LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 28 Νοεμβρίου 2023 16:34

Ανδρουλάκης: Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικό χρέος, κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Ο πρόεδρος του κόμματος παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις που αφορούν ζητήματα «τα οποία υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή».

Νίκος Ανδρουλάκης - ιδιωτικό χρέος

«Για να πάει μπροστά η ελληνική οικονομία και κοινωνία οφείλουμε να τελειώνουμε με τον βραχνά του ιδιωτικού χρέους γιατί η κατάσταση με τα "κόκκινα" δάνεια είναι μη ανατρέψιμη», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στους εκπροσώπους κοινωνικών φορέων κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης για το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων και του Ιδιωτικού Χρέους, την οποία διοργάνωσε η Κ.Ο του κόμματος με αφορμή τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ με συνέπεια στέκεται υπεύθυνα, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες των πολιτών και προτείνοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με προτάσεις που προσφέρουν ελπίδα και σιγουριά, δίνουν μια πραγματικά δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη και θα αναλυθούν με περισσότερες λεπτομέρειες από τους επόμενους ομιλητές».

Νίκος Ανδρουλάκης - ιδιωτικό χρέος

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές καθώς οι τράπεζες αντί της διευκόλυνσης των ρυθμίσεων με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, προβαίνουν μαζικά στην πώληση των δανείων, και η κυβέρνηση επιμένει σε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, όπου οι πιστωτές δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν.

Μίλησε για φαύλο κύκλο κι υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «όλα αυτά τα χρόνια, μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2010 κατάφερε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία των Ελληνίδων και των Ελλήνων που αποδεδειγμένα δεν είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο καθώς παρά την ασφυκτική πίεση από την Τρόικα το 2010, το ΠΑΣΟΚ θέσπισε τον εμβληματικό νόμο 3869/2010, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ προεκλογικά υποσχόταν «Σεισάχθεια», μόλις έγινε κυβέρνηση, άνοιξε διάπλατα την πόρτα στα ξένα funds να αγοράσουν την περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών στο 15% με 20% της αξίας τους κι όταν έγινε κυβέρνηση η ΝΔ, κατάργησε πλήρως το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Σε αυτή την εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας και ιδίως των πιο ευάλωτων, με ρεαλιστικές προτάσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσδιορίζοντας ως πολιτικό στόχο της παρέμβασή του τη προστασία των πραγματικά αδύνατων οφειλετών και δανειοληπτών από την απώλεια της κύριας κατοικίας και την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών και οφειλετών.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

  • Την επαναφορά του νόμου 3869/2010, με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια (εισοδηματικά και αξίας περιουσίας), για τους πραγματικά ευάλωτους, οι οποίοι έχουν αυξηθεί δραματικά, και
  • Πλαίσιο προσωρινής προστασίας για όσους αποδεδειγμένα είναι ευάλωτοι ή έχει μεταβληθεί ραγδαία η οικονομική τους κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων κρίσεων, ενώ ο δανειολήπτης να μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του και να αντιπροτείνει ρύθμιση και αυτή να αξιολογηθεί.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει οι τράπεζες και οι servicers να υποχρεούνται, πριν τη μεταβίβαση του δανείου ή την πώλησή του στη δευτερογενή αγορά, να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη.

Ειδικά για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταθέτει μία βιώσιμη λύση η οποία προβλέπει κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου μεταξύ δανειολήπτη (1/3) και πιστωτικού ιδρύματος (2/3) από την αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ-ελβετικού φράγκου με αναδρομική εφαρμογή της κατανομής αυτής από τη στιγμή της υπέρβασης της ισοτιμίας στο 1,4.

Νίκος Ανδρουλάκης - ιδιωτικό χρέος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση επειδή «επαίρεται ότι η οικονομία «πάει καλά» και οι οικονομικές επιδόσεις της αποτελούν το ακλόνητο -δήθεν- «asset» του κ. Μητσοτάκη». Πρόσθεσε ότι η οικονομική πολιτική για τους εργαζόμενους δεν είναι ούτε υπεύθυνη, ούτε αποτελεσματική, όπως διατείνεται η κυβέρνηση ενώ τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «η οικονομική ανάπτυξη, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα, η καινοτομία και η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων είναι το μέσο για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης. Την πραγματική μείωση των ανισοτήτων, την ουσιαστική προστασία των αδυνάμων και την αναγέννηση της ελπίδας ότι η νέα γενιά θα ζήσει καλύτερα από τις γενιές των γονιών της».

Έκανε λόγο για ζοφερό οικονομικό πλαίσιο περιγράφοντας αναλυτικά τις αγκυλώσεις της οικονομική πολιτικής της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε πώς «επιλέγει να φέρει προς ψήφιση ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ξεδιπλώνοντας έτσι την κρυφή της ατζέντα που είχε επιμελώς αποκρύψει πριν από τις εκλογές. Ένα νομοσχέδιο, άδικο, αναποτελεσματικό, αναχρονιστικό. Επιβάλλει οριζόντια φορολόγηση και «χαϊδεύει» τους μεγάλους φοροφυγάδες διότι τους επιτρέπει με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα να είναι νομότυποι, ενώ διαθέτουν πολλαπλάσια πραγματικά εισοδήματα».

«Η Νέα Δημοκρατία προτεραιοποιεί όμως πολιτικές που ωφελούν αυτούς που κατέχουν εκατομμύρια ευρώ μετοχές και τεράστιες περιουσίες», συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε σούπερ μάρκετ που έκοβε, αλλά δεν δήλωνε αποδείξεις

Μύκονος: Πως έγινε το τροχαίο δυστύχημα του δικυκλιστή με την αγελάδα

“The 2Night Show” - Αναστόπουλος: Δεν παντρεύτηκα ποτέ γιατί… (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟμόφυλα ζευγάρια: Τελέστηκε ο πρώτος γάμος στη Νέα ΣμύρνηΣήμερα 14:09 | Ειδήσεις

Που έγινε ο πρώτος γάμος ομόφυλων στην Ελλάδα. Το ζευγάρι είχε δημοσιεύσει σε εφημερίδα την αγγελία του γάμου.

Κυριακάτικη ανάρτηση - Μητσοτάκης: Οι ευθύνες για τα Τέμπη, η ακρίβεια και η ασφάλειαΣήμερα 11:07 | Ειδήσεις

Όλα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία του ανάρτηση. Τι είπε για τους υπεύθυνους της τραγωδίας των Τεμπών, την ακρίβεια και την υγεία.

Τέμπη: Δρόμος μνήμης για τη τραγωδία (εικόνας)Σήμερα 10:45 | Τοπικά Νέα

Ξεκίνησε ο πρώτος αγώνας Μνήμης για την τραγωδία των Τεμπών. Γίνεται στη Λάρισα όπου έμπειροι δρομείς θα διανύσουν μια συγκεκριμένη απόσταση.

Δολοφονία στη Νίκαια - Μπαλάσκας: Τι βρέθηκε στο αυτοκίνητο του δράστη Σήμερα 07:19 | Ειδήσεις

Επίσης ο αστυνομικός αναλυτής μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ''Στούντιο με θέα'' και για το μαχαίρωμα της 22χρονης κοπέλας στην Ερμού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τζούντο: Ο Θεόδωρος Τσελίδης χρυσός στην Τασκένδη16:30Γερμανία: Ετοιμάζει νοσοκομεία ακόμα και για στρατιωτική σύρραξη16:16Ναβάλνι - Καναδάς: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον θάνατο του 16:02Τέμπη: Ο γιατρός που έδωσε την άδεια στον επιθεωρητή του ΟΣΕ επιστρέφει στα καθήκοντά του15:48Ρεύμα: Μεγάλες μειώσεις στα “πράσινα τιμολόγια” τον Μάρτιο15:34Copernicus: Αυτός είναι ο θερμότερος χειμώνας όλων των εποχών στην Ελλάδα15:22Φυσικό αέριο - Ιράν: Αναμένεται αύξηση της παραγωγής του15:08Νέες απειλές από τους Χούθι: Θα συνεχίσουμε να βυθίζουμε πλοία βρετανικών συμφερόντων14:53Ομόφυλα ζευγάρια: Τελέστηκε ο πρώτος γάμος στη Νέα Σμύρνη14:40Επίδομα παιδιού: Πότε λήγει η προθεσμία 14:27“Παγιδευμένοι”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (βίντεο)14:13Τουρκία - Φιντάν: Πότε αναμένεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ13:59ΣΥΡΙΖΑ: Νέα εκπρόσωπος Τύπου η Βούλα Κεχαγιά 13:44Σιροπιαστό κέικ σοκολάτας από τον Νίκο Καρβέλα (βίντεο)13:30Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Οι προβλέψεις της εβδομάδας (βίντεο)13:17“Η Μάγισσα” - Νέα επεισόδια: Το κουτί της Πανδώρας ανοίγει για όλους... (εικόνες)13:03Φωτιά στο Άγιο Όρος (εικόνες)12:51Ιγμορίτιδα: Πώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για ρευματική πάθηση12:37Ναβάλνι: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία για τον θάνατό του12:24Αττική οδός: Ποιοι κλάδοι της κλείνουν το βράδυ της Κυριακής12:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο