LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 14 Δεκεμβρίου 2023 18:27

Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους πολύποδες στην χοληδόχο κύστη και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

HHG - Δαρωμ

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλιακής χώρας. Λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για τη χολή, μια ουσία που παράγεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη προτού απελευθερωθεί στο πεπτικό σύστημα (δωδεκαδάκτυλο) για να βοηθήσει στην πέψη των τροφών, ιδίως των λιπαρών.

«Η χοληδόχος κύστη, κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να παρουσιάσει διάφορα προβλήματα όπως: πολύποδες, χολολιθίαση (πέτρες στη χολή), φλεγμονή, ή άλλες παθήσεις. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλή φαρμακευτική αγωγή ή αρκεί και μόνο μια απλή παρακολούθηση διότι δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, γνωστή και ως χολοκυστεκτομή», επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Δαρώμ Διευθυντής Χειρουργός στο Metropolitan Hospital.

Τι είναι οι πολύποδες χοληδόχου κύστης;

«Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης είναι βλεννογονικές προσεκβολές οι οποίες προβάλλουν μέσα στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης και δομικά σχηματίζονται είτε από υπερπλασία, δηλαδή αύξηση του μεγέθους των κυττάρων του ίδιου του οργάνου, είτε από εναπόθεση χοληστερόλης στα τοιχώματα της χοληδόχου κύστης. Οι πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις και συχνά ανακαλύπτονται κατά τύχη κατά τη διάρκεια ενός απλού υπερηχογραφήματος στην κοιλιά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πολύποδες χοληδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως απόφραξη του αυλού της χοληδόχου κύστης, πόνο στην περιοχή της και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Η συχνότητα εμφάνισης πολυπόδων στη χοληδόχο κύστη στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται μεταξύ 1% και 7%», σημειώνει.

Ποια είναι τα συχνότερα είδη πολυπόδων χολής;

Τα συχνότερα είδη πολυπόδων χολής είναι:

  • χοληστερινικοί πολύποδες (60% του συνόλου)
  • αδενομυώματα (25%)
  • φλεγμονώδεις πολύποδες (10%)
  • αδενώματα (5%)

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης των πολυπόδων χολής;

Ορισμένοι παράγοντες που θεωρούνται υπεύθυνοι για την πάθηση είναι:

  • Η ηλικία
  • Η παχυσαρκία
  • Η κληρονομική προδιάθεση
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης

Ένας σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση ενός κακοήθους πολύποδα χοληδόχου κύστης αποτελεί, η μεγάλου (κυρίως) μεγέθους πέτρα (χολόλιθος) που παραμένει για χρόνια και προκαλεί χρόνιο ερεθισμό του εσωτερικού τοιχώματος της χοληδόχου κύστης.

Ποια είναι τα συμπτώματα των πολυπόδων χολής;

Οι μικροί σε μέγεθος πολύποδες χοληδόχου κύστης είναι σχεδόν πάντα ασυμπτωματικοί και δεν παρουσιάζουν καμία ενόχληση. Έχουν μια ύπουλη διαδρομή για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρις ότου μεγαλώσουν τόσο, όσο να προκαλέσουν φαινόμενα απόφραξης του αυλού της χοληδόχου κύστης με συμπτώματα όπως: έντονος μεταγευματικός μετεωρισμός (φούσκωμα στην κοιλιά), με ή χωρίς πόνο κυρίως στο επιγάστριο και στο δεξιό υποχόνδριο (δεξιά κάτω από τα πλευρά), με ή χωρίς συνοδό ναυτία και έμετο.

Πώς ανακαλύπτει κάποιος την ύπαρξή των πολυπόδων χολής;

Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης πολύ συχνά ανακαλύπτονται κατά τύχη κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων, κυρίως μέσω υπερηχογραφήματος. «Το υπερηχογράφημα είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος για τον εντοπισμό των πολυπόδων χοληδόχου κύστης. Αν παρατηρηθούν πολύποδες κατά τη διάρκεια αυτών των εξετάσεων, ο γιατρός θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα συζητήσει τον κατάλληλο τρόπο διαχείρισης, που μπορεί να περιλαμβάνει την παρακολούθηση της κατάστασης, την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, ή την διενέργεια άλλων ιατρικών εξετάσεων, ανάλογα με τη σοβαρότητα του θέματος» διευκρινίζει ο κ. Δαρώμ.

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι πολύποδες χοληδόχου κύστης για την υγεία μας;

«Συνήθως οι πολύποδες χοληδόχου κύστης δεν είναι επικίνδυνοι. Μεγέθη κάτω των 6-7 χιλιοστών σε πολύποδες θεωρούνται ακίνδυνοι. Ωστόσο, η επικινδυνότητα σχετίζεται κυρίως με το μέγεθος και το χρόνο διπλασιασμού αυτού του μεγέθους, αλλά και με χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία του ασθενή (αν είναι πάνω από 50 ετών), αν ο πολύποδας συνυπάρχει με πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα και αν το εστιακό πάχος του τοιχώματος είναι πάνω από 4 χιλιοστά. Γι’ αυτόν το λόγο, ακόμη και οι πολύ μικροί πολύποδες πρέπει υποχρεωτικά να ελέγχονται με υπέρηχο σε τακτά χρονικά διαστήματα και αν παρατηρηθεί ότι μεγαλώνουν και ειδικά αν μεγαλώνουν με ρυθμό πάνω από 2 χιλιοστά το εξάμηνο, χρειάζονται άμεσα χειρουργική αντιμετώπιση» τονίζει ο χειρουργός.

Πότε πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά οι πολύποδες χοληδόχου κύστης;

Η αφαίρεση ενός χολικού πολύποδα προσδιορίζεται κυρίως από το μέγεθος και τη σύστασή του:

  • Όταν ο πολύποδας έχει διάμετρο 20 χιλιοστά, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος κακοήθειας, και, συνεπώς, απαιτείται άμεση χολοκυστεκτομή
  • Για πολύποδες με διάμετρο από 7 έως 20 χιλιοστά, συνιστάται χολοκυστεκτομή, καθώς θεωρούνται ως δυνητικά κακοήθεις.
  • Οι πολύποδες με διάμετρο μέχρι 7 χιλιοστά συνήθως είναι καλοήθεις και δεν απαιτείται η αφαίρεσή τους. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, είναι απαραίτητος ο επαναληπτικός έλεγχος με υπερηχογράφημα ανά εξάμηνο για το πρώτο διάστημα των δυο ετών από την διάγνωση τους και στη συνέχεια ανά έτος.

Με ποια χειρουργική μέθοδο αντιμετωπίζονται οι πολύποδες χοληδόχου κύστης;

HHG - Δαρωμ«Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή (αφαίρεση χοληδόχου κύστης λαπαροσκοπικά), αποτελεί μια εξαιρετικά ασφαλή διαδικασία. Η επέμβαση γίνεται πάντα υπό γενική αναισθησία και ο χειρουργός χρησιμοποιεί μικρή κάμερα και εξειδικευμένα εργαλεία για να αποκολλήσει και να αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη μέσω μικρών οπών», εξηγεί ο κ. Δαρώμ, αναφέροντας τα πλεονεκτήματα της μεθόδου:

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, ξεχωρίζει η άνευ πόνου μετεγχειρητική πορεία του ασθενή.
Συγκεκριμένα:

  • Ο ασθενής χρειάζεται νοσηλεία για 24 ώρες (ή και λιγότερο)
  • Είναι σε θέση να κινηθεί αμέσως μετά την επέμβαση
  • Μπορεί να τραφεί αμέσως το ίδιο βράδυ με ένα ελαφρύ, μη λιπαρό γεύμα
  • Επιστρέφει στην καθημερινή του ζωή σε περίπου 3 ημέρες
  • Δεν υφίσταται μετεγχειρητικό πόνο
  • Δεν υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί, εκτός από μια ειδική διατροφή τις πρώτες δύο εβδομάδες
Τα χειρουργεία του Metropolitan Hospital είναι εξοπλισμένα με εξειδικευμένα εργαλεία - μηχανήματα λαπαροσκόπισης τελευταίας τεχνολογικής γενιάς και προσφέρουν ολοκληρωμένες και εξειδικευμένες υπηρεσίες για όλες τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και για όλες τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος, με έμφαση στις παθήσεις ήπατος, στομάχου, χοληφόρων, παγκρέατος και παχέος εντέρου. Το Metropolitan Hospital έχει δεσμευτεί να παρέχει κατανοητές και προσβάσιμες πληροφορίες στους ασθενείς, έτσι ώστε αυτοί, σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο χειρουργό, να είναι σε θέση να επιλέξουν την κατάλληλη θεραπεία. Ο ενημερωμένος ασθενής αποτελεί προτεραιότητα για το Metropolitan Hospital, ώστε να υπάρχει επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αποτελέσματος.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: “Η Ελλάδα είναι ισχυρό κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ”Σήμερα 20:32 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του με τον Robert D. Kaplan στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Λάρισα: Στη Δικαιοσύνη ο καθηγητής που κατηγορείται για ασέλγεια σε μαθήτριαΣήμερα 17:39 | Ειδήσεις

Η μαθήτρια μαζί με τους γονείς της, κατήγγειλε ότι ο καθηγητής, προχωρούσε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της, μέσα στο σχολείο.

Κορονοϊός – γρίπη: Πόσοι πέθαναν την τελευταία εβδομάδαΣήμερα 17:01 | Ειδήσεις

Μείωση παρουσιάζουν τόσο τα κρούσματα του κορονοϊού, όσο και αυτά της γρίπης.

Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίουΣήμερα 18:10 | Ειδήσεις

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει μαξιμαλιστικές τις απαιτήσεις της Ελλάδας και ισχυρίζεται ότι οι δραστηριότητες γίνονται για σκοπούς πρόκλησης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Απειλούμενες Χελώνες 100 ετών έγιναν γονείς για πρώτη φορά 23:01Φεστιβάλ Καννών: Ανακοινώθηκαν οι 19 συμμετοχές22:48Ρονάλντο: Σκοράρει… και στον κινηματογράφο22:34Ιταλία: Η Prada εξαγοράζει τον οίκο μόδας Versace22:21Τι είναι ο αυτισμός με απλά λόγια22:07“Πόλεμος” για τις λεωφορειολωρίδες - Τί ζητούν οι οδηγοί ταξί;21:54Μόντε Κάρλο: Ο Τσιτσιπάς πέρασε με περίπατο… στους “8”21:40Λονδίνο: Ανοίγει ξανά το θρυλικό Studio One στα Abbey Road21:26Καιρός: Με συννεφιά θα κυλήσει η Παρασκευή21:13Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη μέλος διεθνικής εγκληματικής ομάδας που εισήγαγε στη χώρα κάνναβη μέσω ταχυδρομικών δεμάτων21:00Λάρισα: Στη Δικαιοσύνη ο καθηγητής που κατηγορείται για ασέλγεια σε μαθήτρια20:45Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα είναι ισχυρό κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ”20:32Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανάκαμψη με εντυπωσιακή άνοδο20:18Περού: 21χρονος ποδοσφαιριστής έχασε τη ζωή του μετά από σύγκρουση με αντίπαλο τερματοφύλακα (βίντεο)20:05Λονδίνο: Τοιχογραφία μεταπολεμικού καλλιτέχνη σώθηκε από κατεδάφιση19:51Μεγάλος διαγωνισμός F1 από το ΑΝΤ1+: Ένας τυχερός νικητής θα ταξιδέψει στο Grand Prix της Ίμολα19:39Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου19:26THEA MARRE: Το κρυμμένο στολίδι της Μάνης19:11Τέμπη: Αναβρασμός μεταξύ των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα (βίντεο)19:00Γιώργος Λάνθιμος: “Ανακριβή και παραπλανητικά δημοσιεύματα” για το μπλόκο στα γυρίσματα στην Ακρόπολη18:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο