LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 04 Δεκεμβρίου 2023 11:17

Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ - Μητσοτάκης: Αγωνιζόμαστε κατά των προκαταλήψεων και του μπούλινγκ (εικόνες)

Τι συζήτησε με γονείς παιδιών με αναπηρίες, ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του σε Κέντρο ειδικής εκπαίδευσης.

Μητσοτάκης - ΑμεΑ - Γονείς

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, επισκέφθηκε την Κυριακή τον πολυχώρο «Παρεάκι», μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που έχει ιδρύσει στον Άγιο Δημήτριο Αττικής το Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών και Ενηλίκων με Αναπηρία «Ορίζοντες», όπου απασχολούνται άτομα με νοητική αναπηρία ή αυτισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με γονείς παιδιών για τις εμπειρίες τους, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τους τρόπους βελτίωσης των υπηρεσιών και της αρωγής που προσφέρει η πολιτεία.

«Σημείωσα μια σειρά από άμεσες προτεραιότητες. Και κυρίως να σπάσουμε αυτό το κενό επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ αυτών που παρέχουν τις υπηρεσίες και αυτών οι οποίοι φέρνουν στο τραπέζι την εμπειρία», επισήμανε ο Πρωθυπουργός. «Η διάθεση υπάρχει πάντα. Εγώ λέω πάντα ότι από τη στιγμή που έχουμε την τύχη και την ευθύνη να είμαστε σε μια θέση που να μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σε πολλά επίπεδα, ας φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν δουλεύουμε μαζί και γενικά όταν μιλάει ο ένας με τον άλλον νομίζω ότι μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις τέσσερις σημαντικότερες θεματικές που απασχολούν τις οικογένειες: την υποστήριξη των γονέων μετά τη διάγνωση, την εκπαίδευση, την ποιότητα της καθημερινής ζωής και τη διασφάλιση ότι το παιδί θα έχει ένα καλό βιοτικό επίπεδο όταν φύγουν από τη ζωή η μητέρα και ο πατέρας του.

Μητσοτάκης - ΑμεΑ - Γονείς

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης σε μικρή ηλικία και συζητήθηκε η καθιέρωση ενός τυποποιημένου, εύληπτου συμβουλευτικού οδηγού για γονείς, ώστε να ενημερώνονται εξαρχής για τις παιδαγωγικές οδούς που μπορούν να ακολουθήσουν και για την πρακτική, ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη που δικαιούνται.

«Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και επειδή το φάσμα από μόνο του έχει πολλές διαφοροποιήσεις,  όπως το καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον, έχει και μεγάλη σημασία να μην αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις ομοιόμορφα και για αυτό και ήδη έχουμε τις απαραίτητες εκπαιδευτικές διαβαθμίσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερη σημασία αποδόθηκε στην αντιμετώπιση των προκαταλήψεων και του σχολικού εκφοβισμού σε βάρος παιδιών με νοητική αναπηρία, μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, συνεκπαίδευσης που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

«Έχουμε τώρα τα προγράμματα τα οποία κάνουμε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Έχουμε βάλει αρκετό νέο περιεχόμενο, κυρίως στα δημοτικά μας. Γενικά κάνουμε πράγματα κατά του bullying. Το bullying μπορεί να έχει πολλές, πολλές πτυχές, μια εκ των οποίων είναι στις περιπτώσεις των συμβατικών σχολείων όπου έχουμε παιδιά με παράλληλη στήριξη και πώς αντιμετωπίζεις κάποιον ο οποίος μπορεί να μην σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο ή να μην συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι εσύ», είπε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης - ΑμεΑ - Γονείς

Εξετάστηκαν παράλληλα πιθανές λύσεις σε πρακτικά προβλήματα, όπως η δημιουργία ξενώνων προσωρινής φιλοξενίας παιδιών σε περίπτωση που οι γονείς τους χρειάζονται ολιγοήμερη νοσηλεία, αλλά και τρόποι ενίσχυσης της κατάρτισης και επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως η ίδρυση δημοτικών δομών για την υποστηριζόμενη διαβίωση ή την διημέρευση και φροντίδα. Τονίστηκε δε ότι άτομα με νοητική αναπηρία μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά σε πολλά επαγγέλματα, με τον Πρωθυπουργό να αναφέρει ως παράδειγμα «Το Παρεάκι», που λειτουργεί και ως κατάστημα εστίασης.

«Αυτή η δομή είναι μια δημοτική Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ευάλωτων Ομάδων, έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και νομίζω ότι είναι πολύ ωραίο. Είναι και ένας τρόπος εκπαίδευσης όλης της κοινωνίας στις δυνατότητες που μπορούν να έχουν τα παιδιά με τέτοιου είδους ζητήματα», σημείωσε.

Οι γονείς ευχαρίστησαν τον Πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του και για πρωτοβουλίες με απτό αποτύπωμα, που ήδη υλοποιούνται, όπως τα προγράμματα Προσωπικός Βοηθός και Υποστηριζόμενη Εργασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του επισήμανε ότι η θέση του προσωπικού βοηθού «είναι μία καλή δουλειά, πολύ δημιουργική», ενώ σημείωσε τη σημασία και τις καλές προοπτικές που έχουν κρίσιμες ειδικότητες όπως η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και οι γονείς Κωνσταντίνος Μανέτας, Μαρίνα Μοσχόβου, Ηλίας Σκοτινιώτης, Ουρανία Σταυροπούλου και Γιούλια Τσιότρα.

Μητσοτάκης - ΑμεΑ - Γονείς

Ειδήσεις σήμερα:

Ελεύθεροι επαγγελματίες - Χατζηδάκης: Δεν είναι “τρομερή” η επιβάρυνση τους

Νέος Κόσμος - Πτώση από μπαλκόνι: Η ανήλικη που βοήθησε την γυναίκα μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)

Αντώνης Καρυώτης: Βεβήλωσαν το εικονοστάσι του στον Πειραιά (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στην Ελβετία: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται23:58Μαμντάνι: Θα δώσουμε παράδειγμα στον κόσμο - Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει23:42Γουόκαπ: Tο συναίσθημα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το ίδιο - Για αυτό παίζουμε μπάσκετ23:24Τραγωδία στην Ελβετία: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί, μεταξύ των τραυματιών23:10Ιράν: Εντάσεις στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Αναφορές για έξι νεκρούς22:56Τροχαίο δυστύχημα Άντονι Τζόσουα: Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου22:42Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή22:28Σαρώνει η γρίπη: Στα όρια τα νοσοκομεία, από την έξαρση ιώσεων σε παιδιά22:14Ανεξέλεγκτη ταχύτητα και social media: Κάνουν ράλι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα22:00Τραγωδία στην Ελβετία: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες σε γαλλικά νοσοκομεία21:46Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα21:32O Παναθηναϊκός άρχισε συζητήσεις για τον Αντίνο21:18ANT1 Sports: Οι αστείες στιγμές από τον χώρο του αθλητισμού, το 2025 (βίντεο)21:04Ελβετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: Άνθρωποι ούρλιαζαν, άλλοι κείτονταν νεκροί στο έδαφος (βίντεο)20:50Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο