνα Πατρών22:47Ο Βόλος έκανε το...καθήκον του απέναντι στον Πανσερραϊκό22:33Ο ΠΑΣ …πήρε μαζί του την Κηφισιά στη Super League 222:21Ο Παναιτωλικός νίκησε τον Ατρόμητο και... γιόρτασε την παραμονή του22:10Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ: Ισόπαλοι και...άνετοι στην παραμονή τους21:59Φλώρινα: Σύλληψη “εισπράκτορα” τηλεφωνικών απατών21:47Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεο21:33Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στον Μπάλο21:19Καλλιάνος: Θλίψη στην κηδεία του πατέρα του βουλευτή (εικόνες)21:05Ιπποκράτειος Πολιτεία: Λειτουργούσαν παράνομο κέντρο απεξάρτησης (εικόνες)20:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο