LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 08 Δεκεμβρίου 2023 22:43 | Ανανέωση: 08 Δεκεμβρίου 2023 22:47

Μητσοτάκης - Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ολλανδίας: Συμφώνησαν κοινή γραμμή για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (εικόνες)

Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες για το μεταναστευτικό, τη διε΄ρευνση της ΕΕ, τον προϋπολογισμό και τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΡΟΥΤΕ\

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Χάγη με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους ήταν η ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που περιλαμβάνει την Ουκρανία, την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και την προσαρμογή που πρέπει να γίνει και τα θέματα της διεύρυνσης. «Μας απασχολεί ιδιαίτερα η διεύρυνση όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και εσάς» είπε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να ενισχυθούν οι πόροι για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Mαρκ Ρούτε αντάλλαξαν απόψεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Ρούτε για τη χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την υπογραφή της διακήρυξης περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΡΟΥΤΕ

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης με τον κ. Ρούτε να αναφέρει «θυμάμαι τις συζητήσεις το 2011, το 2012 και το 2015, ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί».

Κατά την έναρξη της συνάντησης, οι δύο ηγέτες είχαν τον παρακάτω εγκάρδιο διάλογο:

Μαρκ Ρούτε: «Θέλω να καλωσορίσω τους αγαπητούς μου φίλους και τον ομόλογό μου από την Ελλάδα εδώ στο γραφείο μου. Νομίζω ότι είναι η δεύτερη φορά που σας φιλοξενώ εδώ, και ήμουν καλεσμένος σας τον Νοέμβριο του 2021. Είμαστε στενοί σύμμαχοι. Συνεργαζόμαστε στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε παρόμοιες θέσεις σε πολλά ζητήματα. Σε διμερές επίπεδο, νομίζω ότι έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Διατρέχοντας την ατζέντα, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχαν πολλά σημεία στα οποία έχουμε προβλήματα, αλλά αντιθέτως πολλά σημεία συνεργασίας.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΡΟΥΤΕ

Πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό που έχουμε αυτή τη συνάντηση, διότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ένα αρκετά κρίσιμο ευρωπαϊκό συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν, προφανώς, η Ουκρανία, ο προϋπολογισμός της ΕΕ, που συνδέεται επίσης με τα χρήματα για την Ουκρανία, αλλά προφανώς και το θέμα της διεύρυνσης. Ελπίζουμε να λάβουμε μια θετική απόφαση σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα.

Βέβαια, θέλω επίσης να ακούσω από εσάς αργότερα απόψε, για τις επιτυχημένες συνομιλίες σας χθες, τουλάχιστον αυτό ανέφερε ο Τύπος, πολύ επιτυχημένες συνομιλίες με την Τουρκία. Όλα αυτά τα θέματα θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αλλά και πάλι, Κυριάκο, σε ευχαριστώ πραγματικά για την επίσκεψή σου. Είναι πραγματική τιμή για μένα. Επίσης θα περάσουμε ένα ευχάριστο βράδυ, με σκληρή δουλειά, πρώτα απ' όλα, αλλά πιστεύω ευχάριστο».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σε ευχαριστώ πολύ, Mαρκ, για τη φιλοξενία. Θυμάμαι την πρώτη φορά που ήρθα σε αυτό το γραφείο, είχα μόλις είχα εκλεγεί πρωθυπουργός, το 2019. Είχα θέσει ως στόχο να έρθω και να σας επισκεφθώ σε ένα από τα πρώτα μου ταξίδια στο εξωτερικό. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από τότε που ήμουν εδώ όσον αφορά στις οικονομικές μας επιδόσεις».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΡΟΥΤΕ

Mαρκ Ρούτε: «Έκτοτε, και θα έπρεπε να το είχα αναφέρει αυτό, έχετε αφήσει πίσω τις μη επενδυτικές διαβαθμίσεις. Συγγνώμη, θα έπρεπε να είχα αναφέρει ότι τώρα η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης».

Mαρκ Ρούτε: «Θυμάμαι τις συζητήσεις το 2011, το 2012 και το 2015, ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το επισημαίνουμε επειδή ήσασταν παρόντες καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης και πιστεύω ότι είναι καλό, ιδίως για τους πιο έμπειρους συναδέλφους στο Συμβούλιο, να σημειώνεται η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα. Επιστρέψαμε στην κανονικότητα και αυτό για εμάς, φυσικά, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα.

Βέβαια, όπως επισημάνατε, έχουμε μια εξαιρετική διμερή σχέση και πάντα συντονιζόμαστε πολύ στενά πριν από κρίσιμα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Το επόμενο Συμβούλιο θα είναι σημαντικό. Έχουμε πολύ δύσκολα θέματα στην ατζέντα: την Ουκρανία, την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και την προσαρμογή που πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχουμε νέες ανάγκες. Αλλά φυσικά και τα θέματα της διεύρυνσης. Μας απασχολεί ιδιαίτερα η διεύρυνση όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και εσάς.

Όσο καλύτερο συντονισμό έχουμε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να περάσουμε το Σάββατό μας στις Βρυξέλλες. Βέβαια, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, θέλουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα στη Σύνοδο Κορυφής. Και φυσικά, αυτό απαιτεί πάντα σημαντική προετοιμασία και διαβουλεύσεις όπως αυτές για τις οποίες μιλάμε».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΡΟΥΤΕ

Στη συνέχεια ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα (14-15 Δεκεμβρίου) και της Συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων που θα προηγηθεί (13 Δεκεμβρίου).

Ειδήσεις σήμερα:

Χριστούγεννα: Πότε πληρώνονται συντάξεις, επιδόματα και έκτακτο βοήθημα

Γυναικοκτονία - Μητέρα θύματος: Να με συγχωρέσει που δεν την προστάτευσα παραπάνω (βίντεο)

Πατήσια: Νεκρή από φωτιά σε διαμέρισμα - Συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕφετείο - Παντελίδης: Στο τιμόνι ήταν ο τραγουδιστής, συνυπαιτιότητα και στις δύο γυναίκεςΣήμερα 20:13 | Ειδήσεις

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Μίνα Αρναούτη χαρακτηρίζει άδικη την δικαστική απόφαση, δηλώνοντας ότι θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο.

ΟΠΕΚΕΠΕ - Τέλλογλου: Το εθνικό πακέτο στήριξης τιμών, οι αγροτικές αποζημιώσεις και η κυβερνητική απάντηση (βίντεο)Σήμερα 18:36 | Ειδήσεις

Όσα αναφέρει στο ρεπορτάζ του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Τάσος Τέλλογλου

ANT1 Sports: Πρώτη νίκη στο Champions League για τον ΟλυμπιακόΣήμερα 16:59 | Ειδήσεις

Την Πέμπτη, ο ΑΝΤ1 θα μεταδώσει το παιχνίδι Παναθηναϊκός-Βικτόρια Πλζεν, για το Europa League, ενώ εκτός έδρας αποστολές, έχουν ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ.

Παρέμβαση Άρειου Πάγου για τα αγροτικά μπλόκα και την παρακώλυση συγκοινωνιώνΣήμερα 15:08 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με την εισαγγελική παρέμβαση, πλέον θα οδηγούνται στο αυτόφωρο όσοι διαπράττουν αδικήματα.


 

 

 
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ένωση Αστυνομικών Ηρακλείου: Οι αγρότες έχουν δίκιο, αλλά οι επιθέσεις δεν δικαιολογούνται21:18Λαμία: Δύο άνδρες είχαν στήσει ενέδρα έξω από μπαρ - Λήστεψαν και έδειραν έναν 35χρονο21:08Θρακομακεδόνες: Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από εκτεθειμένο καλώδιο κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου20:58Αυστραλία: Τέλος τα social media για παιδιά κάτω των 16 ετών 20:48ANT1 Sports: Πρώτη νίκη στο Champions League για τον Ολυμπιακό 20:38Αποκατάσταση σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στο τμήμα Στρυμώνας – Σέρρες20:28Εφετείο - Παντελίδης: Στο τιμόνι ήταν ο τραγουδιστής, συνυπαιτιότητα και στις δύο γυναίκες20:18Influencer έβαλε το παιδί της σε σακούλα και του ρουφούσε τον αέρα με σκούπα!20:08Κιλκίς: Συνελήφθη άνδρας με ... 300 λίτρα λάδι19:58Ολυμπιακός: Νίκη "ανάσα" για τους "ερυθρόλευκους" - Παραμένουν ζωντανές οι ελπίδες πρόκρισης 19:48ΟΠΕΚΕΠΕ - Τέλλογλου: Το εθνικό πακέτο στήριξης τιμών, οι αγροτικές αποζημιώσεις και η κυβερνητική απάντηση (βίντεο)19:38Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Συναντήθηκε με τον Βασίλη Κικίλια- Η ατζέντα της συνάντησης19:28Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απέστειλε ηχηρό μήνυμα εθελοντισμού με 370 μαθητές στην Πλατεία Συντάγματος19:18Κρήτη: Αντιπροσωπεία αγροτοκτηνοτρόφων συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη19:08Δένδιας: Ο νέος οπλίτης είναι μπροστά από μια οθόνη - Αλλάζουν όλα στις ένοπλες δυνάμεις18:58Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη18:48F1: Ένα κινηματογραφικό Grand Finale με την υπογραφή ANT1+ και Chivas Regal18:38Δύο συλλήψεις για το οπλοστάστιο που βρέθηκε στα Καλύβια - Εντοπίστηκαν 5 κλεμμένα ΙΧ18:28Ρωσία: Πτώση στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους - Αναφορές για 7 νεκρούς 18:18Δολοφονία τοπογράφου: Ισόβια και 6 χρόνια φυλάκισης στον 45χρονο, εννέα έτη στον συνεργό18:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο