LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2023 21:06

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Όσμπορν “αδειάζει” τον Σούνακ

Τι δήλωσε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και για τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Βρετανικό Μουσείο - Γλυπτά του Παρθενώνα

Του Ισαάκ Καριπίδη

«Θα έπρεπε να πω ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πως αν ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι, δεν έχει άμεση σχέση με αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε», τονίζει μεταξύ άλλων για τις διαπραγματεύσεις της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού μουσείου σε ένα podcast που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο.

Στην συνέχεια επισημαίνει πως αναζητά «με την ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό του Μουσείου, τρόπους για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία με την οποία (τα Γλυπτά) θα περνούν μέρος του χρόνου τους στην Αθήνα και ένα μέρος του χρόνου τους στο Λονδίνο.»

Αν και τις δηλώσεις αυτές τις έχει ξανακάνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι τις επαναλαμβάνει μετά την «διπλωματική ένταση» που προκάλεσε ο Ρίσι Σούνακ εις βάρος της Ελλάδος.

Μάλιστα όπως τονίζει ο Τζορτζ Όσμπορν «μπορούμε να συνεχίσουμε (να διαπραγματευόμαστε) είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό είτε όχι». Παράλληλα σημειώνει με νόημα πως «αν μη τι άλλο, τα πράγματα ξεκαθάρισαν αυτή την εβδομάδα. Γνωρίζουμε πλέον ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη κυβέρνηση των Συντηρητικών», για την επίλυση του θέματος.

Στην πραγματικότητα πάντως, συνεχίζει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ούτε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο «αν και είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου».

Αν όμως δεν αλλάξει ο νόμος δεν υπάρχει καμία προοπτική σύντομα ( τα Γλυπτά) να επιστέψουν στην Ελλάδα», τονίζει ο Τζόρτζ Όσμπορν.

Χαρακτηρίζει δύσκολες τις διαπραγματεύσεις καθώς όπως αφήνει να εννοηθεί ο νόμος δεν του δίνει πολλά περιθώρια αλλά δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση. Γι’ αυτό όπως λέει εργάζεται σκληρά με την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδήσεις σήμερα:

Χένρι Κίσινγκερ: Πέθανε το “γεράκι της διπλωματίας”

Αχτσιόγλου: Θα είμαι παρούσα στις μάχες - Ο Κασσελάκης δεν έχει σχέση με την Αριστερά

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Γενική Διευθύντρια της Google στην Νοτιοανατολική Ευρώπη μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κασσελάκης: Απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία στο Αιγαίο20:54BCL: Το Περιστέρι έπεσε…μαχόμενο στον μικρό τελικό20:41Πασχαλινό τραπέζι: Πόσο θα στοιχίσει το κατσικάκι20:28Αρθρογράφος Χουριέτ: Κοίτα το Κας και κοίτα και το Καστελλόριζο!20:14Μελάνωμα: Ελπίδες από αντικαρκινικό εμβόλιο (βίντεο)20:01Μαγνησία: Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε κοκαΐνη19:47Τροχαίο: Νεκρός μοτοσικλετιστής σε σύγκρουση με φορτηγό (εικόνες)19:34Ολυμπιακός: Κέρδισε άνετα την Λαμία με το μυαλό... στην Άστον Βίλα19:20Μαρούσι: Βίντεο ντοκουμέντο από την μοιραία συμπλοκή 19:07Σημεία για rapid test τη Δευτέρα σε 174 σημεία18:53Ρωσία: Κατέλαβε χωριό στο Ντονέτσκ18:40Σάμος: Φονικό ναυάγιο με μετανάστες18:26Ανδρουλάκης: Να μας πει ξεκάθαρα ο κ.Μητσοτάκης τι συμβαίνει με το υπουργείο Εσωτερικών18:13Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε κατηγορούμενος με ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση17:59Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Κυριακής17:46Eurovision: Η Μαρίνα Σάττι αναχώρησε για Σουηδία με την ελληνική αποστολή17:32New York Times για Σπαρτιάτες: Aκροδεξιό κόμμα που του απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές17:19Εργαζόμενοι του “Αττικόν”: Όταν εμείς φωνάζαμε για ΜΕΘ, ο Καλλιάνος έλεγε “δεν υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ”17:05Χανιά: Συλλήψεις για όπλα και βεγγαλικά (εικόνες)16:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο “κοντός”16:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο