LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 03 Ιανουαρίου 2024 19:41

Ιράν: Μακελειό με εκατοντάδες νεκρούς (εικόνες)

Το χρονικό της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης,η καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το εθνικό πένθος.

Ιράν - επίθεση - νεκροί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε "με τον πιο έντονο τρόπο" μια "τρομοκρατική ενέργεια", μετά την επίθεση που διαπράχθηκε στο Ιράν νωρίτερα σήμερα κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 103 άνθρωποι, στην Κερμάν, στο νότιο Ιράν.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον ιρανικό λαό", δήλωσε εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, καταγγέλλοντας τον "απίστευτα μεγάλο αριθμό" των θυμάτων μεταξύ των πολιτών. Οι δράστες της επίθεσης αυτής "θα πρέπει να λογοδοτήσουν", τονίζεται σε ανακοίνωση.

Εθνικό πένθος 

Η ιρανική κυβέρνηση κήρυξε αύριο Πέμπτη ημέρα εθνικού πένθους μετά τη διπλή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 103 νεκρούς, κοντά στον τάφο του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης Κάσεμ Σουλεϊμανί που δολοφονήθηκε το 2020, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Το χρονικό της επίθεσης 

Τουλάχιστον 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις που προκλήθηκαν από "τρομοκρατικές επιθέσεις" σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση. Οι επιθέσεις έγιναν στη διάρκεια τελετής στο Ιράν για την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας, το 2020, του κορυφαίου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί σε επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν σήμερα Ιρανοί αξιωματούχοι.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για μια πρώτη και στη συνέχεια για μια δεύτερη έκρηξη στη διάρκεια της τελετής στο κοιμητήριο όπου έχει ταφεί ο Σουλεϊμανί στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν.

"Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις", δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στην επαρχία Κερμάν, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ. Ο Μπαμπάκ Γεκταπαράστ, εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης του Ιράν, δήλωσε αργότερα πως 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Nournews ανέφερε νωρίτερα πως "φιάλες αερίου εξερράγησαν στον δρόμο που οδηγεί στο κοιμητήριο".

Η κρατική τηλεόραση έδειξε διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου να φροντίζουν τραυματίες στην τελετή, όπου εκατοντάδες Ιρανοί είχαν συγκεντρωθεί για την επέτειο του θανάτου του Σουλεϊμάν, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Ορισμένα πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι ο αριθμός των τραυματιών είναι πολύ μεγαλύτερος.

"Οι ομάδες μας ταχείας απόκρισης απομακρύνουν τους τραυματίες... Όμως υπάρχουν πλήθη που μπλοκάρουν δρόμους", δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Ρεζά Φαλάχ, επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου στην επαρχία Κερμάν.

Ποιός ήταν ο Σουλεϊμανί 

Ο Σουλεϊμανί θεωρούνταν η πιο ισχυρή προσωπικότητα στο Ιράν μετά τον Ανώτατο Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, πριν σκοτωθεί σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στο γειτονικό Ιράκ το 2020.

Το περιστατικό της Τετάρτης έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην περιοχή μετά τη δολοφονία του αναπληρωτή ηγέτη της υποστηριζόμενης από το Ιράν παλαιστινιακής ομάδας, Χαμάς, σε προφανή ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον Λίβανο.

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020, σε ηλικία 62 ετών, στη διάρκεια επίθεσης με αμερικανικό drone στο Ιράκ. Πρόσωπο-κλειδί του ιρανικού καθεστώτος, ήταν επίσης από τα πιο δημοφιλή δημόσια πρόσωπα στη χώρα.

Αφού υπηρέτησε στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988), ο Σουλεϊμανί ανήλθε γρήγορα στην κλίμακα της ιεραρχίας και έγινε επικεφαλής της Δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, που έχει επιφορτιστεί με τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα: Πατέρας έδωσε ξανά ζωή στην κόρη του!

“Το Πρωινό” - Καπουτζίδης: η συζήτηση με τον Μητσοτάκη για την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών (βίντεο)

Λάρισα: γυναίκα έστειλε πρωτοχρονιάτικα τον άνδρα της στο... κρατητήριο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πρόεδρος Παλαιστίνης: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν την επίθεση του Ισραήλ14:20“Peaky Blinders”: Πότε ξεκινάνε τα γυρίσματα της ταινίας14:06Υπουργικό Συμβούλιο: Τα θέματα της συνεδρίασης13:52Βρούτσης: Καμιά ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές13:38Μυστική συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο Λονδίνο13:24ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο “χάρτης πληρωμών” μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη13:10Θεσσαλονίκη: 40χρονη κατήγγειλε τον σύντροφό της ότι την ανάγκαζε να εκδίδεται και την κακοποιούσε12:56“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)12:42ΟΠΕΚΑ: Την Μεγάλη Τρίτη πληρώνονται 18 επιδόματα12:29Πέθανε ο Στράτος Σεφτελής12:15Κρήτη: Βράχος αποκολλήθηκε κι έπεσε σε αυτοκίνητο με 3 επιβάτες12:02“Αρένα”: Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών σε Σύρο, Τήνο, Κέρκυρα11:48Σιδηροδρομικό δίκτυο: 15 παρεμβάσεις για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του 11:35Μπάιντεν για Τραμπ: Έχω για αντίπαλο ένα ανήλικο παιδί11:21Μπάγερν Μονάχου – Κέιν: Ο “χρυσός” ειδικός όρος στο συμβόλαιο του11:07Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα, νοσηλεύονται με εγκαύματα πυροσβέστης και ένοικος10:54Τροχαίο δυστύχημα στη Λέσβο10:40Μητσοτάκης στα social media: Η αποχή από τις Ευρωεκλογές δεν είναι απάντηση10:27“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)10:13Άλφρεντ Χίτσκοκ: Ο ιστορικός σκηνοθέτης “μετρ του σασπένς”10:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο