LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 07 Ιανουαρίου 2024 17:49

Ιράν: Καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώσεις επειδή δεν φορούσε την ισλαμική μαντίλα

Η ποινή των 74 μαστιγώσεων εκτελέστηκε σύμφωνα με το νόμο και με τη σαρία και «για παραβίαση των χρηστών ηθών»

AP - γυναίκα - θρησκεία - μαντίλα

Μια Ιρανή καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώσεις και πρόστιμο για προσβολή της ισλαμικής ηθικής επειδή δεν φορούσε την ισλαμική μαντίλα, ανακοίνωσε η δικαστική αρχή. Από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η χρήση του χιτζάμπ (το κάλυμμα κεφαλής) είναι υποχρεωτική στο Ιράν για όλες τις γυναίκες, ακόμη και τις αλλοδαπές, που πρέπει να κρύβουν τα μαλλιά τους σε δημόσιους χώρους.

«Η καταδικασθείσα Ρόγια Χεσάμτι ενθάρρυνε την ανεκτικότητα (βγαίνοντας έξω) με ποταπό τρόπο σε πολυσύχναστα μέρη στην Τεχεράνη», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών αρχών Mizan Online χθες το βράδυ.

"Η ποινή των 74 μαστιγώσεων εκτελέστηκε σύμφωνα με το νόμο και με τη σαρία" και "για παραβίαση των χρηστών ηθών", πρόσθεσε το Mizan Online.

Ο δικηγόρος της καταδικασμένης γυναίκας, Μαζιάρ Τατάτι, δήλωσε στην εφημερίδα Shargh, το κορυφαίο μεταρρυθμιστικό έντυπο του Ιράν, ότι η πελάτισσά του συνελήφθη τον Απρίλιο «γιατί δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της χωρίς να φοράει μαντίλα».

Τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότερες γυναίκες εμφανίζονται χωρίς μαντίλα σε δημόσιους χώρους, ιδιαίτερα μετά το κίνημα διαμαρτυρίας που προκλήθηκε από το θάνατο κατά την κράτησή της τον Σεπτέμβριο του 2022 της Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα.

Αντιμέτωπες με πράξεις ανυπακοής εκ μέρους των γυναικών σχετικά με τη χρήση του χιτζάμπ, οι αρχές προσπάθησαν να αυστηροποιήσουν τα μέτρα, ανακοινώνοντας περισσότερους ελέγχους, κυρίως χρησιμοποιώντας κάμερες, και συλλαμβάνοντας ηθοποιούς που ποζάρουν χωρίς χιτζάμπ στα κοινωνικά δίκτυα.

Τον Σεπτέμβριο, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός νομοσχεδίου που θα αυστηροποιήσει τις κυρώσεις για άτομα που παραβιάζουν τον κώδικα ενδυμασίας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μπλίνκεν: Συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή

Κωνσταντινούπολη - Ιμάμογλου: Ποιος θα είναι ο αντίπαλος του για τον δήμο

Χανιά: Σύλληψη 51χρονου για φυλάκιση της συντρόφου του στο σπίτι

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά το πλοίο που είχε υποστεί βλάβη09:58Ελλάδα – Γαλλία στο ΟΑΚΑ: Η πρόβα τζενεράλε της Εθνικής πριν το Ευρωμπάσκετ 202509:43Aπαγορεύτηκε προσωρινά ο απόπλους του Blue Star Mykonos09:28Μεξικό: Δύο νεκροί εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων09:13"Αέρας" από το Αγρίνιο ο Ατρόμητος08:58Αυξάνεται η πίεση στον Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων08:43Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Αυγούστου08:28Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή08:14Ισπανία: Δώδεκα μετανάστες αγνοούνται στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων23:59"Πεντάσφαιρη" Άρσεναλ, με διπλούς Γκιοκέρες, Τίμπερ23:53Ισπανία: Πελάτης έκαψε εστιατόριο επειδή δε του έβαλαν μαγιονέζα23:38Ηράκλειο: 26χρονος έκανε αγορές με κλοπιμαία τραπεζική κάρτα23:23Τουρκία: Φλεγόμενο φορτηγό κινούνταν για 8 χλμ, χωρίς σταματημό23:08Άρης – Βόλος: Οι κεντρικοί αμυντικοί χάρισαν τη νίκη στους Θεσσαλονικείς22:54Ρωσία: Καταρρίφθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος - Διακόπηκε η λειτουργία πολλών αεροδρομίων22:40ΟΣΦΠ – Αστέρας Τρίπολης: Επικράτησαν στις καθυστερήσεις οι ερυθρόλευκοι22:26Θάσος: Χωρίς αισθήσεις ανασύρθηκε 71χρονος λουόμενος22:12Τραγωδία στην Κίνα: Κατάρρευση γέφυρας με 12 νεκρούς και 4 αγνοούμενους21:58Ισπανία: Κλείνει παραλία 11 χλμ. λόγω "μπλε δράκων" που απειλούν λουόμενους21:42Τρίκαλα: Πέταξαν νεκρά πρόβατα στην εθνική οδό21:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο