LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 21 Νοεμβρίου 2023 17:04

ΠΟΥ - Ιλαρά: αύξηση θανάτων και κρουσμάτων παγκοσμίως

Ποιες είναι οι αιτίες για τις οποίες η μεταδοτική ασθένεια δείχνει να μας απασχολεί και πάλι, μετά από πολλές δεκαετίες.

Ιλαρά

Κατά 18% αυξήθηκαν τα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως, ενώ η αύξηση στους θανάτους έφτασε το 40% μέσα σε ένα χρόνο και συγκεκριμένα από το 2021 έως το 2022, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ το 2022 εκτιμάται ότι υπήρξαν 9.000.000 κρούσματα ιλαράς και 136.000 θάνατοι. Κάτι που σημαίνει ότι το 1,51% από όσους αρρώστησαν έχασε τη ζωή του.

Η έκθεση του ΠΟΥ διαπίστωσε ότι το 2022 ελαφρώς περισσότεροι εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά ότι σχεδόν 33.000.000 παιδιά εξακολουθούν να μην έχουν κάνει το εμβόλιο. Παγκοσμίως, το 74% των ανθρώπων ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή είχαν λάβει δύο δόσεις. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, με μόνο το 66% των παιδιών να λαμβάνουν την πρώτη δόση, και γι’ αυτό είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ιλαρά.

Πώς μεταδίδεται

Η ασθένεια μεταδίδεται όταν άτομα που έχουν μολυνθεί βήχουν ή φτερνίζονται και κάποιος μπορεί να μολυνθεί αναπνέοντας τον ιό, ο οποίος μπορεί να παραμείνει στον αέρα για ώρες.

Επίσης, μεταδίδεται αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια τρίβοντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Γενικά μεταδίδεται όπως και ο κορονοϊός.

Τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι το 2022 σημειώθηκαν σε παιδιά, τα οποία διατρέχουν και κίνδυνο σοβαρότερων επιπλοκών από τη νόσο, όπως πνευμονία και οίδημα του εγκεφάλου. Συνηθέστερα, η ιλαρά οδηγεί σε πυρετό, εξανθήματα και βήχα.

Πρόληψη

Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι το 95% των ανθρώπων σε μια κοινότητα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι προκειμένου να αποτραπούν τα κρούσματα, δηλαδή να δημιουργηθεί ανοσία αγέλης.

Ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην αναχαίτιση της εξάπλωσης της ιλαράς και στην πρόληψη της ασθένειας των ανθρώπων που εκτίθενται στον ιό.

Το εμβόλιο για την ιλαρά, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς χορηγείται ιδανικά στην παιδική ηλικία, περιλαμβάνει επίσης προστασία από ακόμα δύο μολυσματικές ασθένειες, την παρωτίτιδα και την ερυθρά.

Tα CDC εκτιμούν ότι δύο δόσεις του εμβολίου είναι κατά 97% αποτελεσματικές κατά της ιλαράς. Και ότι ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον να εμβολιαστεί.

Που οφείλεται η επανεμφάνιση

Ερευνητές με ειδίκευση στη μεταδοτικότητα της ιλαράς σημείωσαν: «Η αύξηση των κρουσμάτων είναι πιθανότατα «κληρονομιά» της πανδημίας. Οι εμβολιασμοί για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς, έμειναν στο περιθώριο καθώς οι άνθρωποι επικεντρώθηκαν στην Covid. Και όπως φάνηκε, είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο αρχικά εκτιμούσαμε, τα παιδιά να τηρήσουν ξανά το πρόγραμμα εμβολιασμού. Ακόμη ένας λόγος που ξεχάσαμε το εμβόλιο της ιλαράς, είναι ότι πολλοί άνθρωποι απέφευγαν να πάνε στο γιατρό κατά τη διάρκεια της χειρότερης περιόδου της πανδημίας, καθυστερώντας τους εμβολιασμούς ρουτίνας. Τέλος η πανδημία και η παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid, έχει τροφοδοτήσει τη διστακτικότητα απέναντι σε όλα τα εμβόλια, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, είναι ότι όλα τα εμβόλια δεν είναι ίδια».

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το 2021 και το 2022 δεν δηλώθηκε κανένα κρούσμα ιλαράς. Ωστόσο, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει την πιθανότητα υποδήλωσης λόγω της πανδημίας Covid-19.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης προς Βόρεια Μακεδονία: Οι προκλήσεις, σας απομακρύνουν από την ΕΕ (εικόνες)Σήμερα 19:48 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός από τη Φλώιρνα όπου περιοδεύει, τόνισε ότι η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ειναι μονόδρομος για την ένταξη της γειτονικής χώρας..

Κηφισιά: Μαθητής νοσηλεύεται - Καταπλακώθηκε από σιδερένια πόρτα σχολείου (εικόνες)Σήμερα 16:06 | Ειδήσεις

Σοκ σε δημοτικό σχολείο από την πτώση πόρτας πάνω σε παιδιά. Ο μαθητής διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Γιατί οι εργασίες εκτελούνταν εν ώρα μαθήματος.

Κιλκίς: Δίωξη στον 54χρονο κτηνοτρόφο που πυροβόλησε ληστέςΣήμερα 18:41 | Ειδήσεις

Τι υποστηρίζει ο 54χροος κτηνοτρόφος που πυροβόλισε ληστές με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του ενός εξ αυτών.

Λαμία - Φωτιά σε εργοστάσιο: Αυτοψία από κλιμάκιο του ΕΦΕΤ στο σημείοΣήμερα 18:36 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης που τυλίχθηκε στις φλόγες στην κάμερα του ΑΝΤ1. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί την εγκατάλειψη μεταναστών στη Σαχάρα21:41Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές στα γαλακτοκομικά, το κακάο και τον καφέ (βίντεο)21:27Κηφισιά – Τραυματισμός μαθητή: Συνελήφθησαν τρεις σιδηρουργοί για σωματική βλάβη21:14Άσμα αλ Άσαντ: Με λευχαιμία διαγνώστηκε η σύζυγος του Σύρου προέδρου21:00Αθήνα – Απάτες: Πληρώνονταν για να “μεσολαβήσουν” σε υπηρεσίες και εξαφανίζονταν20:46Γυναικοκτονία - Μενίδι: Η τραγική σύμπτωση και τα... παράπονα του 50χρονου κατηγορούμενου20:33Aλβανία: Επεισόδια έξω από το δημαρχείο Τιράνων για να παραιτηθεί ο δήμαρχος20:19Μητσοτάκης προς Βόρεια Μακεδονία: Οι προκλήσεις, σας απομακρύνουν από την ΕΕ (εικόνες)20:06Ρωσία: Ξεκινά ασκήσεις με πυρηνικά όπλα19:53Καιρός: τοπικές βροχές και ζέστη την Τετάρτη19:40Κιλκίς: Δίωξη στον 54χρονο κτηνοτρόφο που πυροβόλησε ληστές19:26Λαμία - Φωτιά σε εργοστάσιο: Αυτοψία από κλιμάκιο του ΕΦΕΤ στο σημείο19:12Τουρκία για Μονή της Χώρας: Η Ελλάδα δεν αναπαλαίωσε καν, τα τζαμιά της Λέσβου18:59ΗΠΑ: Το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέας Υόρκης επιστρέφει18:45Λάρισα: Φωτιά σε παλιό εργοστάσιο18:32Τουρκία - Ερντογάν: Τρίτος δημοφιλέστερος πολιτικός στην χώρα18:18Επιστολή Μητσοτάκη για πολυεθνικές: “Θα συζητήσουμε με τις εμπλεκόμενες πλευρές”, απαντά η Κομισιόν18:05Θεσσαλονίκη: Έκλεψε 20 τόνους κρέας από τον εργοδότη του17:52Δημόσιο χρέος: Μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 202417:38Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 176 σημεία17:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο