LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 05 Ιανουαρίου 2024 17:56

Βόλφανγκ Σόιμπλε: Κηδεία με...ηχηρή απουσία (εικόνες)

Με την κηδεία του Σόιμπλε έκλεισε ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο της Γερμανίας.

Κηδεία Βόλφανγκ Σόιμπλε

Η Γερμανία αποχαιρέτησε σήμερα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, "έναν ένθερμο δημοκράτη" και "προσηλωμένο Ευρωπαίο", με καθοριστική συμβολή στην επανένωση της Γερμανίας, ο οποίος υπήρξε σημαιοφόρος της δημοσιονομικής πειθαρχίας την οποία προώθησε η χώρα του στην Ευρώπη.

Απεβίωσε την επομένη των Χριστουγέννων σε ηλικία 81 ετών έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Κατά σύμπτωση, η κηδεία του τελέστηκε την ίδια ημέρα με την απότιση εθνικού φόρου τιμής από τη Γαλλία στον Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σημαντική επίσης προσωπικότητα της Ευρώπης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γνωστός για την ειλικρίνειά του και την ισχυρή θέλησή του, ήταν ένας "ένθερμος δημοκράτης" που δεν σταμάτησε να μάχεται εναντίον κάθε μορφής λαϊκισμού, και "προσηλωμένος Ευρωπαίος", δήλωσε ο Βίνφριντ Κρέτσμαν, μέλος του κόμματος των Πρασίνων, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στην επικήδεια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Όφενμπουργκ (νοτιοδυτική Γερμανία).

Κηδεία Βόλφανγκ Σόιμπλε

Προσωπικότητες του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) --του οποίου ηγήθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα τέλη της δεκαετίας του 1990-- ήταν παρόντες, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Άνγκελα Μέρκελ στις κυβερνήσεις της οποίας ήταν υπουργός Οικονομικών τα 12 από τα 16 χρόνια της παραμονής της στην καγκελαρία (2005-2021).

Η 'Α. Μέρκελ θα συμμετάσχει ωστόσο στην απότιση φόρου τιμής από το γερμανικό κράτος που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού Κοινοβουλίου, του οποίου ο εκλιπών υπήρξε μέλος για 51 χρόνια, ένα ρεκόρ, και πρόεδρος από το 2017 έως το 2021.

Κηδεία Βόλφανγκ Σόιμπλε

"Συμμετέχοντας μόνο στην κρατική τελετή στο Βερολίνο, χώρο που συμβολίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο την πολιτική ζωή και δράση" του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί να "υπογραμμίσει με ιδιαίτερο τρόπο τον φόρο τιμής που του αποτείνει", δήλωσε στο AFP εκπρόσωπός της.

Ο Σόιμπλε δεν έγινε ποτέ καγκελάριος, καθώς ενεπλάκη στο ‘σκάνδαλο των δωρεών’ που συντάραξε το CDU.

Όμως "έλαβε αποφάσεις που άφησαν βαθιά σημάδια" στη χώρα, υπογράμμισε ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς. "Το συμβόλαιο το οποίο μας ένωσε και πάλι έπειτα από 40 χρόνια χωρισμού φέρει τη δική του υπογραφή".

Παραπληγικός έπειτα από απόπειρα δολοφονίας του τον Οκτώβριο του 1990 από έναν ψυχικά διαταραγμένο, μετακινείτο με αναπηρικό αμαξίδιο.

Κηδεία Βόλφανγκ Σόιμπλε

Έγινε υπουργός για πρώτη φορά το 1984, όμως ήταν με το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών από το 2009 που έγινε γνωστός στην Ευρώπη υπερασπιζόμενος με νύχια και με δόντια τη δημοσιονομική πειθαρχία την οποία το Βερολίνο δεν σταμάτησε να προωθεί στην Ευρώπη.

Μετά το τέλος της τελετής, στρατιωτικοί της Μπούντεσβερ μετέφεραν στους ώμους τους το φέρετρό του καλυμμένο με τη γερμανική σημαία, προτού η πομπή πάρει τον δρόμο για το νεκροταφείο της πόλης.

Κηδεία Βόλφανγκ Σόιμπλε

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για επιδείνωση καιρού από τα Φώτα 

Θεοφάνια: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγές στα μέσα μεταφοράς

Bullying στην Αγία Παρασκευή - Μητέρα 13χρονου: Απείλησαν να σκοτώσουν το παιδί κι εμάς, εάν μιλούσε (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Συνελήφθη για εμπρησμό ο 21χρονος μάρτυρας υπεράσπισης του 25χρονου, για την πυρκαγιά στο Γηροκομείο16:24Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:10Γυναικοκτονία στο Χαλάνδρι - 28χρονος: Την σκότωσα επειδή με διέβαλε σε κοινούς γνωστούς15:56Σεισμός τώρα 4,1 Ρίχτερ στην Κρήτη15:43Πορτογαλία: Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του15:29Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ΕΣΥ αλλάζει, γίνεται πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό15:15Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Καλό Πηγάδι Φωκίδας15:00Θεσσαλονίκη: 5χρονος υπέστη έγκαυμα σε παιχνίδι αναψυκτηρίου14:46Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι: Επίδειξη ισχύος στο Οβάλ Γραφείο14:32Τροχαίο δυστύχημα στην Ξάνθη: Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο σημείο14:18Ανατροπή ασθενοφόρου στο Γουδί: Πέθανε ο ασθενής που ήταν μέσα μετά από σύγκρουση με ΙΧ14:04Ξάνθη: Τρία άτομα απανθρακώθηκαν μετά από σύγκρουση φορτηγού με ΙΧ13:52Το WhatsApp ανακοίνωσε ότι η Μόσχα επιχειρεί να το μπλοκάρει13:38Χαλκιδική: Απολογούνται οι πέντε 17χρονοι για την επίθεση σε δύο 15χρονους στη Νέα Ποτίδαια13:24Γιώργος Μαζωνάκης: Πήρε εξιτήριο από το Δρομοκαΐτειο - "Όλα καλά", είπε (βίντεο)13:09Δολοφονία στο Χαλάνδρι: 28χρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 47χρονη σύντροφό του στην είσοδο πολυκατοικίας 12:54Γουδί: Ανετράπη ασθενοφόρο - Μετέφερε ασθενή12:39Χαλάνδρι: Συνελήφθη ο δολοφόνος της 47χρονης12:25Δολοφονήθηκε γυναίκα στο Χαλάνδρι: Άνδρας την κυνήγησε με μαχαίρι12:10Φωτιά στην Πάτρα: Απολογείται ενώπιον του ανακριτή ο 25χρονος11:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο