LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 19 Νοεμβρίου 2023 11:50

Φοροαπαλλαγές μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων

Τα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων που ενισχύουν τις φοροαπαλλαγές.

Εξοικονομώ κατ΄ οίκον - Κουφώματα - παράθυρα - ανακαίνιση

Συνδυασμός προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ» με ενισχυμένες φοροαπαλλαγές επιστρατεύεται για την επιτάχυνση της αναβάθμισης κτιρίων κατοικιών. Στόχος της προσπάθειας εκτός από την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων που θέτει η ΕΕ είναι και η αύξηση της προσφοράς κατοικιών για μίσθωση και κατ' επέκταση εκτόνωση των πιέσεων στη μισθωτική αγορά, καθώς πολλές από τις κενές κατοικίες βρίσκονται εκτός αγοράς καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να προχωρήσουν στις αναγκαίες επενδύσεις επισκευής και αναβάθμισης.

Σύμφωνα με το νέο ενεργειακό σχεδιασμό το ετήσιο ποσοστό των κτιρίων κατοικίας, το οποίο θα αναβαθμιστεί ενεργειακά, θα αυξηθεί σε 1,4% το έτος 2030 (αντιστοιχεί σε 79 χιλ. κτίρια ετησίως) από 0,8% σήμερα (αντιστοιχεί σε 47 χιλ. κτίρια ετησίως) οδηγώντας τελικά στην ενεργειακή ανακαίνιση του 19% των κτιρίων κατοικίας.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία τα προγράμματα για ανακαίνιση κατοικιών τη διετία 2020-2022 παρείχαν τη δυνατότητα κάλυψης παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης για 126.000 δυνητικούς ωφελούμενους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος με τη μόχλευση μόνο για το έτος 2021 ανέρχεται σε 2 δις ευρώ. Ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για το πρόγραμμα τους έτους 2023 ανέρχεται σε 973 εκ ευρώ.

Κεντρικό ρόλο στα επιδοτούμενα προγράμματα θα διαδραματίσει η προώθηση σχημάτων αυτοκατανάλωσης. Δηλαδή θα ενισχυθούν προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με σύστημα αποθήκευσης για αυτοπαραγωγή, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού στον οικιακό τομέα, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές, και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Παράλληλα, τα χρηματοδοτικά προγράμματα ανακαίνισης των κτιρίων τόσο του οικιακού, όσο και του τριτογενή τομέα θα συνεχίσουν να υλοποιούνται με προσαρμογή και βελτίωση του χρηματοδοτικού μοντέλου που αποσκοπεί στην αύξηση των δυνητικά ωφελούμενων, την απλοποίηση της πιστοποίησης των παρεμβάσεων, την πιο ενεργή συμμετοχή των τραπεζών στη χρηματοδότηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Το νέο «όπλο» που επιστρατεύεται στην προσπάθεια αναβάθμισης του κτιριακού τομέα είναι οι αυξημένες φοροαπαλλαγές για τις σχετικές επενδύσεις. Το νέο πλαίσιο που θα θεσπιστεί με το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει σημαντική ενίσχυση της έκπτωσης φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που προχωρούν σε επενδύσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων. Με το πλαίσιο που ισχύει σήμερα, η έκπτωση φόρου φθάνει στο 40% των δαπανών με ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ. Δηλαδή, για εργασίες αξίας 16.000 ευρώ οι ιδιοκτήτες έχουν όφελος 6.400 ευρώ, ποσό που κατανέμεται σε τέσσερα χρόνια ενώ δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες για υλικά αλλά μόνο για τις εργασίες.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο - Ηράκλειο: Βίντεο - ντοκουμέντο με την παράσυρση και εγκατάλειψη πεζής

Κακοκαιρία – “Βέλος”: “Μάχη” για το αντιτορπιλικό που επλήγη από τους ανέμους (εικόνες)

Τροχαίο – Θεσσαλονίκη: Νεκρός μοτοσικλετιστής στην Τούμπα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)23:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Έξι προφυλακίσεις κατηγορουμένων23:50Θηρασία: Βίντεο από κατολίσθηση στο λιμάνι 23:37Βόλεϊ γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά23:23Καρδίτσα - ΑΕΚ: Νίκη..γοήτρου για τους γηπεδούχους23:11ΠΑΟΚ: Κέρδισε το Μαρούσι κι “έκλεισε” μια θέση στα play off22:59Λαύριο: Συντριβή του υποβιβασμένου Απόλλωνα Πατρών22:47Ο Βόλος έκανε το...καθήκον του απέναντι στον Πανσερραϊκό22:33Ο ΠΑΣ …πήρε μαζί του την Κηφισιά στη Super League 222:21Ο Παναιτωλικός νίκησε τον Ατρόμητο και... γιόρτασε την παραμονή του22:10Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ: Ισόπαλοι και...άνετοι στην παραμονή τους21:59Φλώρινα: Σύλληψη “εισπράκτορα” τηλεφωνικών απατών21:47Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεο21:33Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στον Μπάλο21:19Καλλιάνος: Θλίψη στην κηδεία του πατέρα του βουλευτή (εικόνες)21:05Ιπποκράτειος Πολιτεία: Λειτουργούσαν παράνομο κέντρο απεξάρτησης (εικόνες)20:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο