LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 04 Ιανουαρίου 2024 10:49

Ελληνοτουρκικά - Γκιουλέρ: Καλή γειτονία... χωρίς υποχωρήσεις από εθνικά συμφέροντα

Τι είπε ο Τούρκος Υπ. Άμυνας για τις προσπάθειες περιορισμού της έντασης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και το διεκδικητικό πλαίσιο της Άγκυρας.

AP - Ελλάδα - Τουρκία - Πολεμικό Ναυτικό

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, έκανε δηλώσεις στις οποίες αναφέρθηκε στην αγόρα των F-16 από τις ΗΠΑ, αλλά και στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανταποκρίτρια του ANT1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αγορά πολεμικών αεροσκαφών ο Γκιουλέρ είπε πως: "Οι σύμμαχοί μας, ιδίως οι ΗΠΑ, πρέπει να διορθώσουν τις λανθασμένες στάσεις και προσεγγίσεις τους σε θέματα που επηρεάζουν άμεσα την εθνική μας ασφάλεια. Παρακολουθούμε τη διαδικασία κατά την οποία ζητήσαμε την αγορά 40 F-16 Block 70 Vipers και 79 κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ. Οι τεχνικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ έχουν ολοκληρωθεί. Μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας ότι αναμένουμε να ξεκινήσει η διαδικασία με τη λήψη θετικών και συγκεκριμένων μέτρων το συντομότερο δυνατό. Δεν είναι αποδεκτό να αφήνεται το θέμα σε εκκρεμότητα και να ακολουθείται προσέγγιση αποφυγής επίλυσης".

Στη συνέχεια, αναφέροντας ότι η Τουρκία διανύει μια ιστορική περίοδο στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα, ο Γκιουλέρ υπενθύμισε ότι οι ειλικρινείς και εποικοδομητικές σχέσεις με προσανατολισμό στη λύση θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες. Τονίζοντας ότι δεν θα γίνει υποχώρηση από τα εθνικά συμφέροντα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας συνέχισε ως εξής:

«Η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα τον Νοέμβριο ήταν μια καλή ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα. Με την ευκαιρία αυτή, οι συνομιλίες της αντιπροσωπείας, οι οποίες είχαν ανασταλεί για περισσότερα από δύο χρόνια, συνεχίστηκαν και επιτεύχθηκε συμφωνία για τη συνέχιση των συνομιλιών και το 2024».

Ο Γκιουλέρ υπενθύμισε ότι ελήφθη απόφαση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού σημείου επαφής για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Αναφέροντας ότι ένα ακόμη σημαντικό βήμα έγινε εκ μέρους των δύο χωρών υπό την ηγεσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της 5ης συνόδου του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου τον Δεκέμβριο, ο Γκιουλέρ είπε ότι στις συνομιλίες αναδείχθηκαν κυρίως τα θέματα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, της διατήρησης ανοικτών διαύλων διαλόγου και της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του πνεύματος της συμμαχίας.

Ο Γκιουλέρ δήλωσε πως: «Στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών επίσης που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, στοχεύουμε στη συνέχιση της διαδικασίας με σχέσεις καλής γειτονίας, διάλογο και θετική ατζέντα. Φυσικά, θα ήθελα να τονίσω ότι, καθώς προσπαθούμε για μια ειρηνική λύση δεν θα υποχωρησουμε ποτέ στα εθνικά μας συμφέροντα και ότι είμαστε απολύτως αποφασισμένοι ως προς αυτό»

Πτολεμαΐδα - Θάνατος παιδιού: Καταγγελίες από τους γονείς για τους γιατρούς του Νοσοκομείου (βίντεο)

Καλαμαριά - Εξαφάνιση εγκύου: Αγωνία για την 41χρονη

Η πιο ακριβή 11αδα στον κόσμο αξίζει 1,31 δις ευρώ!

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒόρεια Μακεδονία: Η κίνηση Σιλιάνοφσκα έφερε ρήξη με το Αλβανικό ΚόμμαΣήμερα 18:40 | Ειδήσεις

Το κόμμα της αλβανικής μειονότητας, με το οποίο η παράταξη Σιλιάνοφσκα επιδιώκει συμμαχία, διαχώρισε αμέσως τη θέση του.

Γενί Σαφάκ για επίσκεψη Μητσοτάκη: Να επανέλθει το θέμα του μουφτή ΘράκηςΣήμερα 18:17 | Ειδήσεις

Ο τουρκικός τύπος ασκεί πιέσεις για επάνοδο από το μηδέν, όλων των ζητημάτων τα οποία ρύθμιζε η Συνθήκη της Λωζάνης.

Ράμα: - Ομιλία: Η Μπουμπουλίνα, οι αρβανίτες και η... επίθεση φιλίαςΣήμερα 20:16 | Ειδήσεις

Το μείγμα συναδέλφωσης, σχολιασμού των εσωτερικών υποθέσεων της Ελλάδας και... κορώνων αμφιλεγόμενης ιστορίας, που εκφώνησε ο κ. Ράμα.

Αχαΐα – καταγγελία: 23χρονος βίασε 62χρονη σε χωράφιΣήμερα 23:37 | Τοπικά Νέα

Ο αλλοδαπός που φέρεται ως δράστης του βιασμού, συνελήφθη και αναγνωρίστηκε από την καταγγέλλουσα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χιού Τζάκμαν: Θα υποδυθεί τον Ρομπέν των Δασών σε μια “σκοτεινή” ιστορία00:00Αχαΐα – καταγγελία: 23χρονος βίασε 62χρονη σε χωράφι23:46“Παγιδευμένοι”: Τι θα δούμε την Δευτέρα και την Τρίτη (εικόνες)23:32Περιστέρι – Προμηθέας Πάτρας: Χιτσκοκικό… διπλό για τους Αχαιούς23:18Συντάξεις Ιουνίου: Πότε καταβάλλονται στους δικαιούχους23:05Ακράτα: Σύλληψη άντρα για σωρεία εμπρησμών22:52Η Κέιτ Χάντσον αποκάλυψε ότι παντρεύεται σύντομα22:38ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Αναπτέρωσε τις ελπίδες του για τον τίτλο ο “Δικέφαλος”22:25“Ψυχοκόρες”: Συγκλονιστικά τα νέα επεισόδια στον ΑΝΤ1 (εικόνες)22:11Βόρεια Μακεδονία - Σιλιάνοφσκα: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την πρόκληση21:58Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα21:44Λαμία: Σοβαρός τραυματισμός 14χρονης σε ποδοσφαιρικό αγώνα21:30Κολοσσός Ρόδου – Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους πρωταθλητές21:17Σεισμός στην Ηλεία21:03Κόντρα Τουρκίας - Ισραήλ για εμπόριο: Αποκύημα φαντασίας, δηλώνει η Άγκυρα20:49Μπλίνκεν - Ράφα: Η επιχείρηση του Ισραήλ δεν θα διαλύσει τη Χαμάς20:36Φλόριντα: Αστυνομικός πήγε σε λάθος διεύθυνση και σκότωσε στρατιωτικό!20:22Ράμα: - Ομιλία: Η Μπουμπουλίνα, οι αρβανίτες και η... επίθεση φιλίας20:08Αττική: Κλοπές απέτρεψαν οι περιπολίες της ΔΙΑΣ19:54Βουλιαγμένη: Οδηγός πήρε κλήσεις 20000 ευρώ σε μία διαδρομή19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο