LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 06 Δεκεμβρίου 2023 17:41

Κυπριακό - ΟΗΕ: Νέα ειδική απεσταλμένη επέλεξε ο Γκουτέρες

Ποια είναι η διπλωμάτης που πρότεινε ο Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ως απεσταλμένη του για το Κυπριακό. 

Μαρία Άντζελα Ολγίν - ΟΗΕ

Τη Maria Angela Holguin Cuellar, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, θα προτείνει ως απεσταλμένη του στην Κύπρο προς τις δύο πλευρές ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Μετά από αρκετούς μήνες δυστοκίας, ως αποτέλεσμα διαδοχικών αρνήσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς να αποδεχθεί διάφορες προτάσεις του ΓΓ για απεσταλμένο του, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατέληξε στην 60χρονη Κολομβιανή πολιτικό και διπλωμάτη η οποία διετέλεσε ΥΠΕΞ της χώρας της για μια οκταετία, από το 2010 έως το 2018. Έχει επίσης διατελέσει μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κολομβίας στα Ηνωμένα Έθνη και πρέσβειρα της Κολομβίας στη Βενεζουέλα.

Η επιλογή της Κολομβιανής πολιτικού, πληροί τις προϋποθέσεις τις οποίες ζητούσε, αποκλειστικά η τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως ο/η απεσταλμένος να μην προέρχεται από χώρα μέλους της ΕΕ αλλά ούτε και από χώρα της Κοινοπολιτείας. Η ηελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται την πρόταση Γκουτέρες και το ίδιο εκφράζει την ελπίδα να πράξει και η τουρκοκυπριακή πλευρά σε αυτή την πρώτη προσπάθεια αναζωογόνησης του διαλόγου μετά από 6,5 χρόνια πλήρους αδιεξόδου.

AP - Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων θα δώσει εντολή όπως η ισχύ του διορισμού της απεσταλμένης του, να μην ξεπερνά τους έξι μήνες. Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών είναι πασιφανές πως αναμένει από τη νέα απεσταλμένη για το Κυπριακό να εργαστεί προς την κατεύθυνση υλοποίησης, των χαμηλών έτσι και αλλιώς, προσδοκιών των Ηνωμένων Εθνών στην παρούσα χρονική συγκυρία του προβλήματος. Αυτή η τάση έχει τονιστεί επανειλημμένως από πλευράς του Αντόνιο Γκουτέρες και προς τις δύο πλευρές, και με βάση το χάσμα θέσεων που έχει καταγραφεί όλα αυτό το διάστημα. Τα Ηνωμένα Έθνη αποφεύγουν να δώσουν διευρυμένους στόχους προς υλοποίηση από πλευράς της απεσταλμένου, ωστόσο θεωρούν ότι το διάστημα των έξι μηνών είναι αρκετό ώστε να υπάρξει πλήρης αντίληψη για το αν υφίστανται σημεία επαφής των δύο πλευρών ώστε να μπορέσει να καταγράψει τις θέσεις τους χωρίς κατ' ανάγκη να τεθούν προϋποθέσεις. Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές η αρχική διαδικασία της διερεύνησης των προθέσεων δεν μπορεί να είναι χρονοβόρα. Στην πραγματικότητα, ο Γενικός Γραμματέας δεν θεωρεί θεμιτή μια ατελείωτη καταγραφή των θέσεων των πλευρών και ότι το χρονοδιάγραμμα θέτει και τα όρια για να διαπιστωθεί η πραγματική βούληση των εμπλεκομένων. Το πλαίσιο των έξι μηνών ως προς την εντολή της απεσταλμένης του είναι κατά την εκτίμηση του ΓΓ, μία ικανή περίοδος για να παραχθεί πλήρης εικόνα αναφορικά το τι μέλλει γενέσθαι.

Στη Λευκωσία η ε/κ πλευρά εκφράζει την πεποίθηση ότι η προτεινόμενη ως απεσταλμένη για το Κυπριακό Maria Angela Holguin Cuellar θα γίνει αποδεκτή και από τον Ερσίν Τατάρ, μέσα από τη συγκυρία που δημιουργεί η συζήτηση για την έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία αλλά και των προσδοκιών που ελπίζεται ότι θα δημιουργηθούν από την προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας με αιχμή του δόρατος την επίσκεψη και τις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος συνοδευόμενος από μια μεγάλη αντιπροσωπεία στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ειδήσεις σήμερα:

Σαλαμίνα - Γυναικοκτονία: Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο 71χρονος - Δεν τον αναλαμβάνει δικηγόρος

Ρεύμα - Μαρινάκης: Γιατί το πράσινο τιμολόγιο συμφέρει τον καταναλωτή (βίντεο)

Ελληνοτουρκικά - Ερντογάν: δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕκρήξεις σε Νέο Κόσμο - Πειραιά: Τα βίντεο - ντοκουμέντα που βοήθησαν στην εξιχνίαση των υποθέσεωνΧθες 17:54 | Ειδήσεις

Βίντεο που βοήθησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1. Παράλληλα οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους για πρώτη φορά η “συνάντηση” πέντε Επιταφίων (βίντεο)Χθες 22:13 | Τοπικά Νέα

Το έθιμο της συνάντησης των πέντε μεγάλων Επιταφίων της πόλης αναβίωσε φέτος με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

Ηράκλειο: Στη φυλακή ο νονός που βίαζε το βαφτιστήρι τουΧθες 15:09 | Τοπικά Νέα

Ομολόγησε ο άνδρας που συνελήφθη για ασέλγεια κατά του παιδιού που έχει βαπτίσει.

Σταυρός έβγαζε μύρο: Το “θαύμα που είδαν” στο “Δαμοβόλο” (βίντεο)Χθες 16:55 | Ειδήσεις

Για θαύμα μιλούν οι κάτοικοι του ορεινού χωριού, που το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης είδαν το υγρό να τρέχει από τον Εσταυρωμένο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΛΑΣ: Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι (βίντεο)23:59“Ψυχοκόρες”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια στον ΑΝΤ123:50Κατηγορείται για την δολοφονία της συντρόφου του... που εξαφανίστηκε πριν από 30 χρόνια 23:40Λευκάδα: Αράχνη “μαύρη χήρα” τσίμπησε 35χρονο 23:26Εύβοια - Μεγάλη Παρασκευή: Εντυπωσιακό το “Κάψιμο του Ιούδα” (βίντεο)23:11Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα του για την Ανάσταση22:57Χανιά: Με κατάνυξη η περιφορά του Επιταφίου στο κέντρο της πόλης (βίντεο)22:43Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους για πρώτη φορά η “συνάντηση” πέντε Επιταφίων (βίντεο)22:28Κόρινθος: Χειροπέδες σε διαρρήκτες με…υπεραστική δράση22:14Ιερώνυμος: Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου21:59Σταυρός έβγαζε μύρο: Το “θαύμα που είδαν” στο “Δαμοβόλο” (βίντεο)21:45Μεγάλη Παρασκευή με τον ύμνο “Αι Γενεαί Πάσαι” από διάφορα σχολεία και χώρες (βίντεο)21:30Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά του Πρωθυπουργού και πολιτικών προσώπων από συγγενείς θυμάτων21:16Νάξος: Η ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα (εικόνες)21:02Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ρώμης: Ο Τεντόγλου “πετάει” πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι (εικόνες)20:48ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 10 Μαΐου20:34Θεσσαλονίκη: Η περιφορά του πρώτου Επιταφίου από τον Άγιο Μηνά (βίντεο)20:21Εκρήξεις σε Νέο Κόσμο - Πειραιά: Τα βίντεο - ντοκουμέντα που βοήθησαν στην εξιχνίαση των υποθέσεων20:07Πάσχα: Αύξηση στις πληρότητες των νησιών (βίντεο)19:53Πάσχα: Η Αθήνα άδειασε και οι εκδρομείς παραμένουν κολλημένοι στην κίνηση (βίντεο)19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο