LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 05 Δεκεμβρίου 2023 11:23

Αμφίπολη: Εντυπωσιακή γυναικεία προτομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο (εικόνες)

Τι αναφέρεται από το Υπουργείο Πολιτισμού για το σπουδαίας αξίας έκθεμα που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αμφίπολης.

Αμφίπολη - γυναικεία προτομή - Αρχαιολογικό Μουσείο

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κάθε εβδομάδα αναδεικνύει στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook ένα ξεχωριστό έκθεμα από τα μουσεία της χώρας.

Αυτήν την εβδομάδα η επιλογή έγινε από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης και αφορά μια πήλινη γυναικεία προτομή που χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Βρέθηκε μαζί με άλλες δεκαέξι προτομές διαφόρων τύπων σε τάφο γυναίκας στο ανατολικό νεκροταφείο της Αμφίπολης.

Η προτομή, που φυλάσσεται στο μουσείο της Αμφίπολης το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά και ενδιαφέροντα εκθέματα, απεικονίζει γυναίκα ή θεά. Είναι εντυπωσιακή η διατήρηση των χρωμάτων στην απόδοση των λεπτομερειών της ένδυσης και του καλλωπισμού.

Η ανάρτηση του υπουργείου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η γυναικεία μορφή φορά χιτώνα και ιμάτιο που καλύπτει το πίσω μέρος του κεφαλιού και τους ώμους.

Με κόκκινο χρώμα αποδίδονται λεπτομέρειες των υφασμάτων, το διπλό περιδέραιο στο λαιμό, το άνθος που κρατά με το δεξί της χέρι, τα μαλλιά και τα χείλη. Δυναμικές πινελιές μαύρου χρώματος στη σχεδίαση των ματιών αποδίδουν με εξαιρετική επιτυχία την έκφραση συγκρατημένης θλίψης. Το λευκό επίχρισμα τονίζει το ιδεώδες της ομορφιάς του δέρματος για την εποχή εκείνη.

Παρόμοιες προτομές βρίσκονται σε σπίτια, σε ιερά και σε τάφους, πάντοτε ως αφιερώματα σε θεότητες που σχετίζονται με την γονιμότητα, την αναπαραγωγή και την αναγέννηση της φύσης.

Αμφίπολη - γυναικεία προτομή - Αρχαιολογικό Μουσείο 

Επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο Αμφίπολης, το οποίο είναι αναπόσπαστο τμήμα του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου και παρουσιάζει την ιστορία της αρχαίας Αμφίπολης και της ευρύτερης περιοχής της, προβάλλοντας πτυχές της ζωής και του πολιτισμού που αναπτύχθηκαν εκεί από τους προϊστορικούς χρόνους έως και την βυζαντινή περίοδο».

Ειδήσεις σήμερα:

Γυναικοκτονία στην Σαλαμίνα: Την σκότωσε μέσα στο σπίτι της

Μαγιορκίνης - “Λευκή πνευμονία”: Ανησυχητική η αντοχή του μικροβίου στα αντιβιοτικά (βίντεο)

Νέα Αριστερά - Ηλιόπουλος: Δεν έχουμε απέναντι μας τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά... (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)23:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Έξι προφυλακίσεις κατηγορουμένων23:50Θηρασία: Βίντεο από κατολίσθηση στο λιμάνι 23:37Βόλεϊ γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά23:23Καρδίτσα - ΑΕΚ: Νίκη..γοήτρου για τους γηπεδούχους23:11ΠΑΟΚ: Κέρδισε το Μαρούσι κι “έκλεισε” μια θέση στα play off22:59Λαύριο: Συντριβή του υποβιβασμένου Απόλλωνα Πατρών22:47Ο Βόλος έκανε το...καθήκον του απέναντι στον Πανσερραϊκό22:33Ο ΠΑΣ …πήρε μαζί του την Κηφισιά στη Super League 222:21Ο Παναιτωλικός νίκησε τον Ατρόμητο και... γιόρτασε την παραμονή του22:10Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ: Ισόπαλοι και...άνετοι στην παραμονή τους21:59Φλώρινα: Σύλληψη “εισπράκτορα” τηλεφωνικών απατών21:47Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεο21:33Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στον Μπάλο21:19Καλλιάνος: Θλίψη στην κηδεία του πατέρα του βουλευτή (εικόνες)21:05Ιπποκράτειος Πολιτεία: Λειτουργούσαν παράνομο κέντρο απεξάρτησης (εικόνες)20:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο