LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: 09 Δεκεμβρίου 2023 19:45

Βρετανία: έλατο με... ενοίκιο για πιο οικολογικά Χριστούγεννα

«Νοικιάστε το, ποτίστε το και φέρτε το πίσω μετά τα Χριστούγεννα», είναι το "μότο" του εμπνευστή της ιδέας στο Λονδίνο.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ - ΤΖΑΚΙ

Τα Χριστούγεννα έχουν σχεδόν φθάσει, η κορύφωση της σεζόν για τον Τζόναθαν Μέρνς, ο οποίος από το 2017 ενοικιάζει έλατα στη Βρετανία στην πολύ χαρούμενη πελατεία του, που ξαναβρίσκει κάθε χρόνο το έλατό της, στο οποίο δίνει ακόμα και… όνομα.

Σε μια προηγούμενη ζωή, ο Τζόναθαν Μερνς εργαζόταν στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σκωτίας, για την οποία είχε πάει και ζούσε στην Αφρική. Όμως, το 2017, ξεκίνησε την επιχείρησή του "London Christmas Tree Rental". Ήταν, όπως θυμάται ο ίδιος, σήμερα σε ηλικία 49 ετών, ένα είδος ψυχοθεραπείας.

Αυτή η ιδέα να νοικιάζει χριστουγεννιάτικα έλατα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στο δυτικό Λονδίνο, αφηγείται στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είδα όλα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που είχαν κοπεί, εγκαταλελειμμένα στους δρόμους. Είπα στον εαυτό μου ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό».

Στους πελάτες του εξηγεί πόσο απλό είναι να νοικιάσει κανείς ένα χριστουγεννιάτικο έλατο: «νοικιάστε το, ποτίστε το και φέρτε το πίσω μετά τα Χριστούγεννα». Αυτό επιτρέπει να μειώσουμε τα απορρίμματα, υπογραμμίζει.

«Προσφέρουμε στους πελάτες τη δυνατότητα να νοικιάσουν ένα ζωντανό δέντρο που έχει αναπτυχθεί σε γλάστρα και να παίρνουν το ίδιο δέντρο κάθε χρονιά», διευκρίνισε ο Τζόναθαν Μερνς. Μετά τα Χριστούγεννα, το δέντρο τοποθετείται σε ένα αρδευόμενο σύστημα, σε ένα αγρόκτημα στο Κάτσγουολντς, στο δυτικό Λονδίνο.

Μηδενικά Απορρίμματα

Όταν οι πελάτες θέλουν τα ίδιο δέντρο την επόμενη χρονιά, μια μικρή ετικέτα κρέμεται στο έλατο. Ορισμένοι του δίνουν ένα όνομα: "Bruce the Spruce" (Ο Μπρους το Έλατο) ή "Mr Sparkles" (ο Κύριος Λάμψη). «Η χαρά είναι μεγάλη όταν βλέπουμε τα παιδιά να επιστρέφουν και να ξαναβρίσκουν το δέντρο τους, το οποίο έχει σίγουρα μεγαλώσει λίγο!», περιγράφει ο 49χρονος. Ορισμένοι αναζητούν και ξαναπαίρνουν το ίδιο έλατο εδώ και 5 χρόνια.

Ένα δέντρο 1,5 μέτρου κοστίζει 60 λίρες (70 ευρώ).

Όμως, ο Τζόναθαν Μερνς προτείνει επίσης δέντρα και σε νέους πελάτες.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να νοικιάσουν το έλατό τους για τα Χριστούγεννα», λέει με χαρά. Όμως, η μικρή επιχείρησή του έχει τόσο μεγάλη επιτυχία που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

«Τα δέντρα φεύγουν πραγματικά γρήγορα».

Η Άμπερ, μια 25χρονη διευθύντρια ενός καταστήματος μηδενικών απορριμμάτων, έφθασε πολύ αργά πέρυσι. Όλα τα δέντρα είχαν νοικιαστεί από τον Οκτώβριο. Φέτος, έσπευσε να πάρει το δέντρο της από τις αρχές του φθινοπώρου.

«Θέλουμε πραγματικά ένα χριστουγεννιάτικο έλατο προκειμένου να μην σπαταλάμε και να πετάμε άσκοπα», τόνισε.

Μεταξύ των πελατών, ο Τζο Πότερ, ηλικίας 36 ετών, εξηγεί ότι θα ήθελε «ένα πραγματικό χριστουγεννιάτικο έλατο, όμως κάτι πιο ανθεκτικό». Όμως, «υπάρχουν τόσα σκουπίδια που πετιούνται κάθε χρόνο (…). Είναι κάτι που απασχολεί πολύ την οικογένειά μου».

«Δεν θέλουμε ένα ψεύτικο έλατο, (…) όμως ούτε θέλουμε να αγοράσουμε ένα που θα πετάξουμε έπειτα από λίγες εβδομάδες», υποστηρίζει η Αθηνά Σολάκη, 36 ετών.

Ο Άλεξ Τούτι, ένας δικηγόρος 42 ετών, νιώθει χαρούμενος που βρήκε ξανά το δέντρο του, τη "Felicia", η οποία πέρασε τα πρώτα της Χριστούγεννα στην οικογένεια Τούτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Πόσο μεγάλωσε!», είπε προτού την πάρει μαζί του.

Ειδήσεις σήμερα:

Όλιβερ – Δήμαρχος Αράχωβας: Δεν μας ενδιαφέρει αν δεν έρχονται, αλλά να βρούμε τον δολοφόνο

Ρέντης - Επίθεση σε αστυνομικό: τα ηχητικά ντοκουμέντα και τα ευρήματα (βίντεο)

Ερντογάν για ΟΗΕ: Το ΣΑ έχει μετατραπεί σε Συμβούλιο προστασίας του Ισραήλ


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπίσκεψη της Γκίλφοϊλ στη Βουλή – Συναντήθηκε με τον Νικήτα Κακλαμάνη (εικόνες)Σήμερα 17:27 | Ειδήσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού ευχάριστε την Αμερικανίδα πρέσβειρα για την επίσκεψη της στο ελληνικό Κοινοβούλιο της χάρισε ένα μεταξωτό μαντήλι για την ίδια, αλλά και μία γραβάτα με μικρούς τσολιάδες για τον γιό της.

Διακοπή κυκλοφορίας στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότησηΣήμερα 17:54 | Ειδήσεις

H κυκλοφορία διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο - Εθνική Άμυνα.

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν και πάλι το ρεύμα προς την πόλη οι αγρότες στα διόδια των ΜαλγάρωνΣήμερα 18:54 | Ειδήσεις

Το ρεύμα προς Αθήνα παραμένει κλειστό από την 1/12 στις 12 το μεσημέρι.

Κακοκαιρία: Σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE» εννιά ΠεριφέρειεςΣήμερα 17:20 | Ειδήσεις

Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα είναι κατά διαστήματα ιδιαιτέρως ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ANT1 Sports: "Μάχες" στη League Phase του Κυπέλλου Ελλάδας20:10Αγροτικές κινητοποιήσεις: Κλειστό το τελωνείο Ευζώνων19:56Σέρρες: Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας με Βουλγαρία έφτασαν με τα τρακτερ τους οι αγρότες19:42Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε την στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις και τη βιομηχανία19:28Κύπελλο Ελλάδας: Τιτανομαχία στο Χαριλάου - Τα κρίσιμα ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής 19:14Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν και πάλι το ρεύμα προς την πόλη οι αγρότες στα διόδια των Μαλγάρων19:04Ηράκλειο: Συνελήφθη ζευγάρι μετά από καταγγελία ότι κακοποιούσαν τα οχτώ ανήλικα παιδιά τους18:50Χωρίς ταξί η Αθήνα μέχρι την Παρασκευή: Παρατείνεται η απεργία18:36Κακοκαιρία: Σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE» εννιά Περιφέρειες18:22Φωτιά σε εστιατόριο στο Νέο Κόσμο18:08Διακοπή κυκλοφορίας στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση17:54Επίσκεψη της Γκίλφοϊλ στη Βουλή – Συναντήθηκε με τον Νικήτα Κακλαμάνη (εικόνες)17:49"Αποκαλύψεις": Όσα δήλωσε μέσα από τις φυλακές ο γιός του θύματος που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του πατέρα του17:35Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:21Χατζηδάκης - Γκίλφοϊλ: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ 17:07Ο Κωνσταντίνος Αργυρός... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου16:53Τρίκαλα: Μπλόκο από τους αγρότες στα διόδια του Λόγγου στον Ε65 – Ποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν16:39Ευρωπαίοι "γίγαντες" κάνουν...σειρά για τον Χρήστο Μουζακίτη16:25Χαλκιδική: Στον κόμβο της Τρίγλιας συγκεντρώνονται αγρότες και κτηνοτρόφοι16:11Απεργία ταξί: Ένταση έξω από το υπουργείο Μεταφορών (εικόνες)15:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο