LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 14 Δεκεμβρίου 2023 09:22 | Ανανέωση: 14 Δεκεμβρίου 2023 10:24

Ελληνοτουρκικά - Γκιουλέρ: Θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα, αλλά...

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε στην ολομέλεια της τουρκικής Βουλής ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. 

Γιασάρ Γκιουλέρ

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της τουρκικής βουλής, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ είπε ότι «βιώνουμε μια θετική περίοδο στις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των επισκέψεων και των συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν μετά τη μεγάλη καταστροφή από το σεισμό, που συνέβη στη χώρα μας. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε αυτήν τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα μέσω συνομιλιών και συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο».

Ο  Γιασάρ Γκιουλέρ, ανέφερε ότι στόχος της Άγκυρας είναι να επιλυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και στο πνεύμα της συμμαχίας. 

Δήλωσε ωστόσο ότι δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να τεθούν σε κίνδυνο τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, ενόσω καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί μια ειρηνική λύση. 

«Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι βρήκε ανταπόκριση η εποικοδομητική στάση που επιδείξαμε κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με τους συνομιλητές μας στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου μας στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. 

Στο πλαίσιο της ‘Διακήρυξης των Αθηνών’ που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, στοχεύουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και της θετικής ατζέντας», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Γενί Σαφάκ: Οι σπόροι της ειρήνς συνεχίζουν να φυτρώνουν

Οι σπόροι της ειρήνης που σπάρθηκαν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας συνεχίζουν να φυτρώνουν.  Μετά τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και τη συνεργασία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα συναντηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους. Πέρα από τη συνάντηση των ηγετών, θα συναντώνται συχνά και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

 Θα συνεχιστούν οι συναντήσεις

 Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο και τις τεχνικές συναντήσεις για τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αναμένεται να γίνουν συγκεκριμένα βήματα πριν από τη συνεδρίαση της Ανώτατης Επιτροπής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία το 2024. Ο πρόεδρος Ερντογάν μετά από 6 χρόνια πραγματοποίησε μια κρίσιμη επίσκεψη στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα.

 Θα υλοποιηθεί η διακήρυξη

Η επίσκεψη Ερντογάν ποτέλεσε το πρώτο βήμα για να σπάσει ο πάγος μεταξύ των δύο χωρών.  Η "Διακήρυξη των Αθηνών για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία" που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα λάβει σάρκα και οστά τις επόμενες ημέρες.  Η διακήρυξη είναι μια απτή αντανάκλαση της νέας σελίδας που άνοιξε μεταξύ των δύο χωρών με την αμοιβαία αντίληψη του Καζάν-Καζάν στις διμερείς σχέσεις. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι με αυτή τη διακήρυξη θα ενισχυθεί η συνεννόηση με την Ελλάδα και θα δοθεί μια προοπτική για το μέλλον.

Θα ενισχυθούν οι δίαυλοι διαλόγου

Ο διμερής μηχανισμός που αποτελείται από εκπροσώπους των δύο χωρών θα συνεχίσει επίσης τις εργασίες του. Οι δίαυλοι διαλόγου που θα ανοίξουν εκ νέου σε όλα τα επίπεδα θα αναπτυχθούν στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτή η θετική δυναμική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη θα συνεχιστεί από κοινού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία την άνοιξη.  Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: Πρόωρο μωρό βγήκε νικητής μετά από 159 ημέρες στην θερμοκοιτίδα!

Καιρός - Πέμπτη: βροχές, ισχυροί νοτιάδες και άνοδος θερμοκρασίας

Βοτανικός: Νεκρός μετά από φωτιά σε αποθήκη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης - Ερντογάν: Η “χημεία”, η Μονή της Χώρας και οι δηλώσειςΣήμερα 07:29 | Ειδήσεις

Οι προσδοκίες από το ραντεβού των δύο ηγετών στην Άγκυρα. Που και πως αναμένεται να τεθεί επί τάπητος. Ποιοι είναι οι στόχοι της ελληνικής αποστολής.

Γλυκά Νερά: Λεωφορείο έπεσε σε στάση λεωφορείου και στύλο ηλεκτροδότησης (εικόνες)Σήμερα 07:02 | Ειδήσεις

Το λεωφορείο διέγραψε μια "τρελή πορεία" και κινούμενο εκτός ελέγχου κατέληξε πάνω στην κολώνα φωτισμού, στην Λεωφόρο Λαυρίου.

Βόρεια Μακεδονία: Η κίνηση Σιλιάνοφσκα έφερε ρήξη με το Αλβανικό ΚόμμαΧθες 18:40 | Ειδήσεις

Το κόμμα της αλβανικής μειονότητας, με το οποίο η παράταξη Σιλιάνοφσκα επιδιώκει συμμαχία, διαχώρισε αμέσως τη θέση του.

Πούτιν: Ο Σοϊγκού, η αποπομπή και το νέο πόστοΣήμερα 06:22 | Ειδήσεις

Ο επί σειρά ετών ΥΕΘΑ και στενός συνεργάτης του Πούτιν, δύο χρόνια μετά από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, αποπέμφθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μάτι: Η δικαίωση δεν ήρθε ποτέ για τους συγγενείς των θυμάτων07:44Μητσοτάκης - Ερντογάν: Η “χημεία”, η Μονή της Χώρας και οι δηλώσεις07:31Ρώμη - Σάκκαρη: Η αντίπαλος στις “16”07:17Γλυκά Νερά: Λεωφορείο έπεσε σε στάση λεωφορείου και στύλο ηλεκτροδότησης (εικόνες)07:04Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα06:50ΠΣΖ - Μπαπέ: “Αντίο” στο Παρίσι με... ήττα για την πρωταθλήτρια Γαλλίας (εικόνες)06:36Πούτιν: Ο Σοϊγκού, η αποπομπή και το νέο πόστο06:23Καιρός: τοπικές βροχές και καταιγίδες την Δευτέρα06:09Χιού Τζάκμαν: Θα υποδυθεί τον Ρομπέν των Δασών σε μια “σκοτεινή” ιστορία00:00Αχαΐα – καταγγελία: 23χρονος βίασε 62χρονη σε χωράφι23:46“Παγιδευμένοι”: Τι θα δούμε την Δευτέρα και την Τρίτη (εικόνες)23:32Περιστέρι – Προμηθέας Πάτρας: Χιτσκοκικό… διπλό για τους Αχαιούς23:18Συντάξεις Ιουνίου: Πότε καταβάλλονται στους δικαιούχους23:05Ακράτα: Σύλληψη άντρα για σωρεία εμπρησμών22:52Η Κέιτ Χάντσον αποκάλυψε ότι παντρεύεται σύντομα22:38ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Αναπτέρωσε τις ελπίδες του για τον τίτλο ο “Δικέφαλος”22:25“Ψυχοκόρες”: Συγκλονιστικά τα νέα επεισόδια στον ΑΝΤ1 (εικόνες)22:11Βόρεια Μακεδονία - Σιλιάνοφσκα: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την πρόκληση21:58Λαμία: Σοβαρός τραυματισμός 14χρονης σε ποδοσφαιρικό αγώνα21:30Κολοσσός Ρόδου – Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους πρωταθλητές21:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο