LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 23 Δεκεμβρίου 2023 08:50

Κολομβία: Δολοφόνησαν δήμαρχο και αυτόχθονες

Στην Κολομβία, οι σφαγές είχαν 300 θύματα μέχρι στιγμής μέσα στο 2023.

Κολομβία - έκρηξη - βόμβα

Δήμαρχος και άλλοι πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους κορίτσι δεκαπέντε ετών, δολοφονήθηκαν σε δυο χωριστές επιθέσεις στη νοτιοδυτική Κολομβία, όπου οι παράνομες καλλιέργειες κόκας εξαπλώνονται, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο Έλμερ Αμπονία Ροδρίγκες, ο δήμαρχος της Γκουατσενέ, στον νομό Κάουκα, δολοφονήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, γνωστοποίησε η εισαγγελία της Κολομβίας μέσω X (του πρώην Twitter), διευκρινίζοντας πως κινητοποίησε «ειδικευμένη ομάδα για να εξιχνιαστεί» η δολοφονία του αιρετού, ο οποίος ήταν Αφροκολομβιανός.

Μερικές ώρες νωρίτερα, πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους έφηβη, δολοφονούνταν στην κοινότητα αυτοχθόνων Νάσα, στον δήμο Σανταντέρ ντε Κιλιτσάο, στη νοτιοδυτική Κολομβία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Περί τις 04:00, ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι του εκπαιδευτικού Τζον Φρέιμαν Ράμος και σκότωσαν και τα τρία μέλη της οικογένειάς του.

Εκτός από τον δάσκαλο, δολοφονήθηκαν η σύζυγός του Γισέλ Μένσα και η ανήλικη κόρη τους Γέλεν Ράμος, ανακοίνωσε ο σύλλογος συμβουλίων αυτοχθόνων στη βόρεια Κάουκα.

Λίγο αργότερα, ακόμη δυο άνδρες δολοφονήθηκαν σε κοντινό σπίτι στην ίδια κοινότητα αυτοχθόνων.

«Η κατάσταση είναι πολύ λεπτή για μας. Στην περιοχή μας έχουμε ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με καταστάσεις στις οποίες απειλείται η ζωή ηγετών κοινοτήτων αυτοχθόνων, δασκάλων, εργαζομένων σε κοινωνικές υπηρεσίες, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Απαιτούμε να εξιχνιαστούν αυτά τα εγκλήματα», τόνισε η Λούσι Αμπάρο Γκουσμάν, η δήμαρχος της Σανταντέρ ντε Κιλιτσάο, στον ραδιοφωνικό σταθμό Blu.

Στην περιοχή είναι γνωστό πως δρουν διαφωνούντες των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), που ξαναπήραν τα όπλα αφού απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, με την οποία η άλλοτε ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών της Λατινικής Αμερικής αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Στην Κολομβία, οι σφαγές -ταυτόχρονη δολοφονία τριών ή περισσοτέρων ανυπεράσπιστων ανθρώπων στην ίδια τοποθεσία, κατά τον ορισμό του ΟΗΕ-  είχαν 300 θύματα μέχρι στιγμής εντός 2023 κι έχουν φθάσει τις 93, σύμφωνα με το ανεξάρτητο ινστιτούτο INDEPAZ.

Ο σοσιαλδημοκράτης Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας ο οποίος ανήκει στην αριστερά, ανήγγειλε την 31η Δεκεμβρίου αμοιβαία κατάπαυση του πυρός με τις πέντε ισχυρότερες παράνομες ένοπλες οργανώσεις της χώρας, όμως ανέστειλε τη συμφωνία με το EMC —«Κεντρικό Γενικό Επιτελείο», η ισχυρότερη από τις ομάδες διαφωνούντων των πρώην FARC— τον Μάιο, όταν μέλη του κατηγορήθηκαν πως σκότωσαν τέσσερις νεαρούς αυτόχθονες επειδή αρνήθηκαν τη στρατολόγησή τους.

Ο πρόεδρος Πέτρο επιδιώκει να τερματίσει την ένοπλη σύρραξη που μαίνεται επί έξι δεκαετίες στην Κολομβία διεξάγοντας διαπραγματεύσεις με όλες τις ένοπλες οργανώσεις, ιδίως με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), καθώς και με διαφωνούντες των πρώην FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς και διάφορες συμμορίες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ναρκωτικά - Λιμενικοί: Η μετάθεση, η “ρουτίνα” και ο εθισμός

Οπαδική βία: τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και η είσοδος στα γήπεδα

Χριστούγεννα - Αγορές: Ποιες ώρες είναι ανοιχτά τα καταστήματα


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησίΣήμερα 22:32 | Ειδήσεις

Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στις Κυκλάδες λόγω της κακοκαιρίας, με τις μεγαλύτερες ζημιές να έχουν καταγραφεί στην Πάρο.

Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)Σήμερα 19:58 | Ειδήσεις

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, πριν από ένα χρόνο.

Τροχαίο στον Λαγκαδά: Η προφυλάκιση, η συγνώμη και η χρήση μεθαδόνηςΣήμερα 19:13 | Ειδήσεις

Η υπόθεση της άτυχης Χαράς, που σκοτώθηκε από τον μεθυσμένο οδηγό, που ήταν στο τιμόνι, παρ' ότι του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα, έχει μια ακόμη συγκλονιστική εξέλιξη.

Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες)Σήμερα 22:06 | Ειδήσεις

Στο δυστύχημα ενεπλάκη ένα κίτρινο φορτηγό, το οποίο έπεσε πάνω σε πεζούς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39Τροχαίο στον Λαγκαδά: Η προφυλάκιση, η συγνώμη και η χρήση μεθαδόνης 19:23Γυμνάσια – Λύκεια: Πότε λήγουν τα μαθήματα19:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο