LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 06 Δεκεμβρίου 2023 08:40

Copernicus: Το 2023 θα είναι η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία

Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας κατέγραψε το σύστημα Copernicus για τον μήνα Νοέμβριο.

ΑΠ - ζέστη - ήλιος - υψηλές θερμοκρασίες

Το 2023 θα είναι η χρονιά με τις υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες στην ιστορία, καθώς ο Νοέμβριος έγινε ο έκτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο συνετρίβησαν ρεκόρ, ανακοινώνει σήμερα το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, εν μέσω των διαπραγματεύσεων στην COP28.

Ο περασμένος μήνας, με τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης να φθάνει τους 14,22° Κελσίου στην επιφάνεια της υφηλίου, ξεπέρασε κατά 0,32° Κελσίου το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ, που καταγράφτηκε τον Νοέμβριο του 2020.

Ο Νοέμβριος του 2023 ήταν εξάλλου κατά 1,75° Κελσίου πιο θερμός από τον μέσο όρο οποιουδήποτε αντίστοιχου μήνα της περιόδου 1850-1900, όπως ορίζεται η προβιομηχανική εποχή.

Το φθινόπωρο του βόρειου ημισφαιρίου (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος) ήταν επίσης το πιο ζεστό στην ιστορία «με μεγάλη διαφορά», με τη θερμοκρασία στους 15,3° Κελσίου, δηλαδή αυξημένη κατά 0,88° Κελσίου σε σύγκριση με τον μέσο όρο.

«Το 2023 συμπεριλαμβάνει πλέον έξι μήνες και δυο εποχές που έσπασαν ρεκόρ. Αυτός ο ασυνήθιστος Νοέμβριος, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαμε δυο μέρες που οι θερμοκρασίας ήταν 2 βαθμούς πάνω από την προβιομηχανική εποχή, σημαίνει πως το 2023 (σ.σ. θα) είναι το πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία», υπογράμμισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος (C3S), στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Από τον Ιανουάριο, η μέση θερμοκρασία είναι η υψηλότερη που καταγράφτηκε ποτέ κατά τους πρώτους 11 μήνες οποιασδήποτε χρονιάς: 1,46° Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900 και 0,13° Κελσίου πάνω από τους έντεκα πρώτους μήνες του 2016, της πιο θερμής χρονιάς στην ιστορία μέχρι φέτος.

«Όσο οι συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζουν να μεγεθύνονται, δεν μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που βλέπουμε φέτος. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και οι συνέπειες των κυμάτων καύσωνα και των ξηρασιών», προειδοποίησε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της C3S.

Το κυκλικό κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο συνεχίζει να τροφοδοτεί την αύξηση των θερμοκρασιών το 2023 και ακόμη —μέχρι τώρα— δεν έχει φθάσει στο απόγειό του.

Τον Νοέμβριο του 2023 η θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών ήταν επίσης ιστορικά η υψηλότερη καταγεγραμμένη αυτή την περίοδο του χρόνου, 0,25° Κελσίου υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ, τον Νοέμβριο του 2015. Το ρεκόρ προστίθεται σε αυτά που καταρρίπτονταν κάθε μήνα από τον Απρίλιο φέτος.

Η έκταση της επιφάνειας του πάγου στην Αρκτική κατέγραψε το 8ο μηνιαίο ελάχιστο φέτος τον Νοέμβριο, συρρικνώθηκε σε επίπεδο 4% κάτω του μέσου όρου. Στην Ανταρκτική, η επιφάνεια του πάγου τον περασμένο μήνα ήταν η δεύτερη μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, 9% κάτω από τον μέσο όρο, πάντα σύμφωνα με το παρατηρητήριο Κοπέρνικος.

Η ξηρασία συνέχισε να πλήττει τον περασμένο μήνα πολλές περιοχές των ΗΠΑ, της κεντρικής και της ανατολικής Ασίας, κι έγινε πολύ περισσότερο αισθητή στη νότια Αμερική. Αντίθετα, στην Ευρώπη ο καιρός ήταν πιο υγρός, καθώς υπήρξε ιδίως η εκδήλωση της καταιγίδας Κίραν, που έφερε εκτεταμένες βροχοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της.

Ειδήσεις σήμερα:

Αράχωβα - Όλιβερ: Νέο βίντεο που έρχεται στο “φως” ίσως να οδηγήσει στον δράστη

Ρέντης - Επίθεση σε αστυνομικό: τα ηχητικά ντοκουμέντα και τα ευρήματα (βίντεο)

Εξάρχεια: Επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες σε αστυνομικούς

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔημοσκόπηση ΑΝΤ1: ο ανασχηματισμός, τα “καυτά” μέτωπα, το Μεταναστευτικό και οι ανατροπέςΧθες 21:21 | Ειδήσεις

Εξαιρετικά ενδιαφέρονται είναι τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της Marc  για τον ΑΝΤ1.

Εξοπλιστικά - Μητσοτάκης: Τα 25 δις ευρώ, η “ασπίδα του Αχιλλέα” και η στρατηγική συμμαχία με το ΙσραήλΣήμερα 13:19 | Ειδήσεις

Νέα φιλοσοφία στην έγκριση των εξοπλιστικών, έμφαση σε drones και νέες τεχνολογίες, συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και νεύμα προς Ισραήλ. Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. 

Κακοκαιρία - Μύκονος: Νέο μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα Σήμερα 11:09 | Ειδήσεις

Προειδοποιητικό μήνυμα από την Πολιτική Προστασία Μυκόνου καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ψαράδων στις ιχθυόσκαλες (βίντεο)Σήμερα 12:02 | Ειδήσεις

Οι αλιείς αντιδρούν στην στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκής νομοθεσίας που σχετίζεται με τον τρόπο ζύγισης των αλιευμάτων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο) 16:00Ακρόπολη - Λάνθιμος: Το ΥΠΠΟ για το "όχι" του ΚΑΣ στα γυρίσματα στον Ιερό Βράχο15:46Τένις: Κατάρρευση αθλήτριας κατά τη διάρκεια αγώνα (βίντεο)15:32Βασίλης Καλογήρου: Στο Ανθρωποκτονιών η δικογραφία για τον θάνατο του 39χρονου15:18Κακοποίηση ζώων - Βόλος: Βίντεο με pet groomer να χτυπά σκύλο προκαλεί θύελλα αντιδράσεων (εικόνες)15:05Λουλούδια από... ψηφοδέλτια! (εικόνες)14:51Τουρκία: Πόλεμος για το μποϊκοτάζ – Αυτεπάγγελτη έρευνα14:38Θεοδωρικάκος: Μειώνουμε φόρους - εισφορές και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα14:24Μεταξουργείο: Εξιχνιάσθηκε απόπειρα δολοφονίας 2 αλλοδαπών - Στην φυλακή ο ηθικός αυτουργός (βίντεο)14:10ΠΑΣΟΚ: Η Μπατζελή ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας 13:56Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ψαράδων στις ιχθυόσκαλες (βίντεο)13:42Εξοπλιστικά - Μητσοτάκης: Τα 25 δις ευρώ, η “ασπίδα του Αχιλλέα” και η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ13:28Πάτρα: Την συνέλαβαν για υπεξαίρεση μετά από 25 χρόνια13:14Ηλεία: Άγριο ξύλο σε τοπικό αγώνα - Μπήκαν στο γήπεδο και χτύπησαν παίκτες (βίντεο) 12:59Πασχαλινό ωράριο: Πως θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα 12:44Εξοπλιστικά - Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας12:30Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Τα 13 ιδρύματα που θέλουν να ανοίξουν παράρτημα στην Ελλάδα 12:17Βύρωνας: Φωτιά σε χώρο καταστήματος12:03Πατήσια - Φωτιά στην πρώην Εριουργία: Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων11:49Κακοκαιρία - Μύκονος: Νέο μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα 11:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο