LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 04 Δεκεμβρίου 2023 20:25

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ο ΑΝΤ1 στις αποθήκες με τους “θησαυρούς” (βίντεο)

Η κάμερα κατέγραψε αρχαιότητες από επαναπατρισμούς. Η Γενική Διευθύντρια του Μουσείου δείχνει επιδεικνύει μία λεοντοκεφαλή από την Ακρόπολη, που εκλάπη το 1945 από Αμερικανό στρατιώτη.

Ειδήσεις - Λεοντοκεφαλή - Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Της Κέλλυς Χεινοπώρου, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

«Το αρχαίο μου μίλησε και μου είπε “πάρε με πίσω”. Τα έφερα στην Ελλάδα και έκτοτε ...είναι εδώ», λέει στον ΑΝΤ1 η Δρ. Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτη, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.΄

Ήταν το 2007 όταν η Δρ. Καραπαναγιώτου, σημερινή Γενική Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τότε ως εντεταλμένη εμπειρογνώμονας του Υπουργείου Πολιτισμού στην Βοστώνη, είχε καταφέρει με την πειθώ της και την αγάπη της για την διάσωση χαμένων θησαυρών του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, να επαναπατρίσει μια λεοντοκεφαλή υδρορροή της Αθηναϊκής Ακρόπολης, που είχε αφαιρεθεί κατά τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο από Αμερικανό στρατιώτη.

Η κάμερα του ΑΝΤ1 ακολουθεί την Δρ. Καραπαναγιώτου στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκεί, από τις αποθήκες στα υπόγεια, θα έβγαινε και πάλι στο φως η λεοντοκεφαλή που έφερε πίσω, πείθοντας τον γιό του Αμερικανού στρατιώτη, ο οποίος το φύλαγε στην συλλογή του από το 1945.

«Μου έδωσε ραντεβού στο πάρκο δίπλα στο ξενοδοχείο όπου έμενα για να μου φέρει το αρχαίο, γιατί δεν δεχόταν να το δω στο προξενείο. Ένιωσα μεγάλη συγκίνηση, διότι αμέσως διαπίστωσα ότι ήταν αρχαίο και ελληνικό. Του είπα ότι ήμουν πολύ συγκινημένη και ότι το αντικείμενο μου μίλησε και είπε ότι έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα», αναφέρει για εκείνη την συνάντηση, πριν από 16 χρόνια.

Στα υπόγεια, στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου, βρίσκεται ένας θησαυρός από εκατοντάδες αντικείμενα από επαναπατρισμούς. Αφού εξεταστούν από συντηρητές και διαπιστωθεί η κατάσταση τους, σύντομα να εκτεθούν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Τα τελευταία 10 χρόνια οι αρχαιολόγοι εξηγούν ότι η στάση και οι πολιτικές των χωρών που έχουν στα Μουσεία τους ελληνικές αρχαιότητες σιγά-σιγά αλλάζει, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κάθε χρόνο οι επιστροφές θησαυρών τόσο μέσω διακρατικών συμφωνιών, όσο αλλά και μέσω παραδόσεων από αυτόνομους συλλέκτες.

Ειδήσεις σήμερα:

“Νέα Αριστερά” το όνομα της ΚΟ των “11”

Τράπερ σε σπείρα που λήστευε ΑΤΜ με “χρυσά” κέρδη (βίντεο)

Ναύπλιο: πυροβολισμοί έξω από το Νοσοκομείο (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερΣήμερα 20:33 | Ειδήσεις

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος περιγράφεται ως ένας εκ των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής ομάδας, αρνείται όσα του αποδίδονται.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Βίντεο - ντοκουμέντο μετά την επίθεση στον αστυνομικόΣήμερα 19:06 | Ειδήσεις

Στο νέο υλικό που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 φαίνεται ο αρχηγός, μέσα στο γήπεδο να δίνει το σύνθημα ώστε να βγουν οι οργανωμένοι έξω και να μοιραστούν τα πολεμοφόδια.

Μητσοτάκης στις “Ημέρες Καριέρας”: Η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται (εικόνες)Σήμερα 13:31 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ανοιχτή εκδήλωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στον Πειραιά.

Πάτρα: Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο με...τιμοκατάλογο στον τοίχο (εικόνες)Σήμερα 17:18 | Τοπικά Νέα

Με απίστευτο θράσος η δράση των ανήλικων διακινητών ναρκωτικών, που είχαν ως ορμητήριο σχολικό συγκρότημα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)19:43Δολοφονία Λυγγερίδη: Απόπειρα αυτοκτονίας από βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης19:30Δολοφονία Λυγγερίδη: Βίντεο - ντοκουμέντο μετά την επίθεση στον αστυνομικό19:16Κυριακή των Βαΐων – καιρός: Τοπικές νεφώσεις και άνοδος της θερμοκρασίας19:02Κασσελάκης: Συναντήθηκε με πολίτες στην Χίο18:48Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: Δεκάδες προσαγωγές διαδηλωτών στη Βοστώνη18:35Σερβία: ΝΑΤΟϊκη βόμβα εξουδετερώθηκε μετά από 25 χρόνια18:22Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης έδωσε στην Ελλάδα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακρίβειας18:08ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε ΙΧ και σπίτια στην Αττική (εικόνες)17:55Πάτρα: Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο με...τιμοκατάλογο στον τοίχο (εικόνες)17:41Θεσσαλονίκη: 42χρονος διέθετε αναβολικά χάπια και φιαλίδια από το κατάστημά του17:28Κάρολος – Καμίλα: Η φωτογραφία για την επέτειο του γάμου τους17:14Έφυγε από την ζωή ο Τάκης Χατζόπουλος17:01Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ακόμα δύο κατηγορούμενοι16:47Σάββατο του Λαζάρου: Η γιορτή και τα έθιμα16:34Φωτιά στην περιφερειακή Αιγάλεω16:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο