LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 06 Δεκεμβρίου 2023 09:33

Η πρώιμη έναρξη της περιόδου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και εγκεφαλικού

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες που συνδέεται η πρώιμη έναρξη της περιόδου με τον διαβήτη και το εγκεφαλικό. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

AP - Έμμηνος ρύση - διαβήτης

Η έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου πριν από την ηλικία των 13 ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στη μέση ηλικία και εγκεφαλικού επεισοδίου πριν από την ηλικία των 65 ετών. Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «BMJ Nutrition Prevention & Health».

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ο διαβήτης και οι επιπλοκές του αυξάνονται μεταξύ των νεαρών και μεσήλικων γυναικών στις ΗΠΑ, ενώ η ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες αρχίζουν να έχουν περίοδο μειώνεται παγκοσμίως. Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτών των δύο φαινομένων και μελέτησαν τις απαντήσεις γυναικών στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) κατά την περίοδο 1999-2018.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 17.377 γυναίκες ηλικίας 20-65 ετών, οι οποίες προσδιόρισαν την ηλικία κατά την οποία είχαν την πρώτη τους έμμηνο ρύση. Από το σύνολο, το 10% ανέφεραν ότι έχουν διάγνωση διαβήτη τύπου 2 και το 11,5% αυτών ανέφεραν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου.

Η έναρξη της περιόδου πριν από την ηλικία των 13 ετών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, έπειτα και από συνεκτίμηση μιας σειράς παραγόντων, όπως η ηλικία, η φυλή/εθνικότητα, η εκπαίδευση, η μητρότητα, η εμμηνόπαυση, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο δείκτης μάζας σώματος.

Μεταξύ των γυναικών με διαβήτη η νεαρή ηλικία κατά τον πρώτο εμμηνορροϊκό κύκλο σχετιζόταν και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η πολύ πρώιμη ηλικία (δέκα ετών ή νεότερη) συσχετίστηκε με υπερδιπλασιασμό του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των γυναικών κάτω των 65 ετών με διαβήτη.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι «η νεαρή ηλικία του πρώτου εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να είναι ένας από τους πρώιμους δείκτες της ζωής για την πορεία της καρδιομεταβολικής νόσου στις γυναίκες. Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι ότι εκτίθενται σε οιστρογόνα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και η πρώιμη έμμηνος ρύση έχει συσχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων».

Ειδήσεις σήμερα:

Επίσκεψη Ερντογάν: Προσαγωγές Κύπριων φοιτητών και Κούρδων

Γυναικοκτονία στην Σαλαμίνα - Αδερφή 43χρονης στον ΑΝΤ1: Ο δράστης κατέστρεψε τη ζωή του παιδιού της (βίντεο)

Σακελλαροπούλου – Ερντογάν: Κοινή βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς21:18Αναιμία: αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση21:05Formula 1: Grand Prix Μαϊάμι σε ΑΝΤ1+ και ΑΝΤ1 το Πάσχα20:51ΗΠΑ καταλήψεις: Ο Ερντογάν τάσσεται υπέρ των φοιτητών20:38“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)20:24Bία ανηλίκων: Ανήλικη απείλησε με μαχαίρι 14χρονη, την ξυλοκόπησε και τη λήστεψε20:11ΑΑΔΕ - Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Σε λειτουργία στο myCar19:57Τροχαίο - Βούλα: Θανάσιμη παράσυρση πεζής19:44ΗΠΑ - Μπάιντεν για καταλήψεις πανεπιστημίων: Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος19:30Βλάβη στο πλοίο Power Jet: Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες19:17Μιχαλολιάκος: Έφεση για την αποφυλάκιση θα ασκήσει ο εισαγγελέας 19:03Βέροια: Τραγικό τέλος για τον 43χρονο που είχε εξαφανιστεί 18:50Καιρός - Μεγάλη Παρασκευή: Τοπικές βροχές και άνεμοι έως 7 μποφόρ18:36Τέμπη - Θεσσαλονίκη: Κατέστρεψαν δέντρα που φυτεύτηκαν για τα θύματα της τραγωδίας (εικόνες) 18:23Χαλαζόπτωση στα Τρίκαλα Κορινθίας: “Άσπρισαν” οι δρόμοι και καταστράφηκαν καλλιέργειες (εικόνες)18:09Τροχαίο: Νεκρός νεαρός οδηγός μηχανής17:56ΗΠΑ - UCLA: Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών (εικόνες)17:42Νίσυρος: Στη φυλακή ο αρχαιοφύλακας17:29Ηράκλειο - Νονός: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και σε άλλα ανήλικα 17:15Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος και η Σταύρωση17:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο