LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 22 Νοεμβρίου 2023 14:41

Ρεύμα - Πράσινο Τιμολόγιο: Οδηγός για τους καταναλωτές

Yπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του πράσινου τιμολογίου ρεύματος. Πότε ξεκινά η ισχύς του, τι προβλέπεται για τους καταναλωτές.

ΔΕΗ - Λογαριασμός ρεύματος

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του ειδικού, πράσινου τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η.1.2024 και θα παρέχεται από όλους τους προμηθευτές προσδιορίζονται σε Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, με την απόφαση εξειδικεύονται μία σειρά από βασικά ζητήματα, σε σχέση με το νέο, πράσινο τιμολόγιο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η τελική τιμή προμήθειας θα ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης.
  • Το ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις.
  • Από τις βασικότερες καινοτομίες του είναι πως στο λογαριασμό κατανάλωσης, ο πάροχος θα αποτυπώνει ενιαία -μετά τον υπολογισμό τυχόν εκπτώσεων- την τελική τιμή προμήθειας σε Euro/MWh ανά μήνα τιμολόγησης.
  • Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή, κατ' ελάχιστον για έξι μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα, κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των παρόχων και ενημέρωσης με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που θα ακολουθεί την τροποποίηση.
  • Οι πάροχοι υποχρεούνται να δημοσιεύσουν στην ιστοσελίδα τους -σε ευδιάκριτο σημείο- και να κοινοποιήσουν στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023, όλες τις τιμολογιακές παραμέτρους του ειδικού τιμολογίου, που θα ισχύει για κάθε κατηγορία πελατών.

ΔΕΗ - λάμπες - μετρητής - ρεύμα

  • Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εισάγεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των παρόχων στους πελάτες τους (ηλεκτρονικό ή έντυπο), κωδικός QR και το link του εργαλείου σύγκρισης τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (www.energycost.gr). Κατά αυτό τον τρόπο, ο καταναλωτής θα μπορεί εύκολα να συγκρίνει το κοινό τιμολόγιο μεταξύ των παρόχων και να επιλέγει αυτό που επιθυμεί ανάλογα με τις ανάγκες του.
  • Οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν κάποιο από τα διαθέσιμα τιμολόγια (σταθερό: μπλε, κυμαινόμενο: κίτρινο, δυναμικό: πορτοκαλί, ειδικό: πράσινο), θα μεταπέσουν, αυτομάτως, στο πράσινο τιμολόγιο. Παρόλα αυτά, θα υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν στην προηγούμενη σύμβαση με τον πάροχό τους με μία απλή διαδικασία έως την 31η.1.2024 και να επιλέγουν οποιοδήποτε είδους τιμολογίου ή πάροχο, με κατάρτιση σχετικής σύμβασης οποιαδήποτε στιγμή.
  • Το ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρεται από τους παρόχους και μπορεί να επιλέγεται από τους καταναλωτές και μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2024.

Υπογραμμίζεται ακόμη πως η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. θα παρακολουθεί την εφαρμογή της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, ιδίως ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, τη διαφάνεια, τις συνθήκες ανταγωνισμού και την εμφάνιση καταχρηστικών πρακτικών.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία: Πού θα βρέξει την Τετάρτη

Πέθανε η Βάσω Χατζή

Βύρωνας: Πέθανε η 16χρονη που είχε κάνει χρήση κοκτέιλ ναρκωτικών

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τουρκία - Ιμάμογλου: Αποκλείσθηκε η πρόσβαση στο λογαριασμό του στο X 08:53ΑΑΔΕ: Απλοποίηση διαδικασίας απαλλαγής από τα Tέλη Kυκλοφορίας σε ΑμεΑ08:40Λαύριο: Τραγική κατάληξη για τον αγνοούμενο ψαρά08:26Κοινωνικός Τουρισμός 2025-2026: Ποιοι ΑΦΜ μπορούν να κάνουν αίτηση σήμερα08:12Αιγάλεω: Ένοπλη ληστεία σε ψητοπωλείο07:58Eurovision 2025: Το βίντεο από την δεύτερη πρόβα της Klavdias07:45Πύργος: Ραγδαίες εξελίξεις στη ληστεία με λεία μαμούθ07:31Λίβερπουλ: Ο Τσιμίκας φεύγει το καλοκαίρι από το Άνφιλντ07:18Χαλκίδα: Κινηματογραφική καταδίωξη στο κέντρο της πόλης07:04Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή06:50ΗΠΑ: Αμερικανοί βουλευτές θέτουν στον Τραμπ το θέμα των προκλήσεων Ερντογάν06:36Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Μαΐου06:23Τι καιρό θα κάνει σήμερα Παρασκευή 06:09Conference League: Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό η Μπέτις, “λύγισε” στην παράταση τη Φιορεντίνα (βίντεο)00:42Πολ Χάγκις: Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για βιασμό00:13Ουκρανία-ΗΠΑ: Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ζελένσκι23:52Πάπας Λέων: Ποιος είναι ο διάδοχος του Φραγκίσκου23:35Ουκρανία-Ρωσία: Τον νέο ποντίφικα συνεχάρησαν οι αρχηγοί των δύο χωρών στέλνοντας ο καθένας το δικό του μήνυμα23:22Τραμπ: Ιστορική εμπορική συμφωνία με Βρετανία και ντιλ για ουκρανικά ορυκτά23:08Βατικανό: Ο πάπας Λέων ΙΔ' θεωρείται μετριοπαθής και συμφιλιωτικός22:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο