LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 23 Δεκεμβρίου 2023 07:38

Τουρκία για θαλάσσιες ζώνες Κύπρου: παραβιάζονται τα δικαιώματά μας

"Η "ελληνοκυπριακή διοίκηση" να μην προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα" αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

Γεώτρηση - Μεσόγειος

Το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Κύπρου παραβιάζει τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ισχυρίζεται ότι πρόκειται για παράνομες πρωτοβουλίες χωρίς καμία ισχύ και ότι υπονομεύουν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Οντζού Κετσελί, «οι περιοχές που καθορίζονται στον ‘Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό’, ο οποίος βασίζεται σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προετοιμάζεται από όλα τα κράτη μέλη, παραβιάζει τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της "ΤΔΒΚ".

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει καταχωρήσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στη Μεσόγειο στα Ηνωμένα Έθνη ήδη από το 2004 και πιο πρόσφατα το 2020. Από την αρχή έχει δηλωθεί ότι μονομερείς πράξεις της "ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου", σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν θα γίνουν αποδεκτές και οι πρακτικές της χώρας μας στον τομέα αυτό συνεχίζονται σε αυτό το πλαίσιο. Αυτή τη φορά, η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να εκμεταλλευτεί την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό θεωρείται η τελευταία μάταιη προσπάθεια», αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και δικαιοδοσία στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Νήσου Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από το νησί. Οι παράνομες και οι εντελώς άπληστες πρωτοβουλίες της "ελληνοκυπριακής διοίκησης’" που είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα, δεν έχουν καμία ισχύ και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Οι προσδοκίες της Τουρκίας από τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν αλλάξει. Δεν πρέπει να αγνοούνται οι αρνητικές επιπτώσεις των ζητημάτων που αφορούν την θαλάσσια δικαιοδοσία κατά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Αναμένουμε όπως η "ελληνοκυπριακή διοίκηση" να ενθαρρυνθεί να αναπτύξει τη συνεργασία με την "ΤΔΒΚ" αποδεχόμενη ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δυνατή μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί, αντί να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα».

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Σάββατο με συννεφιές και τοπικές βροχές

Ναρκωτικά - Λιμενικοί: Η μετάθεση, η “ρουτίνα” και ο εθισμός

Ιατρικός Σύλλογος: Συμβουλές για υγιείς γιορτές χωρίς ιώσεις

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚυριάκος Πιερρακάκης: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για την προεδρία του EurogroupΣήμερα 18:56 | Ειδήσεις

Η εκλογή του νέου επικεφαλής θα γίνει από τους υπουργούς Οικονομικών των 20 κρατών της Ευρωζώνης στην επόμενη συνεδρίαση στις 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, με κάθε χώρα να έχει ίσο δικαίωμα ψήφου.

ΑΑΔΕ: 10+1 ερωτοαπαντήσεις για την χορήγηση της επιστροφής ενοικίου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενοικιαστέςΣήμερα 20:02 | Ειδήσεις

Οι οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για να διασφαλίσουν την ενίσχυση το 2026, όσοι την έχασαν φέτος.

Τέλλογλου για ΟΠΕΚΕΠΕ και επιδοτήσεις: Λιγότερα χρήματα θα πάρουν στα χέρια τους αγρότες και κτηνοτρόφοιΣήμερα 18:46 | Ειδήσεις

44.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα επανελεγχθούν. Ποιες περιοχές έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα;

Ουκρανία: Την παραίτησή του υπέβαλε ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράςΣήμερα 17:41 | Ειδήσεις

Οι υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς της Ουκρανίας πραγματοποίησαν έρευνα σήμερα το πρωί στην οικία του Άντριι Γερμάκ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΑΑΔΕ: 10+1 ερωτοαπαντήσεις για την χορήγηση της επιστροφής ενοικίου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενοικιαστές20:24Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:10Τέλλογλου για ΟΠΕΚΕΠΕ και επιδοτήσεις: Λιγότερα χρήματα θα πάρουν στα χέρια τους αγρότες και κτηνοτρόφοι19:54Αττική: Βεβαιώθηκαν 614 παραβάσεις σε 197 ελεγμένα φορτηγά οχήματα μετά από έλεγχο στο οδικό δίκτυο19:40Παρτιζάν: Τέλος ο αθλητικός διευθυντής Ζόραν Σάβιτς - Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση Ομπράντοβιτς19:26Κυριάκος Πιερρακάκης: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup19:12ΣΤΑΣΥ: Τετράωρη στάση εργασίας στις 29 Νοεμβρίου - Τι ώρα θα αναχωρήσουν οι τελευταίοι συρμοί18:58Μητσοτάκης στο TikTok - Επιστροφή ενοικίου: Η στέγαση είναι μείζον ζήτημα ειδικά για τους νέους18:44Δολοφονία στη Σαλαμίνα - "Αποκαλύψεις": Πάρε ό,τι θέλεις και φύγε - Συγκλονίζουν οι τελευταίες στιγμές της 75χρονης18:30Τζουμέρκα: Πάνω από 200 χιλιοστά βροχής σε τρεις μέρες - Το μεγαλύτερο "χτύπημα" από την κακοκαιρία Adel18:16Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης18:06Σαλαμίνα - "Αποκαλύψεις": Είχαν ξαναληστέψει τη γιαγιά μου και υποψιαζόταν τη νύφη της, λέει η εγγονή της 75χρονης 17:56Ουκρανία: Την παραίτησή του υπέβαλε ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς17:46Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:36Ευλογιά: Εντοπίστηκαν 3 περιστατικά παραβάσεων κανονισμών προστασίας της δημόσιας υγείας και της ζωικής παραγωγής17:26Θεσσαλονίκη: Με σταθερό ρυθμό οι δοκιμές του Μετρό προς Καλαμαριά17:16Ρωσία: Παρελήφθη το νέο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου - Θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα17:06ΥΠΑΑΤ: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα 3,7 δισ. που καταβάλλονται στους αγρότες το 202516:56ΑΑΔΕ: Επιστροφή ενός μηνιαίου ενοικίου για 9.000 δικαιούχους16:46Ψηφιακό Μητρώο: Παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2026 για την απογραφή ανελκυστήρων16:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο