LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 21 Δεκεμβρίου 2023 19:12 | Ανανέωση: 22 Δεκεμβρίου 2023 09:05

Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρισμό: Άνοιξαν οι αιτήσεις

Τι ορίζει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει το ζήτημα και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι.

Κλιματιστικό - air-condition

Από τα Γραφεία Τύπου των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών & Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά στη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό, για το χρονικό διάστημα 1.1.2024 έως 31.3.2024. Στο πλαίσιο αυτής, καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος της ενίσχυσης, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή της.

Την ΚΥΑ υπογράφουν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και Κωστής Χατζηδάκης, καθώς επίσης η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και οι Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και Θανάσης Πετραλιάς.

Οι δικαιούχοι

Ειδικότερα όσον αφορά στους δικαιούχους της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό, χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν).

Τα κριτήρια

Για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

Α Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, να ανέρχεται:

  • έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022.

Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.

Β Ακίνητης περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ύψος έκτακτης ενίσχυσης

Η έκτακτη ενίσχυση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου και χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

Για τη χορήγησή της αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν στους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, από σήμερα 21 Δεκεμβρίου του 2023 και μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2024, μέσω εφαρμογής στο myAADE ( https://www1.aade.gr/gsisapps/oilbftelectric/login/login.htm ), για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά την υποβολή του αιτήματος δηλώνουν, υπεύθυνα, τον αριθμό παροχής που αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία τους -κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος, ενώ η εν λόγω δήλωση δεν δύναται να μεταβληθεί εντός του χρονικού διαστήματος παροχής της έκτακτης ενίσχυσης.

Σημειώνεται πως δεν είναι αποδεκτή η αίτηση για αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τον οποίο έχει εγκριθεί επίδομα θέρμανσης, που αφορά στη χειμερινή περίοδο 2023-2024, από άλλες πηγές (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.). Επίσης, δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο ΑΦΜ».

Ειδήσεις σήμερα:

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Δεκεμβρίου

Αττικόν: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε τη νέα ΜΑΦ

Bόρεια Θάλασσα: Θρίλερ με κρουαζιερόπλοιο εν μέσω καταιγίδας

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ισραήλ-Γάζα: Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία11:34Συγγρού: Σύγκρουση μοτοσικλέτας με Ι.Χ - Σοβαρά τραυματισμένος ο αναβάτης 11:20Θεσσαλονίκη: 41χρονος συνελήφθη για εισαγωγή στη χώρα 23 κιλών κάνναβης11:06Μοναστηράκι: 54χρονος κυκλοφορούσε με τσεκούρι…και παρενοχλούσε επιβάτες λεωφορείου10:52Κακοποιημένη έγκυος με τραύματα από πιρούνι στο Αττικό - «Πρόσπάθησε να της βγάλει τα μάτια»10:38Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε επεισόδιο οπαδικής βίας – Δικογραφία για τρεις νεαρούς10:24Μουντιάλ 2026: Προκρίθηκε και μαθηματικά η Αίγυπτος 10:08Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη09:53Θεοδωρικάκος στον ΑΝΤ1: Με νομοθετική ρύθμιση, για βασικά προϊόντα, θα αναγράφεται όχι μόνο η τιμή πώλησης, αλλά και η πρώτη τιμή παραγωγής09:39Βαγγέλης Παυλίδης: Θα παίξουμε και για τον Μπάλντοκ09:25Κασσελάκης στον ANT1: Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι ανοιχτό στον Αλέξη Τσίπρα09:11Κοπέρνικος: Ο Σεπτέμβριος του 2025 ο τρίτος θερμότερος στα χρονικά08:57Εμπρησμός σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στον Βύρωνα (βίντεο)08:43Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο παρέσυρε 12χρονο στην περιοχή της Χαριλάου - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο08:29Επιθεώρηση Εργασίας: Τι δείχνουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης 2024 για τη βία και την παρενόχληση στην εργασία08:15Μπάσκετ- Άρης: Σιάο: Ήταν υπέροχη ατμόσφαιρα08:01Διπλωματικές πηγές: Σκληρή απάντηση της Αθήνας στη Ζαχάροβα07:48Γάζα: Η πολιτική προστασία κάνει λόγο για βομβαρδισμούς αφού ανακοινώθηκε το κλείσιμο συμφωνίας07:35Τσε Γκεβάρα: Η εκτέλεση, τα τελευταία λόγια και η μυστική ταφή του07:21Missing alert για την εξαφάνιση ανήλικης07:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο