LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 05 Ιανουαρίου 2024 12:52

Ιράν: Όρκος εκδίκησης για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης (εικόνες)

Πλήθος κόσμου, παρευρέθη στην κηδεία των θυμάτων της διπλής βομβιστικής επίθεσης. Έδωσαν όρκο να εκδικηθούν τους εχθρούς της χώρας.

Ιράν - Επίθεση - Κηδεία

Ο πρόεδρος του Ιράν και ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης ορκίστηκαν εκδίκηση σήμερα στην κηδεία των θυμάτων της διπλής βομβιστικής επίθεσης που πραγματοποίησε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος πριν από δύο ημέρες.

Σχεδόν 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τελετή μνήμης στην πόλη Κερμάν την Τετάρτη, για τον κορυφαίο διοικητή Κασάμ Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020 από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ.

Το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως δύο μέλη του πυροδότησαν ζώνες με εκρηκτικά μέσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κοιμητήριο στην πόλη αυτή του νοτιοανατολικού Ιράν.

«Θα σας βρούμε όπου κι αν βρίσκεστε», δήλωσε στην κηδεία ο διοικητής των Φρουρών, υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είπε: «Οι εχθροί μας μπορούν να δουν την ισχύ του Ιράν και όλος ο κόσμος ξέρει τη δύναμη και τις ικανότητές του. Οι δυνάμεις μας θα αποφασίσουν τον τόπο και τον χρόνο που θα αναλάβουν δράση».

Η κρατική τηλεόραση έδειξε ένα πυκνό πλήθος στο θρησκευτικό κέντρο Ιμάμης Άλι στην Κερμάν όπου οι οικογένειες θρήνησαν τους νεκρούς τους πάνω από φέρετρα που ήταν παραταγμένα στη σειρά τυλιγμένα με την ιρανική σημαία.

Το πλήθος φώναζε "Εκδίκηση, εκδίκηση", "Θάνατος στην Αμερική" και "Θάνατος στο Ισραήλ".

Ο απολογισμός των νεκρών έφθασε τους 89, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, μετά τον θάνατο πέντε τραυματιών, όπως ανέφερε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Τουλάχιστον 12 από τα θύματα είναι Αφγανοί υπήκοοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι σοροί των θυμάτων της επίθεσης που προέρχονται από την Κερμάν θα αποτεφρωθούν στο κοιμητήριο των μαρτύρων στην Κερμάν μετά τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, ενώ οι υπόλοιπες θα μεταφερθούν στις πόλεις καταγωγής τους.

Ιράν - Επίθεση - Κηδεία

Η τηλεόραση μετέδωσε επίσης πως μετά την προσευχή θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για να "καταδικαστεί η τρομοκρατική επίθεση" του ΙΚ.

Ο στρατηγός Σουλεϊμανί, πρώην επικεφαλής της δύναμης Κοντς, της πτέρυγας εξωτερικών επιχειρήσεων του Ιράν, τιμάται στη χώρα του για τον ρόλο που έπαιξε στην ήττα του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

Η Τεχεράνη κατηγορεί συχνά το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστηρίζουν αντιιρανικές οργανώσεις μαχητών που έχουν διενεργήσει επιθέσεις στο παρελθόν.

Οι επιθέσεις της Τετάρτης, οι πιο πολυαίμακτες από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, συνέβησαν καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα πλησιάζει τους τρεις μήνες.

Το 2022, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για φονική επίθεση σε σιιτικό τέμενος στο Ιράν που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι, ενώ μεταξύ των επιθέσεων, που είχαν διενεργηθεί νωρίτερα και την ευθύνη για τις οποίες είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, ήταν μια διπλή βομβιστική επίθεση το 2017 με στόχο το ιρανικό κοινοβούλιο και τον τάφο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για επιδείνωση καιρού από τα Φώτα 

Bullying στην Αγία Παρασκευή - Μητέρα 13χρονου: Απείλησαν να σκοτώσουν το παιδί κι εμάς, εάν μιλούσε (βίντεο)

Τροχαίο: Νεκρός 18χρονος - Διαλύθηκε αυτοκίνητο που “καρφώθηκε” σε δέντρο (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)23:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Έξι προφυλακίσεις κατηγορουμένων23:50Θηρασία: Βίντεο από κατολίσθηση στο λιμάνι 23:37Βόλεϊ γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά23:23Καρδίτσα - ΑΕΚ: Νίκη..γοήτρου για τους γηπεδούχους23:11ΠΑΟΚ: Κέρδισε το Μαρούσι κι “έκλεισε” μια θέση στα play off22:59Λαύριο: Συντριβή του υποβιβασμένου Απόλλωνα Πατρών22:47Ο Βόλος έκανε το...καθήκον του απέναντι στον Πανσερραϊκό22:33Ο ΠΑΣ …πήρε μαζί του την Κηφισιά στη Super League 222:21Ο Παναιτωλικός νίκησε τον Ατρόμητο και... γιόρτασε την παραμονή του22:10Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ: Ισόπαλοι και...άνετοι στην παραμονή τους21:59Φλώρινα: Σύλληψη “εισπράκτορα” τηλεφωνικών απατών21:47Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεο21:33Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στον Μπάλο21:19Καλλιάνος: Θλίψη στην κηδεία του πατέρα του βουλευτή (εικόνες)21:05Ιπποκράτειος Πολιτεία: Λειτουργούσαν παράνομο κέντρο απεξάρτησης (εικόνες)20:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο